Autor Tema: Operacija krajnika  (Pročitano 53123 puta)

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Operacija krajnika
« poslato: Novembar 19, 2008, 09:05:07 pre podne »
Ne znam gde da postavim ovo pitanje, pa hajde recimo ovde.
Skler ce da mrdne gde treba ako sam promasila.

Mom detetu su predlozili operaciju krajnika.
Kakva su vasa iskustva?
Koji su razlozi za, a koji protiv?

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
Odg: Operacija krajnika
« Odgovor #1 poslato: Novembar 19, 2008, 10:08:09 pre podne »
ne znam ,ja sam isto mislila djetetu da operisem krajnike ali su me moju roditelji razbili,ja sam kao mala uvijek imala problema sa upalama ali doktori nisu dozvoljavali da ih operisem,dok sa druge strane moja kuma je djetetu od 2 godine operisala krajnike (sto je koliko znam prerano za tu operaciju) da bi joj sin bolje jeo kao smetali mu krajnici,doktori nisu bili bas za to da djetetu micu krajnike ali su je morali poslusati.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Novembar 19, 2008, 10:36:01 pre podne »
Te stvari se ne rade po porudzbini.
Moje dete je imalo u mesec dana dva puta streptokoku. I prosle godine 2 ili tri puta.
Tako da smatraju da su joj krajnici puni koje cega. Inace su u ocajnom stanju i kao takvi ne mogu da je stite, vec samo mogu da budu uzrok stalnih infekcija.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #3 poslato: Novembar 19, 2008, 10:47:12 pre podne »
Mako ,ja sam kao mala stalno bila bolesna,od raznoraznih upala grla i gnojnih angina,operisala sam krajnike u trećoj god.Posle te operacije,prehlade ,virusi za mene su bile nepoznanica.
Oboje moje dece su takođe kao klinci od tri god.operisali krajnike,dotle su stalno bili bolesni.Stvarno je retkost da se zakašlju od tada.

Jednostavno ako nešto nema svrhu više ,treba ga odstraniti.

Krajnike gledam kao zub.Dok je zdrav i služi sve je ok,kako se kvari i poporavlja njegova svrha u ustima je sve manja,dok jednog dana ma koliko se trudili da ga sačuvamo on mora napolje.Tako je i sa krajnicima, posle mnogo infekcija koje se leče oni više nemaju svoju ulogu da štite,već su izvor zaraze.

Ako doktor predlaže vađenje krajnika,trebalo bi da to obavite i to najbolje sad ili u rano proleće kad nisu visoke temperatire,ili ekstremno hladno.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Novembar 19, 2008, 11:42:10 pre podne »
Svi koji su operisali ili su im deca operisala su zadovoljni. Kazu da su se odmorili.
Nije normalno da se malo, malo pa razboli. I svaki put mora da pije antibiotike. Leukociti joj budu 18000-20000.

Lekar je rekao da joj za operaciju i oporavak treba 15 dana i da posle moze u skolu.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Novembar 22, 2008, 10:56:57 pre podne »
Mako , ja sam do 18 godine  bolovala od konstantnih gnojnih angina i nisu hteli da mi operisu krajnike koji su bili pod stalnom upalom. Na kraju je to dovelo do gangrene grla i operisana sam pod visokom temperaturom i upalom kao krajnjim resenjem da ne bi doslo do potpunog trovanja organizma. Hvala Bogu , nakon toga nikada vise nisam imala upalu grla ili bilo kakve slicne probleme . Krajnici su dobri samo ako su zdravi , a bolesni krajnici su bomba u organizmu.Koliko vidim tvoje dete ima 'bombu' i bolje je to resiti na vreme nego da dodje do nekih drugih posledica i komplikacija.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #6 poslato: Januar 29, 2009, 01:01:04 posle podne »
Hronična upala grla negativno utiče na zdravlje
Kada na operaciju krajnika
Autor: CDC/MA | 29.01.2009.

Krajnici igraju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija. S druge strane, hronična upala grla može negativno da se odrazi na opšte zdravlje, pri čemu su deca posebno ugrožena. Uprkos tome, u većini slučajeva operacija nije neophodna i treba imati na umu da ona sobom nosi značajne rizike. Na sreću, postoje dobre alternative.

