Autor Tema: Multipla skleroza - B92 - J. Drulović  (Pročitano 34534 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Multipla skleroza - B92 - J. Drulović
« Odgovor #15 poslato: Januar 19, 2009, 12:17:18 pre podne »
Zato smatram da uvek obolelom treba reci da ima izbora.

Van mreže Goga

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #16 poslato: Januar 19, 2009, 12:19:16 pre podne »
Zato smatram da uvek obolelom treba reci da ima izbora.
TACNO sys ! A izbor je uvek SAMO NJEGOV, LICNI  ;)

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Januar 19, 2009, 12:29:39 pre podne »
Jos da dodam: ne delim rado ljude na pacijente i zdrave. Zato sto mislim da je to vrlo promenjivo i da u obe kategorije vaze isti zakoni. Pa i u toj tzv. populaciji zdravih tj osoba koje (momentalno) nemaju nikakvu dijagnozu vazi to isto: i one se cesto nalaze u dilemama raznih priroda, zato i ovde: IZBOR je njihov, lichni

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Januar 19, 2009, 12:33:56 posle podne »
Ja nemogu da instaliram program za da cujem emisiju.. Radi se o flash player.. :(

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #19 poslato: Januar 19, 2009, 01:55:46 posle podne »
Po meni je to bila jako dobra emisija o MS uradjena sa izuzetno kompetentnim gostom. Informacije dobijene od nacelnika odeljenja za MS Instituta za neurologiju ne mogu se porediti sa necim sto se pise na forumima. Za mene je suvisno o tome govoriti.
Citat
Na zalost ne postoje vile ni carobni stapici, ja verujem da bi oni rado nasli lek da mogu... ne samo za nas nego i za bolesti za koje se lek mnogo duze trazi: visok pritisak, dijabetes, karcinom, aids... spisak je poduzi.

Sa ovim sto kaze Goga se u potpunosti slazem. Za sada nam nista drugo ne preostaje nego da  zivimo sto zdravije i sto odgovornije prema nama samima, a izbor je normalno licni sta ce ko raditi i kako se ponasati i naravno sta ce podrazumevati pod pojmom odgovornost prema samom sebi.

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #20 poslato: Januar 19, 2009, 10:10:48 posle podne »
Supruga i ja smo preslušali emisiju i dobro je što se ovakve emisije prave,doduše ništa novo nismo čuli a možda i mi previše očekujemo.Supruga kaže Bogu hvala što imamo ovaj sajt i sve imamo na njemu,koliko smo samo prije lutali i kopali po netu.Ovako nam je nekako lakše i bolje se osjećamo u vašem društvu.Njezino mišljenje ko je ovo sve organizovao i pokrenuo treba mu dati orden ,mislila je na ovo naše društvo.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #21 poslato: Januar 19, 2009, 10:28:11 posle podne »
Da, dobro je sto smo preko foruma odnosno Roxi bili obavesteni o ovoj emisiji. Stvarno emisija kojoj bi tesko bilo naci bilo kakvu primedbu, a forum je opet nesto sasvim drugo...

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #22 poslato: Januar 19, 2009, 10:58:58 posle podne »
Poenta je u tome što kad bilo ko od nas nešto pročita,čuje ili sazna stavi ovdje da podijeli sa svima.Prije ovog foruma svi smo kao pojedinci lutali i teže dolazili do nekih informacija.Zajedno smo jači :D

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #23 poslato: Januar 19, 2009, 11:19:56 posle podne »
Po meni je to bila jako dobra emisija o MS uradjena sa izuzetno kompetentnim gostom. Informacije dobijene od nacelnika odeljenja za MS Instituta za neurologiju ne mogu se porediti sa necim sto se pise na forumima. Za mene je suvisno o tome govoriti.

Možda bi bolje bilo da ne komentarišem ali nešto me vuče. Iz ove tvoje rečenice, kao da osećam nipodaštavanje foruma. Zamolio bih te da ipak govoriš o tome.

Kao što sam već rekao, forum su ljudi koji borave na njemu. Da li je tako? Kakav se zaključak onda izvodi?
Koje su to značajne informacije koje si dobila a nisi znala? Nisam video ni jedan tvoj konkretan osvrt na emisiju i na te informacije koje su se čule u emisiji.

