Autor Tema: Pomoć za intervju - zapošljavanje osoba sa invaliditetom  (Pročitano 4733 puta)

Van mreže Lola JV

• Novi član
  • *
Pomoć za intervju - zapošljavanje osoba sa invaliditetom
« poslato: Decembar 02, 2009, 07:15:43 posle podne »
Pozdrav,
ja sam studentkinja Fakulteta političkih nauka, novinarski smer. Za temu iz štampanog novinarstva izabrala sam zapošljavanje osoba sa invaliditetom i time ću se baviti celog semestra. Želela bih da uradim tematski intervju na tu temu sa nekim ko je imao iskustva ili problema pri zapošljavanju ili prilikom pokušaja da se zaposli negde.

Hvala unapred  :)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Odg: Pomoć za intervju
« Odgovor #1 poslato: Decembar 02, 2009, 07:29:31 posle podne »
 Ćao

ovo je dobra tema i za ostale, napr. ja sam na dobrom putu da dobijem neki odredjeni procenat telesnog oštećenja a nisam za penziju, što znači da ću tražiti posao kao invalid. Trenutno o ovom ne znam ništa. Za mesec dana bi trebalo da mi stigne rešenje a do tada nameravam da saznam što više o zapošljavanju invalida u zemlji ali i inostranstvu.
  Ono što je sigurno je da i potpuno radno sposobni ljudi imaju puno problema prilikom zapošljavanja.

Van mreže Lola JV

• Novi član
  • *
Odg: Pomoć za intervju - zapošljavanje osoba sa invaliditetom
« Odgovor #2 poslato: Decembar 04, 2009, 10:16:49 pre podne »
To je tačno :) evo ja ti mogu reći šta znam o tome...juče sam bila na konferenciji za novinare povodom međunaronog dana invalida.
Po novom Zakonu o profesionalnoj rehlabilitaciji i zapošljavanju invalida koji treba da stupi na snagu sledeće godine (neki kažu 1. januara, neki 23. maja, ali pre će biti ovo drugo ) svaki poslodavac ima obavezu da zaposli jedno lice sa invaliditetom na 20 radnika (otprilike). Ako to ne bude činio plaćaće penale od 3. minimalne zarade svakog meseca. Pretpostavlja se da će stopa nezaposlenosti invalida primenom ovog zakona biti manja :) U drugim zemljama EU ovaj zakon postoji već pa sigurno 20-ak godina , ali ne svim.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Decembar 04, 2009, 11:06:44 pre podne »
a da li su drzavne sluzbe u obavezi da zaposle invalidno lice?
skole, televizije, opstine, bolnice...

Van mreže Lola JV

• Novi član
  • *
« Odgovor #4 poslato: Decembar 06, 2009, 09:31:53 posle podne »
nisam sigurna pa ne bih mogla reci, ali mislim da jesu....pisacu uskoro clanak o tome pa cu reci sta sam saznala :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #5 poslato: Decembar 06, 2009, 09:47:03 posle podne »
Šta dešava sa poslodavcima koji već imaju zaposlenog invalida, tj. invaliditet je nastao u toku radnog staža kod tog poslodaca? Pitam zato što su naši zakoni malo neprecizni pa ima xy tumačenja.

Van mreže Lola JV

• Novi član
  • *
« Odgovor #6 poslato: Decembar 10, 2009, 11:19:23 pre podne »
To je interesantno pitanje, iskreno nije mi palo na pamet da pitam. Hvala ti puno, čim dobijem relevantne informacije javiću.
Inače, bila sam na konferenciji za štampu povodom međunarodnog dana invalida i tu su se pomenuli brojni zakoni koji idu u prilog osobama sa invaliditetom. Posebno što se tiče zapošljavanja, poslodavci će plaćati penalu u sumi od 3 minimalne zarade po svakom nezaposlenom invalidu ( a na svakih 21, 50 , pa više mora doći po jedna osoba sa invaliditetom). One osobe koje nisu u stanju da se zapošljavaju će biti uključene u radne centre koji se planiraju a kada će se osnovati ne znam, prognoziraju do kraja 2010. Svašta je pomenuto na toj konferenciji ako vas nešto posebno zanima pitajte ili vam mogu ostaviti ovde izveštaj.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.