Autor Tema: Dermatohirurgija  (Pročitano 21321 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Dermatohirurgija
« poslato: Oktobar 27, 2009, 11:58:59 pre podne »
Dermatohirurgija - otklanjanje mladeža, uklanjanje bradavica, ožiljaka, tetovaža, kapilara
Autor: prof dr Ivana Binić   
 Postavljeno: 26.10.2009

Dermatohirurgija - elektrohirurgija je primena visokih frekvencija električne struje na biološka tkiva kao sredstvo za sečenje, koagulaciju, desikaciju ili fulguraciju tkiva. 

Prednosti elektrohirurgije uključuju mogućnost da se izvede precizan elektrohiruški rez uz minimalni i ograničeni gubitak krvi. Elektrohirurški uređaji koji se često koriste tokom hirurških operacija pomažu sprečavanje  gubitaka krvi u toku ambulantnih ili kliničkih operativnih postupaka.

Bipolarna radiotalasna elektrohirurgija predstavlja naprednu tehnologiju, koja pruža neposrednu kontrolu operativnog polja, preciznost, prilagodljivost i bezbednost u radu. Visoka frekvenca 4.0 MHz smanjuje rasipanje toplote, a time i promene na samom tkivu koje se tretira. Prednosti kliničke primene uključuju smanjenje post-operativne nelagodnosti, minimalni ožiljak, poboljšano lečenje i odlične estetske rezultate.

Tabela - Promene na koži koje se tretiraju monopolarnim i bipolarnim radiofrekventnim elektrohirurškim strujama

Benigne lezije
Acrochordons                           D,S
Haemangiomas,                        D, K       
Condyloma acuminatum              D
Molluscum contagiosum              D
Pyogenic granulomas                 S, K
Seborrheic keratosis                  D
Sebaceous hyperplasia              K                  D-elektrodesikacija
Telangiectasias                        K                  S-elektrosekcija
Verrucae vulgaris                      D                  K-elektrokoagulacije
Verrucae plana                         D
Premaligne lezije
Actinic keratosis                       D
Maligne lezije
Basal cell carcinoma                  S,D                                                               

Hemangiomi, angiomi generalno predstavljaju kozmetski problem i nemaju maligni potencijal. Elektrohirurški se promena u zavisnosti od osnove promene uklanja primenom elektrokoagulacije ili elektrodesikacije.

Pyogenic granuloma predstavlja vaskularni benigni tumor, koji se javlja najčešće na prstima ekstremiteta. Tehnikom isecanja vrši se uklanjanje promene /koagulacijom vrši zaustavljanje krvarenja jer je promena vaskularizovana, čime se promena u potpunosti uklanja sa kože. Prethodno se može aplikovati lokalni  anestetik (EMLA) krema.

Bazocelularni karcinom – karcinom kože klinički može imati više oblika. U zavisnosti od oblika i veličine promene primenjuje se tehnika elektrodesikacije (manji nodularni oblici), elektrokoagulacija i elektrodesikacija (površinski šireći oblici). Tehnikom elektrokoagulacije se sprečava neželjeno krvarenje, obzirom da je promena vaskularizovana.

