Autor Tema: voće  (Pročitano 118500 puta)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: voće
« Odgovor #30 poslato: Avgust 14, 2009, 11:51:12 pre podne »
Lubenice su i kod nas ove godine lose, i makedonske i grcke .

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #31 poslato: Avgust 14, 2009, 11:59:26 pre podne »
Čujem i ja da se žale,onih par komada što smo kupili bile su ok,sad valjda na koga naletiš.Kupujem godinama kod istog,kaže njegove su :)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #32 poslato: Avgust 14, 2009, 12:06:34 posle podne »
Još se nisam najeo lubenica, samo 5 - 6 komada i sve su bile dobre. Inače su naše, iz južne bačke.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #33 poslato: Avgust 14, 2009, 12:06:53 posle podne »
Sad se setih,lubenica spada u povrće ;)

Van mreže tweety

• Član
  • **
« Odgovor #34 poslato: Avgust 14, 2009, 12:20:37 posle podne »
joooj, da!  ;D .. ja se izvinjavam.  :-[ to bese osnovna skola?  ::)  ](*,)

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #35 poslato: Avgust 14, 2009, 12:22:49 posle podne »
Nikad mi nije bilo jasno,slatko a povrće :o,al dobro ako tako kažu,onda je tako ;)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #36 poslato: Avgust 14, 2009, 12:25:56 posle podne »
Ma nema veze, ipak je slatka pa je "voće".
  Negde sam čuo da je paradajz voće :) na osnovu morfologije i još ponešto. Stvarno.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #37 poslato: Avgust 14, 2009, 12:32:06 posle podne »
Da i ja sam.Ma nebitno,znamo mi po našem kako i šta je :D

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #38 poslato: Avgust 14, 2009, 12:40:34 posle podne »
Nikad mi nije bilo jasno,slatko a povrće :o
Ni meni,a ima i košćice.  :D

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #39 poslato: Avgust 15, 2009, 10:09:15 pre podne »
Sokovi sprečavaju zaboravnost
Autor: Biljana Tasić   15.08.2009

Tokom leta kao najtoplijeg godišnjeg doba u kojem dnevna temperatura često prelazi 30 stepeni Celzijusa u našem telu se javlja pojačana potreba za tečnošću, ali ne bilo kojom. Tokom leta važno je da izbegavate pića koja pospešuju dehidraciju, kao što su alkoholna pića i ona koja sadrže kofein u velikoj količini. A veoma je poželjna konzumacija vode i sokova od sveže isceđenog ili miksanog voća i povrća.
S obzirom na to da sokovi od isceđenog i/ili miksanog voća, osim raznovrsnih hranjivih materija sadrže i velike količine prirodnog šećera, oni kod dijabetičara mogu da izazovu povišenje nivoa šećera u krvi. Kako bi se to izbeglo, u voćni sok dodajte neko povrća.
Time se, osim razblaživanja količine šećera, osigurava i povećanje broja hranjivih materija u organizmu jer se radi o više vrsta voća i povrća, kao što se i poboljšava ukus soka.

Zdrave kombinacije
Ovo su neke od kombinacija koje pored toga što su veoma zdrave, mogu da ublaže ili pomognu u lečenju određenih bolesti:
- Šargarepa + đumbir + jabuka, čisti organizam
- Jabuka + krastavac + celer, smanjuje holesterol i poboljšava stanja abdomena
- Paradajz + šargarepa + jabuka, poboljšava strukture kože i pomoć kod lošeg zadaha
- Narandža + đumbir + krastavac, hidrira i poboljšava teksturu kože, smanjuje zagrejanost tela
- Ananas + jabuka + lubenica, ima veoma delotvorno dejstvo na bešiku i bubrege
- Jabuka + krastavac + kivi, poboljšava sastav kože
- Kruška + banana, reguliše šećer u krvi
- Šargarepa + jabuka + kruška + mango, smanjuje zagrejanost tela, snižava krvni pritisak, čisti organizam od otrova, antioksidans
- Papaja + ananas + mleko, obiluje vitaminima C i E i gvožđem, ima blagotvoran uticaj na kožu, ubrzava metabolizam
- Banana + papaja + mleko sadrži mnoštvo vitamina i odlična je prevencija protiv zatvora

ceo tekst: BLIC

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #40 poslato: Avgust 22, 2009, 10:47:31 pre podne »
Otkrijte čari i sve blagodeti egzotičnog voća
Japanska jabuka snižava šećer
Autor: Biljana Tasić  22.08.2009.

Medicinski gledano, najzdravije je da se većina ishrane bazira na svežim, sezonskim i lokalnim namirnicama. Međutim, i iz gastronomskih i iz zdravstvenih razloga dobro je, ponekad, probati hranu koja potiče iz najudaljenijih krajeva zemlje. U tom smislu, je zanimljivo egzotično voće i povrće, koje imamo u prodavnicama u svim godišnjim dobima.

