Autor Tema: Peticija Ministru zdravlja-za nase majke i bebe  (Pročitano 7505 puta)

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Peticija Ministru zdravlja-za nase majke i bebe
« poslato: Oktobar 27, 2008, 02:30:06 posle podne »
Pozivam sve da potpisu ovu peticiju, ideja je dobra, humana, i pre svega preko potrebna!

http://www.majkahrabrost.com/peticija.htm

Hvala svima  :)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Peticija Ministru zdravlja-za nase majke i bebe
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 31, 2008, 01:02:28 posle podne »
Trudnice traže bolje uslove u porodilištima
Autor: Blic online | 31.10.2008.

Peticijom 1.200 građana od Ministarstva zdravlja Srbije zatražen je humaniji odnos medicinskog osoblja prema porodiljama. Tomica Milosavljević je rekao da su zahtevi opravdani. U Srbiji se u 58 porodilišta svake godine porodi oko 70 hiljada žena, a mnoge od njih prolaze kroz nehumani tretman u porodilištima. Ministru zdravlja Srbije Tomici Milosavljeviću predata je peticija kojom se traži da se ubuduće porodiljama persira, objašnjava njihovo zdravstveno stanje i smanji korupcija u tim zdravstvenim ustanovama.

Potpisi nezadovoljnih građana prikupljani su na sajtu majka hrabrost, na kome su izneta i potresna svedočenja porodilja. Jedna od njih navodi da je skoro 9 sati sedela u hodniku, gladna i očajna, pre nego što je smeštena u bolnički krevet, prenosi RTS.
Posle mnogobrojnih tekstova majki iz cele Srbije, tvorci sajta odlučili su da se obrate Ministarstvu zdravlja.
Kažu da nije jedini problem to što se medicinsko osoblje neljubazno i nehumano ophodi prema porodiljama, već i to što bez mita ili veze nije moguće imati normalan tretman u porodilištima.
Postojeći kodeks ponašanja zaposlenih u zdravstvu obavezuje bolničko osoblje da se pristojno obraća pacijentima, ali sudeći po svedočenjima majki on se ne poštuje u svim situacijama.
"Zahtevi su opravdani i radi se na poboljšanju uslova u svim porodilištima u Srbiji", rekao je ministar zdravlja, i naveo da je sledeći korak Ministarstva uključivanje porodiljske populacije u aktivnosti poboljšanja njihovog tretmana.
U peticiji se traži i uprošćavanje bolničkih procedura, kako porodilje, na primer, ne bi morale lično da zakazuju pojedine preglede ili da posle urađene amniocinteze ostaju tri dana u bolnici, dodaje RTS.
Izvor Blic

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 31, 2008, 05:46:02 posle podne »
Ministar zdravlja sa blogerima B92
30. oktobar 2008. | 14:52 -> 18:35 | Izvor: B92
Beograd -- Nakon inicijative za humaniji odnos prema porodiljama na Blogu B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljević sastao se sa blogerkom koja je pokrenula inicijativu.

Nedovoljno human odnos prema porodiljama (Beta, arhiva)

Branka Stamenković, koja ima blog na B92, nezadovoljna tretmanom u porodilištu, pokrenula je inicijativu za humaniji odnos medicinara prema porodiljama, kao i da se osavremene zastareli i nehumani protokoli i da država konačno počne da rešava pitanje korupcije u zdravstvu. Inicijativa je pretvorena u peticiju ministru zdravlja.

Statistika kaže da se u Srbiji po jednoj ženi rađa samo 0,88 odsto dece, pa je tako po broju živorođene dece poslednja u Evropi.

Iako Vlada novom strategijom predviđa niz mera koje bi trebalo da ohrabre roditelje u širenju porodice, u porodilištima Srbije porodilje se žale pre svega na nedovoljno poštovanje, loš, pa i nehuman odnos medicinskog osoblja.

"Količina neljubaznosti koju sam ja doživela, da je to, znači, ono što je generalno praksa u ponašanju. Neljubaznost, ne samo kao loš kvalitet komunikacije, nego i kao odsustvo komunikacije", kaže Biljana Filipović-Nešić, jedna od nezadovoljnih porodilja i učesnica na blogu B92.

"U porodilištu u kome sam se ja porodila ’bebi frendli’ program postoji. Međutim, sestre koje treba da se bave time, da majkama pokažu, olakšaju, omoguće dojenje, svoj posao ne rade uopšte", kaže ona.

Porodilišta su danas uglavnom obnovljena, savremeno opremljena, imaju kvalitetne uslove rada, zdravstvenim radnicima su povećane plate, ali je navika uzimanja plave koverte i dalje prisutna.