Ceo tekst : stetoskop

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Odg: Dermatohirurgija
« Odgovor #1 poslato: Decembar 20, 2009, 01:11:28 posle podne »
 Imao sam mali hirurški zahvat sad u četvrtak, 17-og. Letos mi je doktorka pronašla neku promenu na koži, piše nešto kao besalioma dorsi. I zakazala operaciju za pola godine. I rekla to može biti tumor.
 Pošto zbog srca (pejsmejkera) pijem cardiopirin - lek protiv zgrušavanja krvi ili slično, morao sam dva dana pre operacije da prekinem sa njim ali da dobijam heparin - takodje neki lek u vezi krvi. Problem je bio što tog heparina ima samo u bolnicama i zbog toga sam prošlu nedelju imao vrlo stresnu, ne znaju koju zamenu da daju i koliko, slali me na trombotest, ovi me vraćali - to ne može kod njih, morao direktor doma zdravlja da interveniše i jedva nabavili taj heparin. Onda sam odlazio na 12 sati u ambulantu da mi ubrizgaju heparin i konačno otišao na operaciju. Plus antibiotici (čitao sam uputstvo, ništa ne piše za alkohol, znači može vino).
  Operacija meni prilično poznata, već sam dva puta operisan tamo, doduše bili su u pitanju mladeži. Došao u 9, čekao do 12, "skini se do pojasa i obuj ove papuče", sedeo malo na krevetu odma' do operacione sale (aaa, tu sam i ležao prvi put kad mi je posle operacije pozlilo, malo mi pao pritisak, ništa strašno - malo ti se vrti u glavi, daju ti čašu vode i odmah ti bolje) i na kraju me pozvali unutra. Došla doktorka sa lepim svetlo plavim očima - vampirskim - i vidim da je upoznata sa mojim srčanim stanjem, tj neće koristiti elektriku zbog pejsmejkera. Ona me je operisala i predhodna dva puta.Operacija je trajala jedno 10 min. Posle bez problema se obukao, dali mi izveštaj i odoh kući - autobusom  :ok:
  Sad imam previjanja na svaki drugi dan a kontrolu u petak.
  Nešto razmišljam: narod priča ne treba dirati mladeže, taj i taj operisao mladež pa umro od melanoma. Da, jer je zakasnio, rak kože se već proširio... Ja sam odstranio mladeže 2005-te i 2006-te i sad imam ovo što nema veze sa mladežima, ima veze sa tipom moje kože (reče vamp-doktorka da sam displastičan  :m4: , zvuči mi za.ebano  :sad: ). Blago meni...
  Pričaju ljudi a da li stoji u bibliji ne znam ali - čuvaj se, čoveče, i Bog će te čuvati.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Decembar 20, 2009, 03:27:56 posle podne »
Ljubo ne plasi se,ako ti je za podrsku i ja sam operisala mladez jula prosle godine.Papanikolau je uredan,a morao je da se operise jer je i zagnojio,a smesno-zalosno sto je na samom vratu,sa prednje strane.Sad postoji veoma mali oziljak,pa ko vidi(ako bulji)izgleda kao da je neko pokusao (ne daj Boze)da me prekolje.
Ljubo,sad pitah i cerku(visa med.sestra-radi u intenzivnoj),za izraz displastican.To ti je srpski receno da mladez nije u uobicajenom stanju,znaci izmenjenom.Svejedno nije nista strasno,oni to automatski salju na patologiju i dobices rezultat.Glavu gore,nadam se da rezultat bude ok.,a bice,tj.mora da bude.  :ok:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: Decembar 21, 2009, 07:41:26 posle podne »
 Hvala daco za utehu  :ye: Mogu slobodno reći da i nisam previše zabrinut, kao što sam napisao ovo mi je treća operacija na koži i do sada sam se dosta upoznao sa temom. Očekujem da rezultat bude povoljan, mada sam spreman i na drugu opciju.
  Što se tiče budućnosti slede mi redovne kontrole kod dermatologa a možda i kod ovih na plastičnoj, plus kardiolog i doktor za pejsmejker - sve na pola godine. Nije mi teško ali tražim posao a kada ovo budem spomenuo poslodavcu mislim da mu se neće svideti tj kako kojem - ima i razumnih  :ok: ali malo...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #4 poslato: Decembar 21, 2009, 07:49:14 posle podne »
Ljubo, "sunčaš" li se leti?

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #5 poslato: Decembar 22, 2009, 08:58:38 pre podne »
Moja ćerka je nedavno skidala jedan mladež sa čela,koji je bio isto displastičan (u fazi menjanja)PH nalaz je u redu i ne sme da se sunča bar 2 godine.Ako ide na bazen ili more da nosi šešir na glavi i zaštitu na mestu ožiljka.Mladež je skidao maksilofacijalni hirurg u Novom Sadu.Ožiljak je mali i koristi kremu kontratubex protiv ožiljaka,tako da će se i to povući.
Ljubo biće sve ok. ;)

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Decembar 22, 2009, 02:57:35 posle podne »
Ma ljubo,nema potrebe da se zahvaljujes.Samo javni rezultat.Bice dobar... :ok:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #7 poslato: Decembar 22, 2009, 04:53:16 posle podne »
Ljubo, "sunčaš" li se leti?

