Autor Tema: vesti i zanimljivosti  (Pročitano 243696 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #75 poslato: Decembar 21, 2008, 01:27:54 pre podne »
Beba genetski modifikovana da pobedi kancer
Subota, 20. decembar 2008.     

Jedna Britanka doneće sledeće sedmice na svet bebu, za koju se, po prvi put, zahvaljujući genetskom testiranju, pouzdano zna da ne nosi gen za rak dojke.

Žena (27) iz Londona, čije ime nije navedeno, i njen suprug, odlučili su se na ovaj korak pošto su tri generacije žena u njegovoj familiji, između 20. i 30. godine, obolele od raka dojke.Pošto su suprugove baba, majka, sestra i rođaka imale kancer dojke verovatnoća da ćerka ovog para oboli iznosi 80 odsto, piše britanski "Dejli ekspres".Tim lekara skenirao je embrione i izdvojio one koji ne sadrže BRCA1 gen, odgovoran za karcinom dojke.Skeniranje je obavljeno krajem aprila, a od pet embriona, dva koja ne sadrže gen za rak dojke su ubrizgani u matericu žene.

Stručnjaci navode da je ovo prvi takav slučaj koji će doneti nadu hiljadama drugih porodica, koje imaju istoriju opake bolesti.
"Ovo je tehnika koja predstavlja prekretnicu, koja je klinički unapređena i razvijena tokom proteklih nekoliko godina i sada može biti ponuđena kao uspešna opcija drugim parovima koji nose ovaj genetski poremećaj", izjavio je direktor odeljenja za medicinski potpomognuto začeće na Univerzitetskom koledžu u Londonu Pol Serhal.

Ranije, mnoge žene koje su nasledile gen za rak dojke podvrgavale su se radikalnoj mastektomiji.U Velikoj Britaniji, svake godine, kod najmanje 44.600 žena bude otkriven rak dojke, koji odnese blizu 12.500 života.
(Tanjug)

Izvor Mondo

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #76 poslato: Decembar 21, 2008, 01:40:23 pre podne »
Prohodao paralizovani dečak
19. decembar 2008. | 14:55 | Izvor: Tanjug

Beč -- Jedan sedmogodišnji dečak iz Austrije, paralizovan nakon odstranjenja ciste sa kičmene moždine, povratio je potpunu pokretljivost nogu.

Mali Marko Dučak ostao je paralizovan posle operacije u kojoj mu je odstranjena cista koja je oštetila kičmenu moždinu. Dolazeći ovih dana u bolnicu da ga obiđe, njegova majka zatekla ga je kako šeta balkonom svoje sobe. Kako prenose agencije, događaj koji je odmah odjeknuo u javnosti protumačen je kao božićno čudo.

Za neurohirurga koji ga je operisao, odgovor na to pitanje je ipak drugačiji.

"S medicinske tačke gledišta, ne može se govoriti o čudu. Dečak je povratio pokretljivost udova bez pomoći lekova, i to je zaista senzacionalno. Cista je u potpunosti obavijala njegovu kičmenu moždinu, istanjivši je na debljinu konca", naveo je lekar.

"On, međutim, ponovo hoda, a to svedoči o mogućnosti ozdravljenja kod dece koja daleko prevazilazi onu koja postoji kod odraslih", objasnio je neurohirurg.

Za dečakovu majku ozdravljenje je ipak predivno čudo. "To je naš najlepši božićni poklon u životu. Mislili smo da će do kraja života ostati u invalidskim kolicima", rekla je ona.
IzvorB92

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #77 poslato: Decembar 21, 2008, 01:58:06 pre podne »
Uopste ne znam sta da mislim o ovome  :-\

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #78 poslato: Decembar 22, 2008, 04:10:47 posle podne »
http://www.orderoflove.com/stranice/Bert.html
Strana koja objasnjava porodicno postavljanje- kao psihoterapijsku metodu

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #79 poslato: Decembar 22, 2008, 06:41:31 posle podne »
Uopste ne znam sta da mislim o ovome  :-\

Знаш, али нећеш да кажеш. ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #80 poslato: Decembar 22, 2008, 08:30:03 posle podne »
Ja mislim da je u ovom slucaju OK. Ali problem je sta ako se nauka zloupotrebi?