Pedijatri i otorinolaringolozi su se decenijama sporili oko toga da li i kada treba operisati uvećane krajnike kod dece. Sada je, međutim, na pomolu pomirenje - predstavnici obe discipline sporazumeli su se o zajedničkim smernicama. Njihova suština? Za operaciju dece mlađe od šest godina od sada će se primenjivati stroži kriterijumi.

Simptomi
Angina tonsillaris, Tonsillitis palatina, Pharyngotonsillitis – sve su to nazivi za jednu istu bolest: upalu grla, u kojoj učestvuju krajnici (tonzili). Dete ima jake bolove u grlu, naročito pri gutanju, otežano govori, boli ga glava i stomak, ponekad i povraća. Limfni čvorovi u grlu su često takođe otečeni i bolni. Bolest je uglavnom praćena visokom temperaturom. Iza svega se krije upala tzv. limfatičnog prstena ždrela, složenog odbrambenog sistema koji se sastoji od krajnika ždrela, nepca i jezika. Kod dece predškolskog uzrasta uzrok upale su uglavnom virusi, a kod onih malo starijih često i bakterije. Ponekad i stres i uzbuđenje mogu da izazovu upalu grla.
Ćelije raspoređene po krajnicima apsorbuju izazivače bolesti i alergene, dešifruju njihove osobine i šalju informacije ostalim organima imunološkog sistema. Međutim, krajnici mogu i više od toga. Otorinolaringolozi Univerzitetske klinike u Inzbruku su otkrili da krajnici i sami proizvode supstancu koja uništava klice.

Virusna ili bakterijska infekciju

Protiv virusa je medicina i dalje uglavnom nemoćna, ali, na sreću, kod upala uzrokovanih virusima poboljšanje nastupa uglavnom već nakon tri dana. Kada je reč o angini izazvanoj streptokokama, bakterije se suzbijaju penicilinom. Kod virusne infekcije sluzokoža ždrela je blago crvena, dete ima kijavicu i kašlje, promuklo je i nakašljava se. Temperatura je blago povišena. Bakterijsku upalu lekar će prepoznati po belim ljuspicama ili žućkastobelim naslagama na krajnicima. Limfni čvorovi grla su otečeni, a temperatura dostiže 38,5 stepeni. Po pravilu, dete nema kijavicu, ne kašlje i nije promuklo.Ako su streptokoke izazvale upalu grla i krajnika, lekar će preporučiti antibiotike koji uništavaju bakterije i ubrzavaju lečenje. Važno: Strogo se pridržavajte propisanih doza jer samo tako možete biti sigurni da ćete uništiti izazivače. To je važno i iz još jednog razloga. Bez penicilina, posle gnojave angine moguće su ozbiljne komplikacije: u tkivu oko krajnika može da se nagomila gnoj, a naročito su opasne bolesti koje kasnije mogu da se jave kao posledica upale krajnika: reumatska groznica, oboljenja srca ili upala bubrega.

Operacija
Aktuelno je mišljenje da operacija krajnika dolazi u obzir pre svega u sledećim slučajevima: kada su krajnici toliko uvećani da su disanje i gutanje konstantno otežani i dete tokom noći ima napade gušenja. Operacija se preporučuje i u slučaju ako dete dobije anginu više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine uzastopce ili više od sedam puta za godinu dana.
Iako je vađenje krajnika rutinski zahvat, ipak nije potpuno bezopasan, jer su nakon operacije moguća opasna krvarenja, na dan operacije ili osam dana kasnije, kada otpadne krasta. Zbog ovog rizika, kod dece mlađe od šest godina trebalo bi, umesto tonzilektomije (potpuno hirurško uklanjanje nepčanih krajnika), uvek davati prednost tonzilotomiji (umanjenje nepčanih krajnika).
Rizik od naknadnog krvarenja je manji, a i tegobe posle operacije nisu toliko izražene.