"Ono što se plaća u toj plavoj koverti, i lekarima i drugom osoblju koje radi tamo, nije praktično neka stručna pomoć, niko ne sumnja da će dobiti stručnu pomoć, više se plaća neka pažnja", kaže Branka Stamenković.

Da bi se neodgovarajuće i uvredljivo ponašanje zdravstvenog osoblja u porodilištima promenilo, predstavnici građanske inicijative ponudili su ministru i konkretne predloge kako to učiniti.

"Meni je, kao ministru, neobično važno da čujem utisak iz prve ruke, i tekst koji je na Blogu B92 naslovljen kao Peticija ministru zdravlja takav je da ga ja, maltene, odmah u celini potpisujem", rekao je ministar.

"Uradićemo zajedno pripremu jedne ankete, koja će biti anonimna i koju će nedelju dana posle od izlaska iz porodilišta biti popunjavana i koja će biti veoma značajna za procenu kvaliteta rada u porodilištima i za prave primedbe porodilja, uključujući konačno i korupciju kao problem", rekao je Milosavljević.

U cilju poboljšanja odnosa zdravstvenog osoblja prema pacijentima, Ministarstvo zdravlja je još prošle godine izdalo Kodeks ponašanja, koji se, po svemu sudeći, ne poštuje.

Ministar je predstavnice građanske inicijative odmah uključio u radnu grupu koja se bavi zaštitom prava pacijenata, a sledeći sastanak zakazan je već za sledeću nedelju.

Izvor B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #3 poslato: Novembar 28, 2008, 02:29:12 posle podne »
Bolji uslovi za porodilje
27. novembar 2008. Izvor: B92, Beta

Beograd -- Načelnici svih 58 porodlišta u Srbiji, ministar zdravlja i predstavnici građana razgovarali su danas o kvalitetnijem odgovoru na zdravstvene potrebe porodilja.

Ne samo zdravlje već i poštovanje prema porodiljama i deci (B92)

Statistika kaže da se u Srbiji po jednoj ženi rađa manje od jednog deteta, pa je Srbija tako po broju živorođene dece poslednja u Evropi. A po izlasku iz porodiliša u Srbiji žene se žale na nedovoljno poštovanje, loš, pa i nehuman odnos medicinskog osoblja, ali i korupciju.

Ministar Tomica Milosavljević rekao je da je poboljšanje kvaliteta rada i pruženih usluga u porodilištima prioritet.

"Ako postoji ijedna jedina porodilja koja iz porodilišta izađe sa gorčinom i ako postoji ijedna jedina porodica kojoj ta gorčina ostane kao glavna, a ne sreća zbog dobijenog deteta, onda mi moramo da se zapitamo imamo li mi na to pravo u zemlji u kojoj grafikoni vrlo jasno i strogo pokazuju kuda ide srpsko društvo", kaže on.

"Ne postoji trudnoća i porođaj kao specijalitet koji vi čuvate u kuli od slonovače, kao ginekolozi i babice. Vi ste najodgovorniji, vi ste komandanti parade, ali je to isuviše odgovorna kategorija za sve nas da bi bilo ko polagao pravo i monopol da jedini presuđuje šta je najbolje", rekao je on.

Ministar je istakao da se saosećajnost prema pacijentu, nažalost, ne može propisati jer se pojedinac sa takvim osećanjem rađa. Ali su jasno propisane procedure rada i pravila ponašanja prema pacijentu i one se moraju poštovati, a porodilišta moraju biti čista i uredna.

U nešto više od 80 odsto srpskih porodilišta usvojen je i program "Bejbi frendli", zahvaljujući kome je, prema rečima Judite Rajhenberg, direktorke kancelarije Unicefa u Srbiji, stopa isključivog dojenja u Srbiji porasla sa katastrofalnih 4 odsto 1996. godine na prihvatljivih 24 odsto 2005.

Judita Rajhenberg rekla je da, bez obzira na to što se oko 80 odsto porodilišta u Srbiji priključilo programu "Bejbi frendli", veliki broj akušerskih klinika danas ne sprovodi u potpunosti predviđene strandarde.

"Veliki je broj porodilja i njihovih porodica koje se žale na tretman u porodilištima", kazala je Rajhenbergova.

Ona je navela da se u svega 15 odsto slučajeva prvi podoj bebe obavi ubrzo po njenom rođenju, a hodnici porodilišta su prepuni reklamnih plakata za veštačku hranu za odojčad.