Ovih godina više ne ali u detinjstvu i mladosti vrlo često, mislim čim dodje leto majice dole i igrarija ceo dan. Ali tada se još nije toliko znalo za rak kože i opasnost od sunca. Mada mislim da je cela frka krenula sa stanjivanjem ozonskog omotača od pre desetak godina. A sada baš ne čujem da povezuju melanom sa rupama u ozonu, izgleda da je sada cela planeta ugrožena. Opet neka teorija zavere - jbg nekad su ljudi provodili ceo život pod suncem i ništa, a sada ne smeš izaći na ulicu bez zaštite. Ali to je druga tema...

...Mladež je skidao maksilofacijalni hirurg u Novom Sadu...

Jel' na poliklinici, na plastičnoj hirurgiji, skroz na petom spratu?

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #8 poslato: Decembar 22, 2009, 07:59:20 posle podne »
Na institutu majka i dete je operisana.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #9 poslato: Decembar 22, 2009, 08:05:52 posle podne »
Aha, znači ima i tamo.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Decembar 22, 2009, 08:53:37 posle podne »
Ja sam isto na plasticnoj hirurgiji,ali u Cupriji-jer sam tada zivela u Jagodini.To je bila najbolja opcija,a opcija dolaska za BG.nije bila neophodna.Tri konca...  :)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #11 poslato: Decembar 22, 2009, 09:11:08 posle podne »
 Meni je na ledjima ali mislim da je približno isto, tri konca. Ta promena je bila veličine oko 0.5 cm. Pitao sam sestru na previjanju kako izgleda, kaže suvo. I to četvrtog dana :)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #12 poslato: Mart 02, 2011, 10:54:12 pre podne »
Danas vodim ćerku opet kod dermatologa zbog jednog mladeža koji je promenio boju i počeo da se peruta.I onda pravac N.Sad na skidanje ako bude dermatoskopski pregled ok.Kad je bila na pregledu za onaj prethodni koji je skinula,ovaj je pogledan i bio je ok,zato se nadam da je i sada ok i da će bez problema da ga skine.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #13 poslato: Maj 16, 2012, 10:55:37 posle podne »
  Drage kolege, kod mene je ponovo aktuelna operacija kože  :n22: Opet neka melanocitna promena na sreću (?) dobroćudna. U martu konstatovana, zakazana operacija za kraj aprila ali odložena za kasnije. Već sam ležao na stolu kad sam u "ćaskanju" sa doktorkom rekao kako sam prilikom neke od ranijih operacija imao pad pritiska (opisao sam ranije u ovoj temi), ona je odmah prekinula i odložila operaciju dok ne uradim testiranje na lokalni anestetik. Zatim sam direktno otišao na kožnu kliniku da zakažem testiranje, za desetak dana došao na pregled kod doktorke koja je zakazala sam test za pet dana. Onda mi uzeli krv i opet čekaj rezultat desetak dana. Danas sam zvao i rezultat testa je da sam alergičan na taj anestetik - lidocain. U petak ću ponovo na kožnu pa ću videti šta dalje, da li će me testirati na neke druge anestetike.  :sad: Problem je što znam da se nesme zakasniti sa ovom operacijom ako je melanom u pitanju, a kako je krenulo neću ja ovo završiti još par meseci. Ipak imam poverenja u ove doktorke, nadam se da će ubrzati proceduru kad vide dijagnozu.

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #14 poslato: Maj 16, 2012, 11:03:59 posle podne »
E, super da se našao neko normalan pa te poslao na testiranje na anestetik! :ok:

Sada bar znaš razlog pada pritiska...!

Nadam se da će sve biti u redu sa drugim anesteticima, pa da i taj problem sa melanomom rešiš što pre... Držim ti palčeve! :a21m:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.