Autor Tema: Porodična penzija  (Pročitano 20964 puta)

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Porodična penzija
« poslato: April 20, 2010, 10:03:56 pre podne »
Imam jedno pitanje ali ne znam gdje da ga postavim pošto se više ne snalazim na forumu  >:D , pitanje je u vezi penzije odnosno kada dijete sa invaliditetom ima/nema pravo da nasledi penziju od roditelja

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Porodična penzija
« Odgovor #1 poslato: April 20, 2010, 10:54:07 pre podne »
Dragana,ne znam tačno kod vas kako to ide,al svako dete koje je ostalo bez jednog roditelja koji je radio,ima pravo na porodičnu penziju.

ovde je to regulisano ovako:
http://www.pio.rs/sr/cr/penzije/porodicna/

Van mreže homer

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
Porodična penzija
« Odgovor #2 poslato: April 20, 2010, 11:06:24 pre podne »
PORODIČNA PENZIJA

U slučaju smrti osiguranika, penzijskim i invalidskim osiguranjem obezbeđuje se članovima uže porodice materijalna i socijalna sigurnost kroz pravo na porodičnu penziju. Pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti članovi porodice:

- umrlog osiguranika koji je navršio najmanje 5 godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za invalidsku penziju;
- umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

Članovima uže porodice se smatraju:

- bračni drug;
- deca (bračna i vanbračna)- dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do navršenih 15 godina života, a posle navršene 15 godine ona mu pripada do završetka školovanja odnosno do 20 godine ili najkasnije do navršene  26 godine ako pohađa fakultet;
- roditelji koje je osiguranik izdržavao;
- razvedeni bračni drug (ako mu je presudom utvrđeno pravo na izdržavanje).

Dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada dok traje nesposobnost za samostalni život i rad, nastala posle uzrasta do koga se deci obezbeđuje pravo na porodičnu penziju, a pre smrti osiguranika odnosno korisnika prava, pod uslovom da ga je osiguranik odnosno korisnik prava izdržavao do svoje smrti.

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Porodična penzija
« Odgovor #3 poslato: April 20, 2010, 11:19:07 pre podne »
Ode tema  :n12:
Ovako, ja to pitam zbog svog muža! Naime, njegovi roditelji su razvedeni otac je zaradio penziju u Njemačkoj, posle nesreće u kojoj je moj muž nastradao otac mu je rekao da prikupi neka dokumenta kako bi od njihovog (Njemačkog) centra primao nekakav određeni novčani iznos. Međutim, moj svekar je odustao od toga iz samo njemu poznatih razloga. Sada se govorka da bi moj muž mogao da nasledi njegovu penziju s obzirom da je 100 % invalid i nema radno zaposlenje. Pa mene interesuje da li neko zna nešto o tome, a u ovom što ste mi priložili nisam pronašla takav slučaj ili nisam dobro razumila. Bilo kakva informacija ako imate bi mi dobro došla...Inače, moj svekar je državljanin Srbije!

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: April 20, 2010, 11:25:27 pre podne »
Tema nije otišla,samo je sad na pravom mestu.;)
Nadam se da će neko znati da ti da savet . :)

Van mreže irena84t

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Septembar 07, 2010, 02:21:52 posle podne »
Imam jedno pitanje...
U slucaju smrti supruga negde pise da je bracna zajednica izjednacena sa vanbracnom zajednicom a negde pise da nije po novoj reformi, da li neko zna sta je tacno?
Sa suprugom sam 30 godina u vanbracnoj zajednici pa me interesuje da li imam pravo na penziju?
Unapred puno hvala

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #6 poslato: Septembar 07, 2010, 03:10:27 posle podne »
uh,ja se pogubih,Vi pišete isto u dve teme,no evo pogledajte ovo sam našla...
Vanbračna zajednica
Član 4.
(1) Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca,između kojih nema bračnih smetnji (vanbračni partneri).
(2) Vanbračni partneri imaju prava i dužnosti supružnika pod uslovima određenim ovim zakonom.

Porodični zakon

ceo zakon možete preuzeti sa sajta Narodne skupštine
http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=209&t=Z

Van mreže irena84t

• Novi član
  • *
« Odgovor #7 poslato: Septembar 07, 2010, 03:56:27 posle podne »
Hvala puno ali ja ne mogu da nadjem sta kazu tacno za nasledjivanje penzije u slucaju smrti vanbracnog partnera...
Najbolje bi bilo kad bi neko iz licnog iskustva ili da je cuo od nekog sta se desava u ovim slucajevima.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #8 poslato: Januar 14, 2011, 12:03:16 posle podne »
Za vanbračne partnere nema penzije
14. januar 2011. | 08:08 | Izvor: Press
Beograd -- Vanbračni partneri u Srbiji mogu da provedu ceo život zajedno, ali ne mogu da naslede porodičnu penziju nakon smrti životnog saputnika.

Porodična penzija zagarantovana je i bivšem supružniku, ali vanbračni partner ne može da je ostvari bez obzira na broj godina koje je proveo u zajednici.

Stručnjaci koji su radili na novom penzijskom propisu upozoravaju da bi priznavanje penzija vanbračnim partnerima donelo nove izdatke i zloupotrebe.

"Iako vanbračni partneri po Porodičnom zakonu imaju prava i dužnosti supružnika, njihov status nikada nije bio izjednačen kada je reč o porodičnim penzijama. Razlog je što je postojanje ovih zajednica teško dokazivo. Uvođenje ovog prava značilo bi povećanje broja penzionera i povećanje troškova", kaže Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i šef Radne grupe za reformu penzija.

ceo tekst : B92

Van mreže botris

• Novi član
  • *
« Odgovor #9 poslato: Mart 31, 2011, 11:33:57 posle podne »
Koliko je meni poznato, praksa je sledeca:
1. Deca mogu da naslede penziju od roditelja, ukoliko je roditelj preminuo, a dete nije navrsilo 15 godina i ako se skoluje, u tom periodu skolovanja ce dete primati penziju. Zakon regulise godine starosti deteta u kojima se gubi pravo na penziju, sobzirom na to da li se pohadja: srednja (do 20-e godine) ili fakultet (do 26-e godine) i .
2.  Deca mogu da naslede penziju od roditelja i posle 26-e godine zivota, ukoliko je roditelj preminuo, a u tom slucaju je potrebno ispuniti sledeci uslov:
a) Da je pre navrsenih 15 godina detetu nastala invalidnost, odnosno gubitak radne sposobnosti i
b) Da je komisijski utvrdjen gubitak radne sposobnosti (koji se moze vestaciti i nakon 15-e godine zivota deteta).

Rezime:
dragana1986, ukoliko vas muz ima vise od 26 godina, a invalidnost od 100% koju ste naveli, da podrazumeva i gubitak radne sposobnosti, i da je nastala pre 15-e godine, u tom slucaju vas muz moze naslediti porodicnu penziju.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.