Ministar je najavio i da će u 2009. godini Ministarstvo zdravlja početi realizaciju programa "Bejbi frendli plus", a akcenat će ovoga puta biti na što boljoj komunikaciji zdravstvenog osoblja sa porodiljama i njihovim porodicama, o čemu je pokrenuta i građanska inicijativa.

"Mi, predstavnici građanske inicijative 'Majka hrabrost', koja je počela na blogu B92, vrlo smo srećni što danas imamo priliku da se ovde obratimo načelnicima svih porodilišta u Srbiji", rekla je Branka Stamenković, pokretač građanske inicijative za poboljšanje odnosa prema porodiljama.

"Želim da naglasim da okosnica naših žalbi nema nikakve veze sa strukom. Međutim, postoji jedan drugi problem koji sad moramo rešavati, a to je komunikacija, nedostatak komunikacije, komunikacija koja je krajnje neprikladna", kaže ona.

Visoka stopa smrtnosti odojčadi

Ministar zdravlja ukazao je i na važnost jednakosti u zdravstvenoj zaštiti. Činjenica je da stopa smrtnosti novorođenčadi stalno opada tokom poslednjih petnaest godina, ali je u istom periodu broj umrle novorođenčadi u romskoj populaciji učetvorostručen. To nije jednakost, rekao je on.

Stopa smrtnosti odojčadi u Srbiji u stalnom je opadanju, ali je i dalje dva puta veća nego u razvijenim zemljama, rekao je ministar zdravlja.

Milosavljević je na okruglom stolu "Zdravstvene službe naklonjene trudnicama", u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović-Batut", naveo i da je demografska slika Srbije zabrinjavajuća pošto od 1991. godine više stanovništva umire nego što se rađa.

On je ukazao na veliki broj maloletničkih trudnoća u Srbiji i na podatak da stopa porođaja devojaka uzrasta od 15 do 19 godina iznosi 23,4 odsto, dok je stopa njihovih abortusa 3,9 odsto.

"Zbog ovakvih podataka svi mi koji smo deo zdravstvenog sistema moramo da se zapitamo šta smo uradili na zdravstvenoj edukaciji adolescentkinja", poručio je Milosavljevic

Izvor B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Decembar 14, 2008, 02:36:53 posle podne »
Primedbe na stanje u porodilištima
14. decembar 2008. | 14:21 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Ponašanje zaposlenih u porodilištima, zastareli i nehumani bolnički protokoli i korupcija najčešći su problemi na koje ukazuju trudnice u Srbiji.

Na sajtu “Majka Hrabrost“ svakodnevno se oglašavaju žene koje su u porodilištima imale loše iskustvo prilikom rađanja dece, a iz njihovih priča prikupljeno je niz informacija o ekstremnim slučajevima nehumanog odnosa bolničkog osoblja prema porodiljima.

"Ne postoji konsultacija lekara i medicinskih sestara sa porodiljom oko procedure, kao ni pružanje potrebnih informacija o stanju bebe i majke", objasnila je osnivač sajta Branislava Stamenković.

Ona je navela da se žalbe odnose i na grub i neprikladan način saopštavanja loših vesti sa porođaja, kao i neadekvatno ponašanje medicinskih sestara - nedostupnost, ne odazivanje na poziv, grubost, vređanje, psovanje...

Na osnovu pristiglih priča konstatovano je da problem predstavljaju i zastareli i nehumani bolnički protokoli, pa se tako prema rečima Stamenkovićeve dešava da majke tek nakon četiri dana od porođaja carskim rezom vide bebu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je nedavno najavio da će se to ministarstvo, u saradnji sa zdravstvenim centrima, angažovati na poboljšanju uslova u porodilištima.

Beogradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović smatra da bi poboljšanju uslova u bolnicama doprinelo donošenje ili izmena postojećih podzakonskih akata koji definišu ovu oblast zdravstva, ali i obavezivanje zaposlenih u porodilištima da ih ispoštuju.

Ona je, u izjavi Tanjugu, kazala da će Sekretarijat predložiti uvođenje "prilagođenih" upitnika koje bi porodilje popunjavale prilikom otpuštanja iz porodilišta koja su u nadležnosti Beograda, kao i da će sadržaj tih upitnika obuhvatiti pitanja značajna za ovu vrstu problema.

"Njihova analiza bi mogla pomoći de se ciljano i konkretno rešavaju ti problemi i preduzimaju odgovarajuće mere korekcije", navela je ona.

Profesorka antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nada Sekulić kaže da obimno istraživanje o problemima u porodilištima nikada nije sprovedeno u Srbiji.

