Autor Tema: Donosim novost sa neurologije u Beogradu.  (Pročitano 33022 puta)

Van mreže lutka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Donosim novost sa neurologije u Beogradu.
« poslato: Novembar 16, 2007, 07:01:09 posle podne »
Pre nedelju dana moj novi neurolog dr Nebojsa Stojsavljevic sa Neuroloske klinike u Dr. Subotica 6, predlozio mi je da se ukljucim u novu studiju  jednog leka (ja sam druga ), koji bi se poceo davati obolelima od multiple skleroze za spazam u skorije vreme. Lek vec postoji na trzistu ali se primenjivao u slucajevima mozdanog udara i jos nekih oboljenja.

U pitanju je americka kompanija Avigen. Lek je prosao sve neophodne studije na zdravim ljudima i pokazao se da nema stetna dejstva, a sada je u fazi ispitivanja pocetne i krajnje doze koje je potrebna za otklanjanje spazma kod MS-a. U studiju su ukljucene Madjarska, Nemacka, Poljska, Ceska i Srbija. Studija ce trajati tri ciklusa, od kojih ce prvi biti sa placebo grupom, a ostala dva ce biti potpuno otvorena i znace se koja se doza uzima, a ma ih za sada dve.

Ja sam se ukljucila iz razloga sto mi je doktor posvedocio da je video efekat kod prvog coveka koji je dobio tabletu. Posle sat vremena, uspeo je da odigne nogu od podloge u lezecem stavu (sto pre nije mogao), a posle tri sata, popeo se uz stepenice bez problema. Doktor je bio zaprepascen i kaze da nijedan Baklofen, Lioresal ili Midokalm nije ovako nesto uspeo!

Imam konstantan i izrazen spasticitet sto me onemogucava da hodam valjano i vrlo sam nestabilna. Spazam i malaksalost su problemi koji su meni veliki problem izmedju relapsa i mnogo me nerviraju jer ne mogu da vezbam odredjene grupe misica.

Dakle, ima nade da se u skorije vreme resimo spazma!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Donosim novost sa neurologije u Beogradu.
« Odgovor #1 poslato: Novembar 16, 2007, 08:08:07 posle podne »
Ako dr Neša tako kaže, onda je to nešto. Imam poverenja u njega.

Van mreže vladobk

• Član
  • **
    • http://www.melting.rs/bk/
« Odgovor #2 poslato: Novembar 17, 2007, 04:48:09 posle podne »
Ja sam zbog spazma vezan u kolicima
Javi novosti

Van mreže Dobri

• Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Novembar 19, 2007, 05:46:54 posle podne »
Riječ je o Ketas-MN-166, samo pod drugim nazivom.Jedno istraživanje provode Japanci a drugo Ameri. To je već definirano što je ali ako daje ovako dobre efekte ka šta govori/prenosi lutka, to je pravo dobro.Nadam se da će tako i nastaviti.
Lipi pozdravi,

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #4 poslato: Novembar 19, 2007, 07:16:41 posle podne »
Takodje dajem podrsku misljenju dr Nese Stoisavljevica. Poslusaj njegov savet.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #5 poslato: Novembar 19, 2007, 09:45:53 posle podne »
Riječ je o Ketas-MN-166, samo pod drugim nazivom.
Otkuda ta informacija? Alek je napisao o nešto o dejstvu Ketasa a i Jadrankin muž je bio na tom ispitivanju pa niko od njih ne spominje takav efekat sa Ketasom.

Van mreže Dobri

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Novembar 20, 2007, 12:03:01 pre podne »
Otkuda ta informacija? Alek je napisao o nešto o dejstvu Ketasa a i Jadrankin muž je bio na tom ispitivanju pa niko od njih ne spominje takav efekat sa Ketasom.
Sve su to ili radni nazivi u ispitivanju ili već gotovi komercijalni nazivi (zaštićeno ime). Ka šta vidim radni nazivi ili možda zaštićeno ime je različito.
Bitna je supstanca a radi se o : antagonistima leukotrienskih receptora
(inhibitori leukotriena). Pisa sam o tome na BiH forumu ka odgovor nekome.
Pa ova generacija inhibitora L. je bez obzira na sve najviše dala u zadnje vrime u kontroli astme.
Ka šta vidim i u MS ima dobre rezultate pa se stvara poveznica da astma nije uvik kronična upalna bolest nego ima i neki autoimuni dio ??? U svakom slučaju ne triba podcjenjivati ovu supstancu, triba sačekati zvaničnu objavu rezultata.
Lipi pozdravi,

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #7 poslato: Novembar 20, 2007, 12:06:54 pre podne »
Ali Dobri, pa lutka nigde ne spominje ime leka, samo ime kompanije Avigen. Kako znaš da je o Ketasu reč?

