RZZO – Rigurozno Zlonamerno Zlostavljanje Osoba sa invaliditetom
uz dosta cekanja, zakazivanja i strapaciranja u domu zdravlja dosao sam do uputa i popunjenog obrasca za antidekubitalni jastuk.
u rzzo su odbili da mi overe nalog uz objasnjenje da moram da trazim i jastuk i kolica. a ja kolica vec imam, i prvi put treba da se smestim u njih posle 20 godina bolesti.
i sve to iako u pravilniku o medicinsko – tehnickim pomagalima koja se obezbedjuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja jasno stoji:
-standardna kolica, sa sifrom 126 se izdaju sa rokom trajanja od 60 meseci.
-anti dekubitus jastuk sa sifrom 086 se izdaje sa rokom trajanja 36 meseci.
dakle nemoguce je da se invalidska kolica i antidekubitus jastuk moraju izdati uvek istovremeno i na isti nalog.
da li se radi o svojevoljnom tumacenju pravilnika od strane sluzbenice rzzo, ili o necem drugom, procenite sami.tek, nije htela da mi izadje u susret i to bez ikakvog racionalnog objasnjenja.
u razgovoru sa sluzbenicom rzzo-a, u jednom momentu samo sto nisam prasnuo u smeh. otprilike kao da hocu da kupim carape a dobijem odgovor “e ovde ne mozes ako ne kupis i cipele”
zamislite mene nezahvalnog, bezobraznog - kakav mi samo to luksuz pada na pamet, ad jastuk, pa jos na teret drzave, e ne moze!
sitnodusnost, notorno siromastvo duha birokratskih caura je mozda i za ocekivati ovde. ali opet se stvar lomi na ugrozenima.