Uslovi pod kojima se žene porađaju u Srbiji su jako loši, a primer za to je epiduralno porađanje, koje se u svim zemljama Evrope normalno sprovodi, a kod nas se smatra procedurom za koju mora posebno da se plati, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, često se gubi iz vida da je rađanje društvena tema i najvažniji segment u reprodukciji jednog društva.

Ona smatra i da su za promenu stanja u porodilištima potrebna značajna izdvajanja ali i uvođenje proceduralnih postupaka kako bi se iskontrolisalo ponašanje lekarskog osoblja.

Nevladine organizacije se ne bave obezbeđivanjem prava na zdravstvenu zaštitu žena, jer "verovatno dobijaju sredstva iz fondova samo za određene projekte", ocenila je ona.

Tanjugova anketa pokazala je da se tom oblašću Udruženja žena u Srbiji nimalo ili vrlo malo bave.

Nevladine organizacije kao što su ASTRA, autonomni ženski centar i AŽIN - Asocijacija za žensku incijativu uglavnom su specijalizovane za rešavanje problema nasilja u porodici, seks trafikinga i ugrožavanja radnih prava žena.

Predstavnice ovih udruženja nisu mogle da navedu nijednu drugu organizaciju koja se na detaljan način bavi ugrožavanjem zdravstvenih prava žena.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je pad nataliteta u kontinuitetu od 2002. godine, a kako bi se taj trend promenio neophodno je raditi na rešavanju materijalnog položaja, obezbeđivanju dužeg porodiljskog odsustva, ali i na poboljšanju uslova u porodilištima.

Zabrinjava i podatak da su u prošloj godini rođene 68.102 bebe, dok je ukupan broj žena sposobnih za rađanje od 15 do 49 godina u istoj godini bio 1.718.428
Izvor B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #5 poslato: Januar 17, 2009, 05:53:02 posle podne »
Porođaj u Srbiji od 500 do 1.000 evra
 Subota, 17. januar 2009.    

Koliko je korupcija zahvatila srpsko zdravstvo najbolje se vidi po stanju u našim porodilištima. Korupcija se tamo toliko odomaćila da je trudnicama sasvim normalno da plaćaju za svaku uslugu, iako je porođaj po zakonu besplatan.

Javna je tajna da veliki broj majki samo za porođaj plaća od 500 do 1.000 evra, a ukupni troškovi tokom trudnoće su, naravno, mnogo veći.

Nezvaničan cenovnik samog porođaja izgleda ovako: usluga lekara - od 300 do 500 evra, anesteziologa - od 150 do 300, a babice od 50 do 100 evra. Ipak, vrlo je malo parova koji žele da otvoreno govore o ovom problemu.

Ljudima je najvažnije da se sve dobro završi i ne mare za lekarsku pohlepu.

Pregled 50 evra

Potresne ispovesti porodilja koje su objavljene na sajtu "Majka hrabrost" govore da se korupcija u srpskim porodilištima javlja u nekoliko varijanti. Najčešće trudnice dođu u bolnicu, lekar ih pregleda i uputi u privatnu ordinaciju, u kojoj im vodi trudnoću i papreno naplaćuje svoje usluge. Nijedan odlazak u privatnu ordinaciju ne košta manje od 50 evra. Međutim, trudnice su sigurne da tako imaju "svog doktora" koji će im posvetiti više pažnje.

U drugoj varijanti - trudnice same potraže lekara kojem bez njegovog insistiranja spreme koverat s novcem i daju mu ga lično ili preko posrednika, koji ih je prethodno informisao o važećim cenama. Branka Stamenković, pokretač građanske inicijative "Majka hrabrost", čiji je cilj da se popravi tretman porodilja, potvrđuje za "Press" da je u našoj praksi najčešći slučaj da žena trudnoću vodi u privatnoj ordinaciji kod lekara koji radi i u porodilištu.

"Trudnica s njim unapred dogovara i plaća da je on porodi tokom svog dežurstva ili radnog vremena. Ali, to nije jedini scenario. Moje iskustvo je drugačije. Lekarka koja mi je privatno vodila trudnoću nije radila u porodilištu, tako da sam u kasnim mesecima trudnoće morala da tražim drugu lekarku koja tamo radi. Ona mi nije tražila novac za sebe, ali me je bez pardona informisala da, ako želim da me ona porodi uz epidural, pored 10.000 dinara na žiro-račun porodilišta, moram odvojiti i 250 evra kojim ću platiti anesteziologa s kojim radi", kaže Stamenkovićka.