Indijska smokva
Plod sadrži mnogo fosfora, kalcijuma, kalijuma i vitamina C i B, oko 25 - 30 posto šećera, skoro 80 posto vode, a sadrži i nekoliko raznih kiselina koje stvaraju prijatan osvežavajući kiseli ukus ploda. Od ploda indijske smokve mogu se praviti razni napici, marmelade i džemovi. Ukoliko imate problema sa zadržavanjem tečnosti ili konstipacijom ovo je prava voćka za vas

Guava
Jedna šolja guave ima skoro pet puta više vitamina C od narandže srednje veličine, što svakako premašuje dnevene potrebe. Samim tim, guava, ima i snažno antibakterijsko dejstvo.Dobar je i saveznik u prevenciji Alchajmerove bolesti, katarakte i reumatoidnog arttritisa. Ojačava digestivni sistem i poboljšava teksturu kože.

Karambola
Ukus joj je veoma sličan jagodi, a u sto grama ima čak 36 grama belančevina. Bogata antioksidansima, vitaminom C i sadrži veoma malo šećera, kiseline i natrijuma. Ali pošto sadrži oksalnu kiselinu ovo voće ne bi trebalo da jedu osobe koji imaju problema sa bubrezima.

Pasionka
Ima veoma sladak ukus i izrazito je zdrava zbog velikog sadržaja vitamina C, kalcijuma, gvožđa. Sadrži sastojke koji smiruju organizam pa se nervoznim osobama preporučuje da pojedu nekoliko plodova ovog voća pred odlazak u krevet.

Japanska jabuka
Japanska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, a naročito kvercetionom što znači da smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca za skoro 20 posto. Zahvaljujući tome štiti i organizam od štetnih uticaja radikala. Veoma je bogata vitaminom C, pa jača imunitet, a pošto sadrži tri grama vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba), pomaže i u snižavanju nivoa holesterola. Obiluje i fruktozom, pa se preporučuje osobama koje imaju povišen šećer u krvi.

Kivano
Zeleno meso je puno vitamina A i C. Ima ukus koji je kombinacija ukusa banane i limuna. Gvožđe je ono čime ovo voće obiluje i zato se preporučuje osobama koje pate od anemije, hronične iscrpljenosti, manjka energije i narušenog imuniteta.

ceo tekst: BLIC

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #41 poslato: Avgust 22, 2009, 10:58:17 pre podne »
I sve to po "pristupačnim" cenama,da čovek prosto poleti odmah da kupi :-\
Neka,baš ne moram da probam ,ništa ne fali našem voću  8)

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #42 poslato: Avgust 22, 2009, 11:01:30 pre podne »
Slažem se naco sa tobom, i naše voće ima veliku ulogu u našem zdravlju ne treba nam japonsko ili kinesko  ::) bar ne po tim cjenama

Van mreže Lena

• Član
  • **
« Odgovor #43 poslato: Avgust 23, 2009, 11:11:40 pre podne »
Kivi snižava pritisak

Univerzitet u Oslou preporučuje konzumiranje egzotičnog voća osobama sa visokim krvnim pritiskom.
Ova voćka bogata je antioksidansom po imenu lutein, čije je blagotvorno dejstvo na pritisak tema istraživanja.
Kivi sadrži i kalijum, koji igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska.

Ceo tekst : MONDO

Van mreže Lena

• Član
  • **
« Odgovor #44 poslato: Septembar 25, 2009, 09:50:55 posle podne »
Nije photoshop
Čudo prirode: Crvena i zelena jabuka u jednom plodu

Kada je Britanac Ken Morrish ubrao jabuku iz svojeg vrta pomislio je da se radi o nekoj šali.

No nakon što ju je pomnije pregledao, shvatio je da se radi o prirodnom fenomenu. Bizarna jabuka s dvije boje napravila ga je zvijezdom u njegovom selu. Stručnjaci pak tvrde da je vjerojatnost nalaženja jabuke s tako savršenom linijom između dvije boje ravna 1:1.000.000.

Gospodin Morrish ju nema namjeru pojesti. Čuva je u svojem frižideru kako bi je ljudi mogli vidjeti i fotografirati. ˝Doslovce izgleda kao da je netko prerezao zelenu i crvenu jabuku i spojio ih˝ dodaje.

Stručnjaci smatraju kako su boje jabuke nastale slučajnom genetskom mutacijom. U takvim slučajevima, crvena strana je obično slađa od zelene, jer je tijekom rasta bila više izložena suncu.

ceo tekst metro

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.