Čajevi pomažu

Međutim, bez obzira na izazivača bolesti, vlažni oblozi oko grla i na grudima ublažiće tegobe mališana. Ako je grlo mnogo oteklo, treba stavljati hladne obloge oko grla ili uviti kockice leda u peškirić i obmotati ga oko grla. Čaj od žalfije se koristi za ispiranje grla, ali i za piće, jer ova biljka suzbija bakterije, gljivice i viruse, podstiče izbacivanje sluzi i sprečava znojenje. Čajevi od majčine dušice i belog sleza deluju protiv bakterija i podstiču izbacivanje sluzi, dok cvet kamilice ublažava upalu.
Izvor : Blic

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #7 poslato: Jul 19, 2009, 02:34:48 posle podne »
Tek sad sam došla sebi malo i mogu napisati svoje neko iskustvo.
Odlagala sam sinu operaciju krajnika dugo iz straha da mu se ne dogodi ono što i meni.
Meni je povređen krvni sud prilikom operacije i posle par dana je krenula krv.Usledilo je ušivanje ili kako oni to nazivaju «varenje» krvnog suda.

Operacija sinu je prošla dobro,radili su laserski i rečeno mi je da neće krvariri puno posle operacije i da ne brinem.Tako je i bilo jedva je malo izbacio krvi.Kada smo došli kući,dete sladoled nije hteo,bio mu je ružan.Ja se nisam brinula jer sam mislila to je zbog tog gorkog okusa u ustima.Međutim njemu se krv slivala u grlu tj.u desnom uglu gde je bio desni krajnik i 7-mu noć je došlo do krvarenja i povraćanja da je izbacivao ugrušanu krv. Pao je u nesvest u hitnoj i sa dve boce infuzije menjane naizmenično smo sanitetom otišli u bolnicu u Novi sad gde mu je radjena revizija i hvala Bogu sada je dobro.
Dr.koji je to radio,kad smo došli na kontrolu,tek tad je rekao da je dete bilo u kritičnom stanju i da je bilo jako gusto.
Još troje dece je bilo sa nama u sobi na operaciji i deca su super prošla.Sa mamama te dece sam i dalje u kontaktu i sve je u redu.
Operisala ih je sve jedna Dr. Koja važi za najboljeg ORL.u  Mitrovici

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Jul 19, 2009, 09:53:36 posle podne »
Nisam znala da se tako iskomplikovalo. Vazno je da je sada sve ok.
Mogu misliti sta si prosla.
Ljubi dete  :a10:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #9 poslato: Jul 19, 2009, 10:09:22 posle podne »
Ljubimo ga svi,bio se malo razmazio ali je opet dobar i poslušan.
Najgore je što je prošao kao i ja,na jednoj rutinskoj operaciji.Ali sve je dobro sada mada ja još uvek noću se trzam i sanjam da sam u bolnici sa njim.Proćiće i to  ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Septembar 18, 2009, 11:17:36 pre podne »
Zakazali smo operaciju za 28.09.
Vise ne vredi. Cim je krenula u skolu, opet je dobila streptokoke. ](*,)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #11 poslato: Septembar 18, 2009, 02:02:09 posle podne »
Mako,kako je moj sin izvadio krajnike skroz je drugačije.Ceo avgust je bio napolju i kupao se ili na bazenu.Sa krajnicima to nismo smeli jer odma sutradan temperatura.
Nemoj se plašiti i sve će biti u redu.Ne gledaj na ono što se desilo nama,misli samo da će sve biti dobro.Posle će ti detetu biti bolje jer neće biti te dosadne streptokoke ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Septembar 19, 2009, 07:13:14 pre podne »
Hvala Ena.
I ja se nadam da ce posle biti bolje.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 02, 2009, 08:16:48 pre podne »
Operisala je krajnike, sva tri.
I lekar koji je radio operaciju i anesteziolog su rekli da su bili grozni.
Nadam se da ce se sada odmoriti od bolesti i streptopilica (tako ona zove streptokoke).
I definitivno su morali da se vade.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 02, 2009, 10:06:10 pre podne »
Brz oporavak tvojoj ćeri želim,ljubi je :D

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.