Pre nedelju dana moj novi neurolog dr Nebojsa Stojsavljevic sa Neuroloske klinike u Dr. Subotica 6, predlozio mi je da se ukljucim u novu studiju jednog leka (ja sam druga ), koji bi se poceo davati obolelima od multiple skleroze za spazam u skorije vreme. Lek vec postoji na trzistu ali se primenjivao u slucajevima mozdanog udara i jos nekih oboljenja.
U pitanju je americka kompanija Avigen. Lek je prosao sve neophodne studije na zdravim ljudima i pokazao se da nema stetna dejstva, a sada je u fazi ispitivanja pocetne i krajnje doze koje je potrebna za otklanjanje spazma kod MS-a. U studiju su ukljucene Madjarska, Nemacka, Poljska, Ceska i Srbija. Studija ce trajati tri ciklusa, od kojih ce prvi biti sa placebo grupom, a ostala dva ce biti potpuno otvorena i znace se koja se doza uzima, a ma ih za sada dve.
Ja sam se ukljucila iz razloga sto mi je doktor posvedocio da je video efekat kod prvog coveka koji je dobio tabletu. Posle sat vremena, uspeo je da odigne nogu od podloge u lezecem stavu (sto pre nije mogao), a posle tri sata, popeo se uz stepenice bez problema. Doktor je bio zaprepascen i kaze da nijedan Baklofen, Lioresal ili Midokalm nije ovako nesto uspeo!
Imam konstantan i izrazen spasticitet sto me onemogucava da hodam valjano i vrlo sam nestabilna. Spazam i malaksalost su problemi koji su meni veliki problem izmedju relapsa i mnogo me nerviraju jer ne mogu da vezbam odredjene grupe misica.
Dakle, ima nade da se u skorije vreme resimo spazma!