Autor Tema: Tibetanska medicina  (Pročitano 12212 puta)

Van mreže Ivan Lazic

• Član
  • **
Tibetanska medicina
« poslato: Mart 23, 2010, 10:44:12 posle podne »
O tibetanskoj, drevnoj  medicini, koja postoji preko 2500 godina,  pisao je dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Južne Azije, Sreten Petrović, koji je i objavio knjigu „Tibetanska medicina“ i dao njene osnovne postavke na srpskom jeziku.

Pored toga o tibetanskoj medicini su  pisali  Teri Kliford (Terry Clifford, Tibetan Buddhist Medicine and Psychiatry, Shambhala, Boston 1986.),  Teodor Burang ( Tibetan Medicine on Cancer – An introduction to Tibetan Medicine, Tibetan Revien Publications, New Delhi, 1976.) i Tom Damer( Tom Dummer,Tibetan Medicine, Routledge, London, 1988.) Prevod ovih tekstova o ovoj drevnoj disciplini objavile su  Dečje novine, Gornji Milanovac, priredio Dušan Pajin, 1991.  Ovaj tekst, koji daje suštinu tibetanske medicine, je preuzet iz ovih tekstova i sažet za potrebe sajta.

Sve  drevne filozofsko-religiozne metode iscelenja imalju jednu suštinu koja se ponavlja u svim sistemima koji smatraju da se ne mogu odvojiti i zasebno lečiti organi ljudskog tela od ostalih organa i nezavisno od čovekovog emocionalno – psihološkog stanja.
Takođe, svi ovi sistemi imaju i jednu važnu zajedničku crtu  : svaka bolest nosi sa sobom i izvesnu spoznaju, izvestan (nazovimo ga ) problem koji zahteva razrešenje, izvestan dubok unutrašnji konflikt ili neko saznanje koje nam je nužno u ovom životu. Ovo je važna poruka svih ovih tekstova, drevna ljudska znanja o čoveku, zdravlju i svrsi života nisu nimalo izgubili od svoje univerzalne mudrosti.

Dalaj Lama je ovako opisao tibetansku medicinu :
„Kao preventiva je zaista veoma efikasna. I ceo sistem je holistički ( grčki – holos, celina, celovito, organizam se tetira kao celovit sistem u kojem se ne može pojedinačno lečiti neki organ, već celi organizam). U obzir se ne uzima samo fizički već i duhovni element. Ja se odavno lečim tibetanskom medicinom i mogu da potvrdim da je kao preventiva veoma dobra. Ali što se tiče urgentne medicine, tibetanska tradicija je nemoćna....“

Slično kvantim fizičarima, Tibetanci polaze od toga da ono što opažamo nije stvarnost već samo odraz stvarnosti. Oni govore o dve stvarnosti – jednoj koju opažamo našim čulima i drugoj, metafizičkoj, kojoj se možemo približiti samo učenjem i meditacijom.
Katrin Jeger, lekarka iz Kasela bavi se Tibetanskom medicinom i  o tibetanskom pogledu na dušu i telo kaže: „Duševno se ogleda u telu. Drugačije je nego kod nas.Mi emocije ili makar duhovne aktivnosti posmatramo relativno odvojeno od tela. Moglo bi se reći da Tibetanci smatraju da postoji i evolucija duha – kao što mi smatramo da postoji biološka evolucija. To znači da ono što činimo u mislima ima – dugoročno gledano ima posledice i po telo.“
Veoma jednostvan primer su bore koje se dobijaju od smejanja - a ne od ljutnje ili mudrovanja. Ali, nije dovoljno samo misliti na pravu stvar na pravi način pa da čovek ozdravi: „Opasno je kada se stvari preokrenu. Kada uvidim da je   pacijent oboleo od raka i da je uzrok njegove bolesti  u njegovom duhu , pogrešno bi tumačenje bilo da moram da ga dovedem u ispravno duhovno stanje kako bi ozdravili.
Radi se o nečem drugom. Čovek koji pokušava da shvati svet u kojem živi i ispuni mesto koje u njemu ima , živi drugačije od onog koji svet smatra neprijateljskom teritorijom na kojoj se mora voditi neprestana borba. Očigledno su Tibetanci shvatili da postoji više puteva do zdravlja – i da su svi dobri:

Tibetanska medicina danas  koristi zapadnu medicinu za akutne zdravstvene probleme,  a svoju tradicionalnu za hronične bolesti ili teže životne situacije.
Na Tibetu se pre studiranja medicine vrši versko – filozofska obuka . I dok se kod nas  psihoterapeut ili psihijatar štiti profesionalnom distancom – tibetanski lekar se ponaša upravo suprotno, kod njih je saosećanje sa pacijentom ključno u pristupu bolesnom pacijentu.