Šta može da te snađe ako nemaš "svog lekara"

Šta sve može da snađe ženu ako ne plati porođaj ispričala je Beograđanka, koja se 2008. porodila u GAK "Narodni front" u Beogradu

"Prvi kontakt sa doktorkom koja me je porađala bio je na pregledu, nekih sat vremena po smeštanju u porođajni boks. Pre toga mi se nije obratila ni rečju, niti mi je pomenula da bi ginekološki pregled koji sledi (nisam još bila primila epidural) mogao biti izuzetno bolan. Kada sam dreknula, ona je pitala: 'Šta se dereš?' Na moj odgovor: 'Boli me!' usledilo je pitanje: 'Je l' ti to hoćeš da se svađaš sa mnom?'", priča ova mlada majka i dodaje:

"Nešto kasnije, iz razgovora te doktorke i porodilje koja je ležala u boksu do mene, a koja je bila 'njen pacijent', čula sam je kako govori: 'Išla sam da otvorim odmor dok se ne smiri situacija. Zabranili su nam da dolazimo van smene za svoje pacijente'. Prema 'svojoj pacijentkinji' bila je veoma ljubazna", priča majka, i naglašava da jedva čeka da zaboravi poniženja koja je preživela u porodilištu.

Doktori: Ne treba veza!

Potpuno drugačije iskustvo u istoj ustanovi imala je druga sagovornica "Pressa", koja se strogo pridržavala cena iz "korupcijskog" cenovnika.

"Spadam u one koje nisu htele da rizikuju i odlučila sam da platim porođaj. Na prijemnom odeljenju rekli su mi da je porođaj počeo i da treba da pozovem svog lekara. Odmah mi je bilo jasno da i oni znaju kako sve funkcioniše. Porađala sam se u toku noći i bojim se da niko ne bi došao po mene da nisam imala vezu. Babicu nisam platila pa je bila ljuta i neljubazna, ali kada su se pojavili doktor i anesteziolog, potpuno je promenila stav. Doktor i anesteziolog su bili divni prema meni, ali i ja bih prema njima za tolike pare", priča ova Beograđanka.

Direktor GAK "Narodni front" Dušan Stanojević kaže za "Press" da trudnicama nije potreban privatan aranžman sa doktorom da bi se bezbedno porodile.

"Prošle godine imali smo 7.420 porođaja u našem porodilištu. Nijedno dete nije stradalo kao posledica porođajne traume. Prema tome, nikome nije potrebno da ima 'svog' doktora, jer u porodilištu dežura veoma sposobna ekipa, tri lekara specijalista, dva lekara na specijalizaciji i jedan glavni lekar. U slučaju potrebe, ako neko dramatično stanje ne može da reši ni glavni dežurni lekar, on ima obavezu da zove lekara konsultanta", ističe dr Stanojević.

Anketa u toku

U Ministarstvu zdravlja kažu da anketa namenjena porodiljama, koja je počela da se sprovodi u decembra prošle godine, predstavlja zajednički napor Ministarstva i Građanske inicijative "Majka hrabrost", koju je već potpisalo 4.419 ljudi.

Prvi rezultati ove ankete biće gotovi krajem januara 2009. godine.

"Analiza ankete pokazaće objektivno stanje zdravstvenih usluga koje se pružaju porodiljama", kažu u Ministarstvu zdravlja i naglašavaju da su odmah reagovali na napise kojim su žene upozorile na trenutno stanje u srpskim porodilištima.

Izvor : MONDO

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #6 poslato: Mart 23, 2009, 06:11:57 posle podne »
Trudnice ocenile uslove u porodilištima
23. mart 2009.

Porodilje u Srbiji su opšte zadovoljstvo boravkom u porodilištu u poslednja tri meseca ocenile četvorkom na skali od jedan do pet, a oko jedan odsto ispitanih je odgovorilo da im je tražen mito, rečeno je na okruglom stolu "Zdravstvene službe naklonjene porodiljama" u Beogradu.

Među rezultatima ankete Ministarstva zdravlja o zadovoljstvu porodilja, koja se na predlog građanske inicijative "Majka hrabrost" sprovodi u oko 200 zdravstvenih ustanova, navodi se da su uslovi u porodilištima u decembru prošle godine ocenjeni sa 4,01, u januaru ove godine sa 3,92 i u februaru sa 4,03.

Tokom istih meseci 16 od 1.125 ispitanih odnosno 15 od 1.523 porodilja je reklo da im je tražena neka vrsta mita prilikom porođaja.
..........
Ceo tekst : B92

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.