Autor Tema: lift, stepenišni lift, platforma...  (Pročitano 36731 puta)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
lift, stepenišni lift, platforma...
« poslato: Novembar 05, 2009, 10:03:16 pre podne »

Van mreže Taurus

• Zabranjen
Odg: lift, stepenišni lift, platforma...
« Odgovor #1 poslato: Novembar 05, 2009, 10:28:11 pre podne »
Malo sam pogrešio, pa evo opet:

http://yfrog.com/j230601281j
http://yfrog.com/9f48169220j

Dakle, ovako izgleda ulaz. Pet spratova. Ponekad mogu da savladam stepenice, a ponekad teško i treba mi 100 godina. Ono što mene zanima je neki lift ili stepenišni lift, ili čak platforma..., koji bi mi olakšali penjanje na peti sprat.
Obavio sam neke razgovore sa firmama koje ugrađuju liftove i cena je od 13.000-25.000 evra. Teško da bi više od jednog ili eventualno dvoje komšija učestvovali u ugradnji, tako da mi je ova cena malo previsoka.
Kako bilo, možda i uspem da se sa nekim dogovorim, a tu je i grad/opština.
Međutim, meni bi posao završio i tzv. stepenišni lift, tj. ona stolica na koju sednem i polako me "vuče" gore. Ne znam da li je moguće da "ide" pet spratova, ali računam da, ako može sprat ili dva, onda može i pet, jer problem je u stepenicama između spratova, a ostalo je ravno.
Ova varijanta je kud i kamo jeftinija od lifta tim pre što oko stepeništa postoje gelenderi uz koje moze da se postavi ona cev po kojoj "ide" stepenišni lift, tj. stolica.
Dakle, moje pitanje je da li neko zna kome, gde, kako..., mogu da se obratim. Naravno, ako neko ima još neko rešenje za moj "problem" bio bih mu zahvalan. U svakom slučaju, poenta je prevashodno u visini cene.

Hvala

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #2 poslato: Novembar 05, 2009, 10:53:48 posle podne »
Kakav lift je razmatran? Unutrašnji?
Na pamet mi pada spoljni, nešto slično kao što sam video kod Roxi. Razlika je što je ona u kući a ne u zgradi. Takođe, ne znam ni da li je dozvoljeno na zgrade postavljati spoljni ali ako jeste, logičnije mi je da to bude jeftinija varijanta od stolice koja bi išla uz gelender. Čini mi se da bi manje materijala išlo i ne bi bilo potrebno savijati ogroman broj cevi.
Pošto vidim samo jednu sliku, čini mi se da bi u opciji pokretne stolice, bilo potrebno dodatno učvrstiti postojeću konstrukciju gelendera/stubova. Još para.

Kontaktiraj Roxi i vidi sa njom ko je njoj pravio lift.

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #3 poslato: Novembar 10, 2009, 07:53:44 posle podne »
Izvinjavam se sto kasnim s odgovorom. Nisam bila pri kompjuteru...
Ovo sto vidim, kako izgleda stepenista tj. prostor u sredini, mogao bi se napraviti lift slican mom, samo da se dogovore stanari zgrade.
Evo o cemu se radi: Meni nije potrebno toliko visoko diyanje, u pitanju je visoko prizemlje 180 cm. Postavljene su dve metalne sine uz zid uz koje se "rolaju" krugovi(tockici) koji su pricvrsceni na korpu koju gore dize sajla, koja se namotava uz pomoc elektro motora. Bitno je da korpa ne bude previse teska zbog motora i sajle. Moja je napravljena prilicno teska ali obzirom da nije u pitanju velika visina to i nije problem.
Meni su to sve odradili bravar i elektricar i to funkcionise vec celih 10 godina. Jedino na sta treba obratiti paznju je sajla koja ima vek trajanja i da u datom momentu ima struje :)
Obzirom da je sad mrak, ne mogu slikati lift ali sutra cu se potruditi da napravim par slicica.
Mislim da bi ti ovo odgovaralo - jednostavno je i sigurno je najjeftinija varijanta.

Van mreže magda

• Novi član
  • *
« Odgovor #4 poslato: Decembar 02, 2010, 07:21:50 posle podne »
Pozdrav Roxi!

Da li bi mogla da slikas lift i da okacis slike? Moja sestra je trenutno u procesu izgradnje kuce i dvoumi se da li da napravi spoljasnji lift ili rampu. Visina je oko 2 m, postoje uslovi i za izgradnju rampe, ali lift bi naravno zauzeo manje prostora.
Nasli smo i neka resenja na internetu, npr. Alpin Z300 ali kosta oko 2,5 miliona dinara.  :m3:

Svaki savet je dobrodosao!  :n23:

Van mreže G.I.