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #81 poslato: Decembar 23, 2008, 12:56:44 pre podne »
Sta je u ovom slucaju zloupotreba?
Recimo ovo dete ima istoriju kancera, ja imam istoriju tuberkuloze, Pera istoriju dijabetesa, Zika infarkta, Laza psihickih poremecaja, Mica epilepsije, Cica ms-a ... itd. Znaci svi bi trebali da genetski modifikujemo svoju decu! Da, ostajem pri tome svi jer svako ima istoriju ili predispozicije za neku bolest!
I za 70 godina cemo imati genetski nadmocniju, zdraviju rasu sa jedne i sa druge genetski slabu sa druge (to su oni koji nisu imali para da plate gm svog deteta). Aj pogodite sta ce tada zdrava rasa da radi  ;D!
Lepo je biti zdrav, svako svom detetu zeli da je zdravo! Ova beba recimo ima manje predispozicije da dobije kancer, sto ne znaci (ne daj Boze) da joj se nece desti neka druga nesreca!
Bojim se da ovo nije dobro! Covek je razvojem civilizacije doveo do pojave gomile bolesti i umesto da ih unistava u korenu tj. u uzroku, on koristi otkrice DNK i menja coveka tamo gde, ipak, mislim da ne bi trebalo! Ali ne moram da brinem, to ce se raditi, sve vise .... dok ne zavrsimo u Matrixu jednog dana  :(!

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #82 poslato: Decembar 23, 2008, 08:46:51 pre podne »

I za 70 godina cemo imati genetski nadmocniju, zdraviju rasu

Ja ne verujem u ovo. Mozda genetski "zdraviju" sto se tice nekih stvari, sto se tice drugih- mora biti deficita: pomislite samo na genetski manipulisano cvece- nema mirisa!
Genetski manipulisan paradajz- nema ukusa. Genetski manipulisano voce- racija vitamona smanjuje se sa prirodnih 100% na bednih 7%. moramo pojesti 15 jabuka da bismo dobili vitamine koje nam da nemanipulisana jabuka. A koje svojstvo ce izgubiti  ljudi po tu cenu? Ne bih volela da znam...

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #83 poslato: Decembar 23, 2008, 08:49:22 pre podne »
svako ima istoriju ili predispozicije za neku bolest

Tacno! A to je samo predispozicija! Da bi bolest izbila potrebno je da se poklope jos xy drugih faktora. Lepo kazes tia, zasto se ne usresredimo na "okidace" bolesti???

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #84 poslato: Decembar 23, 2008, 08:52:53 pre podne »
Aj pogodite sta ce tada zdrava rasa da radi  ;D!
Radje ne pogadjati ako ne volite horor!
Bojim se da ovo nije dobro! Covek je razvojem civilizacije doveo do pojave gomile bolesti i umesto da ih unistava u korenu tj. u uzroku, on koristi otkrice DNK i menja coveka tamo gde, ipak, mislim da ne bi trebalo!
Potpuno se slazem, odusevila si me ovim razmisljanjem!

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #85 poslato: Decembar 23, 2008, 09:54:29 pre podne »
Zivela Platonova drzava  ;D ;D ;D
Naravno ne mislim nista pozitivno o ma cemu gde se genetski modifikuje. Nesto sam skepticna , ali gde covek sa svojim manipulacijama umesa prste , retko kad to ispadne nesto pozitivno. Rese jedan problem , a stvore stotine novih .

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #86 poslato: Decembar 23, 2008, 10:23:14 pre podne »
Ali oni ovde nista nisu modifikovali. Samo nisu uzeli embrion koji ima BRCA1 gen. Da se dete normalno zacelo, mozda bi bas i bilo bez ovog gena.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #87 poslato: Decembar 23, 2008, 10:29:28 pre podne »
Ali oni ovde nista nisu modifikovali. Samo nisu uzeli embrion koji ima BRCA1 gen. Da se dete normalno zacelo, mozda bi bas i bilo bez ovog gena.
Da u pravu si , povela me prica malo .To menja na stvari jer nisu nista "prckali" po genomu , vec su samo eliminisali i time smanjili mogucnost da dete u buducnosti oboli od raka , a embrion je autentican.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #88 poslato: Decembar 23, 2008, 12:16:46 posle podne »
Protiv ovakvih stvari bi verovatno bila crkva.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #89 poslato: Decembar 23, 2008, 12:20:31 posle podne »
Protiv ovakvih stvari bi verovatno bila crkva.
Pa naravno da bi ! Crkva priznaje samo 'Boziji upliv'

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.