Tibetanci većinom žive u Indiji,  jer su bili izgnani iz Tibeta u kasnim 1950-im godinama. U Sjevernoj Indiji postoji Tibetanski Medicinski Institut, gde doktori studiraju tibetansku medicinu 7 godina pre nego što steknu diplomu.
Za razliku od pristupa zapadne medicine, tibetanska (kao i kineska i indijska medicina) ne računa na spoljašnjeg napadača (virus ili bakteriju), nego radi na vraćanju energetske ravnoteže koja, ako se popuni i uspostavi u organizmu, postaje nedodirljiva za bilo koju bolest.
Standardno delo tibetanske medicinske literature je Gyu – shi, delo ezoteričnog sadržaja. Ova medicina deli bolesti prema njihovom uzroku na tri grupe : obične, psihološke i sudbinske.
Tri tipa tibetanske medicine su dharmički, tantrički i somatski i svi su povezani sa psihijatrijom Tibeta. Program lečenja obuhvata ritualni egzorcizam, mantre i druge religijske vežbe, izmenu režima ishrane i okoline u kojoj čovek živi, akupunkturu i fitoterapiju – terapiju lekovitim biljem.
Tibetanska psihijatrija
U tibetanskoj psihijatriji postoje tri različita prilaza duševnim bolestima : magijsko – religijski pristup, organski pristup i psihološki pristup.
Magijsko – religijski pristup je prisutan od najstarijih vremena. Patološki poremećaji uma i duha su bili podložni religijskim tumačenjima, teorije o zaposednutosti zlim dusima su zabeležene u svim primitivnim i šamanskim kulturama, kao i u velikim svetskim religijama. Prema tibetanskom psihijatrijskom predanju, zaposednutost zlim dusima je osnovni uzrok umobolnosti. Magijsko religijski pristup obuhvata rituale isterivanja zlih duhova. Religijski pristup podrazumeva , pre svega, ulaganje velikog napora da se duhovno napreduje iz van-nesvesnosti u punu svesnost. To je put istine i uvida, način da se uklone sva mentalna i emocionalna pomračenja koja su uzrok svih nedaća i koja sprečavaju probuđenje.
Organski pristup podrazumeva da emocije imaju fiziološku funkciju. Poremećaj ravnoteže telesnih sokova se dovode u vezu sa psihopatološkim poremećajima ( sluzi, žuč i dah). Naravno dharma je u suštini i ovog prilaza, jer su neznanje i nesvesnost izazvali poremećaje telesnih sokova. U organskom pristupu se koriste određene supstance koje otklanja postojeći poremećaj.
Psihološki pristup podrazumeva da su tri tipa zagađenja koja proizvode telesni sokovi takođe i tipovi psiholoških sila. Poremećaji bivaju izazvani životnim iskustvom koji je prouzrokovao ego zamračujući razvoj duha. Na konkretnijem nivou poreklo psiholoških poremećaja je u emocionalnoj napetosti i mentalnom pritisku, stresu, bolnim ljubavnim odnosima, porodičnim odnosima, gubitku poseda, položaja, smrti voljenih, nevolja, anksioznosti, premorenosti. Tibetanska psihijatrija sve ove faktore klasifikuje kao faktore koji su uzrok što „um ode van sebe“. Dharma gradi snažan duh kojim se lako mogu savladati emocionalne napetosti, intelektualni napor i zli dusi.
 Primaran odnos duha prema dahu
Od tri telesna soka, dah je onaj koji je najviše povezan sa mentalnim poremećajima. To je u osnovi ajurvedska teorija. Odnos između života i duha i disanja – životna energija (prana) unutar disanja kao i neposredno dejstvo putem disanja (putem kontrole disanja) – jedno je od najvažnijih i centralnih stanovišta indijske misli i vežbe joge.  Dah je najsuptiliniji od svih telesnih sokova i najsličniji je duhu.  Stabilizovanjem daha sa životnom snagom duh postaje uravnotežen. Kod psihijatrijskih slučajeva dolazi do poremećaja vazduha, a najozbiljniji poremećaji vode mentalnoj nestabilnosti i depresiji.
Suština ove teorije, koju nije lako pojednostaviti, leži u tome da se dah smatra suptilnom životnom snagom koja je osnova svesti. Dah kruži u vidu energetskih kanala duž brojnih kanala u telu. Svest postaje poremećena kada unutrašnji dah kruži putevima kojima ne bi trebalo.  Kada prodre u deo srca gde obitava vitalna životna snaga, moć duha pojedinca počinje da se rastače i tada se javljaju halucinacije i sve moguće vrste izopačenja stvarnosti. Srce je sinonim za duh , svest koja se odnosi na čulne utiske i misli počiva u srcu. Do poremećaja daha – „životnog daha“ dolazi usled brige, napora, premorenosti, tuge, ljutnje, iznenadnog šoka ili straha. U ranoj fazi se manifetuje kao preosetljivost, teskoba, emocionalna uravnoteženost, ubrzani otkucaji srca, nesanica, gubitak apetita i sklonost nezgodama.