Poenta je u tome što kad bilo ko od nas nešto pročita,čuje ili sazna stavi ovdje da podijeli sa svima.Prije ovog foruma svi smo kao pojedinci lutali i teže dolazili do nekih informacija.Zajedno smo jači :D

Glišo, BRAVO!!  Pravo u centar.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #24 poslato: Januar 19, 2009, 11:58:56 posle podne »
Ne kazem ja da je forum los, i da ga nipodastavam, pa onda nebi dolazila na forum svaki dan. Nisam stvarno mnogo toga novog cula u emisiji. A sa druge strane i ne znam sta bi to novo mogla cuti, ali se u emisiji govorilo o stvarima bitnim za ovu bolest, i po meni je to stvarno jedna od boljih emisija napravljenih o ovoj temi.
Forumi su generalno nesto drugo, ako nisi primetio ja sam napisala i ranije mnozinu forumi, a ne konkretno ovaj forum. Misljenja iznesena na forumima i ovakve emisije se ne trebaju porediti. To su dve potpuno razlicite stvari.
Pri tom ne mislim da je nesto jako dobro, a drugo jako lose.
A i ja se slazem sa Glisom i forum svakako ima dosta svojih prednosti.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #25 poslato: Januar 20, 2009, 12:10:21 pre podne »
Forumi su generalno nesto drugo, ako nisi primetio ja sam napisala i ranije mnozinu forumi, a ne konkretno ovaj forum.

Primetio sam, ali se i moj komentar odnosio na forume, uopšteno. Sve su to neke zajednice. I za sve važi pricip koji sam pomenuo. Kakvi ljudi, takav forum.
Nije mi uopšte bilo jasno poređenje, emisije i foruma. Kada se čita .... onako ...... deluje nekako nedovršeno. Kao da pisac nije završio misao.

No, dobro. ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #26 poslato: Januar 20, 2009, 01:04:10 pre podne »
Jos nesto da napomenem da je ovo prva emisija gde jedan neurolog celih sat vremena prica javno o MS i uz to jos je dato da slusaoci mogu postavljati pitanja.

Prvi put.

Sve sto je dr Drulovic rekla o MS je vec u svetu aktuelno unazad par godina.

Nije nimalo lako neurolozima. Zamislite samo: do sada su strucno savetovali da se klonimo sunca. Sada sasvim suprotno da se prepustimo zracima sunca (naravno u preporucenim satima tokom dana, kada nije jako). Ili : trudnoca je opasna, sada je u redu. Itd.

To samo govori kako se malo zna o Ms tj. da  toj bolesti predstoji tek adekvatan naucni pristup.

Ja ocekujem da ce ubuduce npr. uz obaveznu MR ili nalaz likvora biti obavezan nalaz krvi koji ce tacno odrediti da li smo u nedostatku vit. D ili ne. samo se pitam zasto to vec nije obavezan pregled posto je mnogo lakse neko vadjenje likvora.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #27 poslato: Januar 20, 2009, 01:17:31 pre podne »
Mislim da nije prvi put. Bila je TV emisija sa jednim neurologom i sa pokojnom Tanjom Dakić. Prošlo je par godina, pa se više ne sećam detalja. Znam da su dosta pričali o interferonu. Nije isključeno da je dr Drulović bila i tada.

Sada smo mirni sledećih 5 godina, što se "produženog" medijskog termina tiče.  :P

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Januar 20, 2009, 07:48:56 pre podne »
I ja se secam gostovanja Drulovicke na TV, kada sam tek saznala za moju dijagnozu.
Znaci, pre jedno 7 godina. Ali bude tu i tamo po neka recenica. Ali ruku na srce, a sta ima i da se kaze. Ja mislim da je vaznije da nas se seti drzava. Narocito kada su teski slucajevi u pitanju.
I nikako mi nije jasna diskriminacija u pogledu lecenja. Zasto covek koji je oboleo od visokog pritiska moze da ima terapiju do kraja zivota, a mi ne mozemo da dobijemo vitamine, vec ih kupujemo, iako je za sada to jedino sto nam nasi neurolozi preporuce kada odemo na pregled.
Zasto oni dobijaju lekove, evo ja dobijam i brasno zato sto bolujem i od celijakije, a MSovci ne mogu vitamine. >:D

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #29 poslato: Januar 20, 2009, 10:49:02 pre podne »
Zato sto se kod Ms nikad nista ne zna, tj. nisu sigurni da su vitamini bas ti za koje treba davati pare.
Emisija ovoga tipa gde imate samo dr i slusaoce sa druge strane koji mogu postavljati pitanja i da se o MS govori u potpunosti je prva.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.