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: April 14, 2011, 01:47:14 posle podne »
Ima li pomoći po ovom pitanju? 2. sprat, 8m visine... spoljni lift. Za prevoz ljudi - i više od 15000 evra. Ovako nesto http://www.youtube.com/watch?v=5BpITjKAMWQ dolazi u obzir, ali je danas nemoguće to odraditi. Nijedna komisija neće primiti takav lift. Šta da se radi, kako pomoći 15-ogodišnjem detetu? Da li je moguća ugradnja nečeg sličnog, kao ovog na snimku, nekakav teretni, manji, nosivosti do 500kg, registrovati ga kao takav? Hoće li Komisija primiti tako nešto kada je očito da neće služiti za prevoz tereta?

Van mreže G.I.

• Novi član
  • *
« Odgovor #6 poslato: Maj 04, 2011, 06:27:29 posle podne »
I niko ne zna nista?

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #7 poslato: Maj 05, 2011, 02:00:06 posle podne »
 Ne znam ništa konkretno, ali probaj da kontaktiraš NVO, organizacije invalida, možda čak i poneka ministarstva da bi se pokrenula inicijativa za prilagodjavanje propisa stvarnom životu invalida. Inače kako sam za ovih par godina na netu a što se tiče invalida saznao, nije optimistično :( . Celokupan utisak je da smo svi mi suviše pasivni i zato država radi samo ono minimalno za invalide da nebi ispala nehumana pred svetom. Napr. izneo sam ranije da postoje organizacije invalida po "vrsti" - ratni vojni, invalidi rada,... ali nikako da se spoje, da ujedine snage i tako više postignu, već svaka radi za sebe, t.j. koliko uspe da izlobira za neke popuste, povlastice i sl.
  Naravno, ova priča može da se proširi na celokupno stanovništvo ove zemlje.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #8 poslato: Maj 05, 2011, 02:05:50 posle podne »
Inače, ja sam još uvek raspoložen za akciju, pa ako nas bude troje :) i više, eto peticije, javnog pisma, protesta, pokreta na FB...
  Verovatno ćemo ispasti don kihoti ali tako počinju promene.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #9 poslato: Maj 10, 2011, 11:25:48 posle podne »
Opet kasnim, i to mnogo...
Ako nekoga jos uvek interesuje kakav je moj lift, gotovo je isti kao na Magdinoj slici. On je kostao 1000 eura sa sve motorom koji ga pokrece. Treba vem jedan majstor koji se razume u izradu metalne konstrukcije i jedan elektricar koji ce povezati sve ne struju. Ne moraju imati diplomu dipl.ing.
Ove cene koje ste napisali?!!?! Pa ne treba vam nesto puno fensi niti vas to dize na mesec... :)

Van mreže G.I.

• Novi član
  • *
« Odgovor #10 poslato: Maj 11, 2011, 10:36:30 posle podne »
stavio sam link - dakle, vidi se na sta ciljam... ne radi se o putovanju na mesec, vec na 2. sprat... 8m je to. Dakle za tvojih 1.8m - 1000eura, pa ti vidi...   da znate, jako je tesko doci do resenja. Roxi, ne znam kada si Ti radila lift, ali danas ne moze po tom receptu: danas ipak republicka komisija 'prima' lift, ne moze kao nekada. A 'teretni' kakav nam je dovoljan je - teretni - komisija ga nece registrovati za prevoz ljudi...  I bas je obavezan atest, nema vise 'na divlje' - dovedes majstora i izvoli... kao nekada.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #11 poslato: Maj 14, 2011, 02:13:21 posle podne »
Uh, da... zaboravih da smo sada u Evropi. Meni je lift uradjen 2000.god i do sada niko nije trazio nikakav atest. Privatna kuca je to, pa nije neophodnao.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #12 poslato: Maj 14, 2011, 02:24:18 posle podne »
Sad sam pogledala video, to je potpuno isti lift kao kod mene samo sto je elektromotor iznad lifta, a ovde ne vidim gde je. Ista korpa, podize se na sajlu... raspitaj se, moj lift bi dobio atest sigurno. Opet kazem ne mora to biti renomirana firma. Ima sposobnih ljudi koji bi to znali da urade za prrihvatljivu sumu.

Van mreže G.I.

• Novi član
  • *
« Odgovor #13 poslato: Maj 16, 2011, 12:35:34 posle podne »
Da, to je to... prihvatljivo, ne izvoljevamo... samo da sluzi i bezbedan da je. Dolazi mi inzenjer sutra, iz firme je koja se bavi time... pa videcemo. kada bude gotovo, postavljam sliku, video...  i mora sada atest, mora komisija ipak...  ne daju drugacije.
Hvala

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Jul 05, 2011, 03:47:37 posle podne »
Платформа за инвалиде у пролазу на Теразијама

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Platforma-za-invalide-u-prolazu-na-Terazijama.sr.html

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.