Autor Tema: Stres i ms  (Pročitano 75552 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Stres i ms
« Odgovor #75 poslato: Oktobar 11, 2008, 10:45:36 posle podne »
Da li ste, mozda, citali ovu knjigu?

Nitrogeni stres i multipla skleroza
Autor: Tončev Gordana
Izdavac: Zadužbina Andrejević

Autorka razrađuje hipotezu o reaktivnim nitrogenim i oksigenim vrstama kao konačnim efektornim mehanizmima koji dovode do oštećenja tkiva centralnog nervnog sistema u multiploj sklerozi.
(podatke sam preuzela sa net-a)

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #76 poslato: Oktobar 11, 2008, 10:53:30 posle podne »
Ja nisam :'(

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #77 poslato: Oktobar 12, 2008, 07:18:17 pre podne »
Da li ste, mozda, citali ovu knjigu?

Nitrogeni stres i multipla skleroza
Autor: Tončev Gordana
Izdavac: Zadužbina Andrejević

Autorka razrađuje hipotezu o reaktivnim nitrogenim i oksigenim vrstama kao konačnim efektornim mehanizmima koji dovode do oštećenja tkiva centralnog nervnog sistema u multiploj sklerozi.
(podatke sam preuzela sa net-a)
A sta su to nitrogeni i oksigen stres?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #78 poslato: Oktobar 12, 2008, 11:13:37 pre podne »
ne znam, trazim po net-u ali ne mogu da nadjem definiciju

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #79 poslato: Oktobar 13, 2008, 07:20:41 pre podne »
Mozda se autorka istakla pa je definisala novi termin. ;)
A ko je autorka, mislim koje je struke?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #80 poslato: Oktobar 13, 2008, 09:03:38 pre podne »
Zaduzbina Andrejevic je izdavacka kuca koja pre svega stampa doktorske disertacije, magistarske radove itd. Zato pretpostavljam da je doticna doktorka. Ovu knjigu mozete kupiti u Bg za 430 din.
http://www.knjizara.com/pls/sasa/knjizara.knjiga?k_id=21125

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #81 poslato: Oktobar 13, 2008, 11:38:58 posle podne »
surfajuci po netu nadjoh objasnjenje gore pomenute knjige. naime, ne radi se o stresu u klasicnom smislu reci vec o hemijskim procesima koji dovode do ostecenja CNS.

Nitric oxide (NO) is a free radical found in raised con-centrations within inflammatory lesions such as lesions inmultiple sclerosis (MS). NO is involved in several aspects ofMS: disruption of the blood-brain barrier, oligodendrocyteinjury and demyelination, axonal degeneration, contributingin that was to the loss of function by the axonal conduction.However, the all effect of NO in MS are not deleterious. Italso has a number of beneficial, immunomodulatory effects.These dual effects may explain why the control of NO pro-duction has not provided expected results in MS. Key words:nitric oxide, multiple sclerosis, demyelination

. dr Gordana Ton~ev, Centar za neurologiju
Zmaj Jovina 30, 34 000 Kragujevac
Tel. +381-34-370-141

THE ROLE OF NITRIC OXIDE IN THE MULTIPLE SCLEROSISGordana ToncevDepartment of Neurology, Clinical Center Kragujevac

http://medicinskicasopis.org/pdf/br%201/en/Abstract/The%20Role%20Of%20Nitric%20Oxide%20In%20The%20Multiple%20Sclerosis.pdf

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
« Odgovor #82 poslato: Oktobar 28, 2008, 07:43:50 pre podne »
bas sam ovih dana testirala sebe,tacnije povezanost stresa i ms-a,naime krajem nedjelje treba da idemo u pg,a meni je odlazak u pg uvijek bio nekako nevoljan,pocev od dugog puta,od sjedenja u kolima pa do atmosfere koja me tamo ceka,i od tolike nervoze sto cemo tamo mene noga boli jako,juce sam slabo i hodala od bola noge koja mi je blago utrnuta vec duze vrijeme,uz to ne samo sto me noga boljela nenormalno ja sam bila nepodnosljiva za okolinu,svadljiva,definitivno pozitivne misli i pozitivna okolina je ono sto nas cini boljim,zdravijim.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #83 poslato: Oktobar 29, 2008, 09:54:51 pre podne »
posto sam vec pisala o stresu koji ja dozivljavam iduci za pg,koliko mi je pametno da ja vozim kola do pg-a,doslo je do okolnosti po kojoj bi ja morala da vozim kola,nisam iskusan vozac najduza voznja mi je bila od danilovgrada do podgorice a jos sam ja veliki tremaros za volanom,plus da ne pominjem sta sam pisala u pogorsanjima tj,nisam bas dobra sa zdravjem,da li da vozim,dovoljno mi tesko padne sedenje toliko dugo a ne jos sedenje za volanom.ne bojim se toliko voznje auto putem koliko me strah kanjona Morace,koliko ce sve te trzavice u voznji sav taj strah pri voznji biti dobri za mene,stres ce biti definitivno koji uporedo dovodi i do pogorsanja.da li da nadjem nacin da neko drugi vozi,da se ne igram?

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #84 poslato: Oktobar 29, 2008, 10:03:28 pre podne »
Ne znam sta da ti kažem.
Ja se nebi usudila voziti a ti najbolje poznaš svoj organizam i koliko možeš.
A zar suprug ne vozi?

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #85 poslato: Oktobar 29, 2008, 10:18:52 pre podne »
pa kazem okolnosti su takve,za sad,nadam se da ce se prije kretanja tj do sjutra naci drugo rjesenje

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #86 poslato: Oktobar 29, 2008, 11:56:58 posle podne »
Možda kasno odgovaram .... naspavaj se lepo i sedi potpuno opušteno za volan. Kada se zamoriš, stani. Prošetaj, popi kafu ako je piješ a onda nastavi. Ne žuri. Ako upadneš iza kamiona i ne možeš da ga pretekneš, stani negde i opet odmori. Nemoj da se nerviraš.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #87 poslato: Oktobar 30, 2008, 07:42:51 pre podne »
necu ni da vozim  :cheers:,deset kila sam laksa....

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #88 poslato: Oktobar 30, 2008, 11:11:46 pre podne »
pa kazem okolnosti su takve,za sad,nadam se da ce se prije kretanja tj do sjutra naci drugo rjesenje
necu ni da vozim  :cheers:,deset kila sam laksa....

Našlo se rešenje,srećan put  :)

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #89 poslato: Oktobar 30, 2008, 11:30:32 pre podne »

HVALA

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.