Van mreže Dobri

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Novembar 20, 2007, 01:06:42 pre podne »
Ali Dobri, pa lutka nigde ne spominje ime leka, samo ime kompanije Avigen. Kako znaš da je o Ketasu reč?
Da, oni rade istraživanje na ovim inhibitorima L. Pregledaj ih, ja sam to zbog astme u prošloj godini učinia (dok su bili u Fazi I. ), samo im je usmjerenje na MS. Pa tu čak ima i logike da ne objašnjavam, puno je vremenski i već sutra popodne putujem.
Ja čak nemam rezervi da će to dati dobar rezultat, samo je u pitanju dugoročna prognoza ono šta me zanima je signifikantna razlika između grupa u otvorenom istraživanju.
Moja jedina rezerva je: jedan mehanizam djelovanja a MS ima nekoliko pravaca i razvojnih faza.
U jednom momentu je u tijeku inflamatorni proces a već sutra procesi na razini imnološkog sustva , sa nekim novim procesom. Jedan mehanizam je malo, ali ne mora značiti da će biti malo za svakoga (ima dosta individualnog u tome).Vidiš i sam da im je oslonac na eliminiranje spazma, a to je samo jedna manifestacija MS.
Nije to nista čudno,može se pokazati da to izvrsno funkcionira, bez panike!!
Lipi pozdravi,
P.S. Kad se vratim poslat ću ti generičko ime iz oba istraživanja, vidit ćeš da je riječ o istom !

Van mreže marina65

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Decembar 06, 2010, 06:32:14 posle podne »
Ljudi moji,ja provedoh u nekoj studiji 2,5 godine.Od tog posla ne videh nista samo za to vreme,izgubljeno,stanje mi se pogorsalo da sam od normalnog hoda,ne onog raskrecenog nego normalnog,dosla do stapa i ne samo to,napolje nesmem izaci sama!Uzgred studiju su vodili Dr Nesa S. i Dr Drulovic!Toliko o tome.

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #10 poslato: Decembar 06, 2010, 07:32:55 posle podne »
zao mi je,Marina sto si sada u takvom stanju..da li si saznala ime leka ,koji se ispituje.I ja sam ucestvovala u studiji pre 2 god,vodili su je dr Nesa i Jelena Drulovic.mislim da se zvao ibudalast ili tako nesto..mada sam se tada osecala bolje nego sada,mislim da taj lek nije pokazao neke rezultate,cak sam cula i da su neki bas imali lose reakcije..nadam se da ce konacno pronaci nesto efikasno,a pristupacno obicnim smrtnicima.jesi li se prijavila za intervenciju u Nisu,mozda to da rezultate? :n23:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #11 poslato: Decembar 06, 2010, 11:42:49 posle podne »
Ako sam dobro zapamtio (nije me zanimalo previše) u opticaju je Alemtuzumab.

Van mreže Anaid

• Član
  • **
  • Dg: Always look on the bright side of life
« Odgovor #12 poslato: Decembar 07, 2010, 12:20:35 pre podne »
Alemtizumab je Campath...a natalizumab je tzv. Tysabri koji je imao dosta osporavanja i u navratima i povlacenje sa trzista...Sve u svemu,kao i betaferon .....skupo i bez dokazanig djelovanja.Gleda se na MS kao neurolosko oboljenje,a ustvari je vaskularno(ceka se zvanicna potvrda :)

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
« Odgovor #13 poslato: Decembar 07, 2010, 12:24:33 pre podne »
Mene su na neurologiji u avgustu obavestili da sam na nekom spisku za studiju novog leka,ali me jos uvek niko nije zvao.Dobro sto nisu,ja sam odlucila da to vise ne zelim.Dosta sam bila zamorce,ne zelim vise  :a12:
Cekam samo poziv iz Nisa pa da vidim na cemu sam.  :m1: :n14: :n17: n31

Van mreže marina65

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Decembar 08, 2010, 01:12:48 pre podne »
Bravo Barbi,prava odluka!

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.