Ako je neko zainteresovan za nastavak, neka javi...

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Tibetanska medicina
« Odgovor #1 poslato: Mart 24, 2010, 10:37:15 pre podne »
koristila sam ajurvedu 2000god
naime, u Podgorici je tada dolazio dr Dash i nekolicina nas od ms smo koristili po njegovom savetu preparate koje smo narucivali iz Indije
svima je propisao posebni dijetu i lekove i semu kako da ih pijemo
kroz razgovor i pomocu pulsne dijagnostike ustanovio bi nase stanje

uglavnom nismo smeli przeno, suhomesnato,jogurt
ali zato u sirovom stanju crni luk, to je bilo isto za sve a ostalo se razlikovalo u zavisnosti koji je oblik ms-a,

secam se da sam tada, bila je zima, se prehladila imla t38 ali sam bila na nogama sto me je zacudilo
imala sam vise snage, koza mekana, bez problema sa mokrenjem i stolicom

davao bi terapiju za tri meseca pa kontrola
odustala sam zato sto mi je bio problem za lekove, jer doticni apotekar iz Indije bi uvek zamenio jedan od lekova tako da sam jednom pila lek koji nije bio za mene
i tako, da sam tada znala da sve te lekove (koji su iskljucivo biljnog porekla) mogu da kupim i u zemljama Evrope sigurno bih nastavila
u medjuvremenu se drustvo koje se registrovalo samo zbog toga raspalo, dr Dash vise nije dolazio..

Van mreže Ivan Lazic

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Mart 27, 2010, 10:53:32 pre podne »
A koristiš li sada neku biljnu ili alternativnu metodu? Uglavnom svi oni služe da podstaknu imunološki sitem na samoodbranu, nekom koriste , a nekome ne, ne znam od čega to zavisi, mogu samo da nagađam.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Avgust 07, 2010, 07:51:24 posle podne »
sada ne koristim nista, ali sam npr. koristila  i biljne  kapi travara Jovana Andrica  sa Cetinja to je bilo cele 1999.godine
terapija sesastoji od belih kapi ujutru i zelenih alkoholnih uvece
jutarnje kapi njih 7 piju se sa 20ml caja od kantariona pola sata pre dorucka, a zelene alkoholne uvece pola sata pre vecere sa takodje 20ml caja od kantariona
ukupno 40 dana
ja sam ispila cak njih 7 tura, sto je sastavilo nekih deset meseci u kontinuitetu, tada je jedna tura kostala 100 maraka

ocekivala sam naravno bolji hod ali se desilo nesto drugo
moj imuni sistem je ojacao tako da se ja nisam prehladjivala ili dobijala grip, jednostavno nijedna virusna ili bakterioloska infekcija nije mi mogla nista
tokom terapije organizam je odbijao odredjenu vrstu hrane kao sto su slatkisi, nisam ih mogla okusiti
organizam je trazjio slatko mleko, meso,povrce
ujutru bih se budila lako, poletno, imala sam snage,mnoge duze hodla da sam se cak da isprobam popela uz brdo koje je strmo i visoko

jedno jutro kada sam posle nekih 10 meseci koriscenja kapi osetila jutarnju mucninu i preznojavanje shvatila sam da je to znak da vise ne koristim da su one uradile sto su imale i da mi vise ne mogu pomoci
pretpostavljam da su kapi neka vrste prirodnog citostatika, ove jutarnje i vecernje neka vrsta vazodilatatora

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Avgust 07, 2010, 07:53:25 posle podne »
Jovan Andric se vise od 20 godina bavi iskljucivo tim kapima
obicno ljudi sa karcinomom koriste te kapi

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.