Autor Tema: Koliko je rano dijagnosticiranje vazno za MS  (Pročitano 90937 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Koliko je rano dijagnosticiranje vazno za MS
« Odgovor #90 poslato: Decembar 14, 2008, 11:19:02 posle podne »
Jedino na sta mozes da utices, posle svega, jeste hrana i psiha. To je jedino sto ti preostaje...

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #91 poslato: Decembar 14, 2008, 11:21:56 posle podne »
Sve ovo me još više ubeđuje da hitno ponovo kreneš sa pregledima kod neurologa.Nađi nekog drugog neurologa u NS i akcija,sve iz početka.
Nerazmišljaj o DG,šta god da je nek je,nađi uzrok svojih problema.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #92 poslato: Decembar 14, 2008, 11:23:20 posle podne »
http://www.kc-bl.com/sr-SP-Latn/?TabID=1625

posto si imala povredu pre problema mozda u ovom tekstu nadjes nesto

Van mreže njorka

• Član
  • **
« Odgovor #93 poslato: Decembar 14, 2008, 11:30:39 posle podne »
Spremam se ja već dugo na to al nikako da krenem. Trenutno sam na nekom hopmeopatskom lečenju pa će mo videti da li će biti nekih rezultata.
Volela bih da znam kakva su vam iskustva sa akupunkturom, da li je neko probao, čula sam za nekog kineza koji ima ordinaciju preko puta Bogoslovije u Bg.da je dobar ali nemam ni jedan drugi podatak o njemu.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #94 poslato: Decembar 14, 2008, 11:34:47 posle podne »
Pogledaj i ovde ima opisan sličan problem sa bešikom

Disinergija (inkoordinacija): Ovo se događa kada se mokraćni mjehur kontrahira, a sfinkter ne otvara. To je isto kao kad pokušavate istisnuti zrak iz zračnice, a ventil je zatvoren.
http://www.hupt.hr/yesyoucan/yyc-007.html

Van mreže njorka

• Član
  • **
« Odgovor #95 poslato: Decembar 14, 2008, 11:37:58 posle podne »
Hvala za tekst, proučiću ga!

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #96 poslato: Decembar 15, 2008, 07:45:30 pre podne »
Meni Tanja tvoj problem uopste ne izgleda kao MS. Ako su i magnet i likvor u redu, a imas velikih, ozbiljnih problema sa besikom, koji se kod MS uglavnom javljaju kod tezih oblika, ne verujem da se to ne bi videlo ili na magnetu ili pregledom likvora. Mozda je neki drugi neuroloski poremecaj, ali MS ne verujem.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #97 poslato: Februar 14, 2009, 07:58:23 posle podne »
http://www.webmd.com/spotlight-relapsing-ms/interview-harold-moses
Postavila sam ovaj link ovde jer se radi o rano lecenje ms, da ili ne? Odgovarju doktori koji jednoglasno su za terapiju ODMAH nakon dijagnoze, za beneficije i rizike..I to sve zaradi odlaganje invalidnosti. Pitanja moderatora su interesantna.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #98 poslato: Februar 21, 2009, 07:03:25 posle podne »
Vadim citat iz "Politike" koji kaze :
"Za sada se multiple skleroza kod nas leči betaferonom i lekom rebifu, koji omogućavaju usporavanje bolesti.
Ukoliko se daju pacijentu kod koga je tek prepoznata multipla skleroza u ranom stadijumu, velike su šanse da se bolest i ne razvije"
A s druge strane kaze:
"...do sada nije otkriven nijedan koji bi sasvim mogao da zaustavi degeneraciju mozga. Kada jednom neuroni neumoljivo počnu da odumiru, vremenom se u organizmu ispoljavaju nebrojeni simptomi, od poremećaja vida do slabosti mišića ili čak potpunog gubitka kontrole nad njima."
Sada se namece i pitanje, koliko rano je rani stadijum??? Veoma male simptome imam od 2001 da bi se prepoznala cak 2008/9 na MR-i. Rani stadij je broj lezija ili broj relapsa ili broj simptoma ili jacina istih??

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #99 poslato: Februar 21, 2009, 08:19:51 posle podne »
Rani stadijum je broj simptoma i jacina simtoma , odnosno dok su simptomi jos benigni. Broj i velicina  lezija ne uslovljava klinicku sliku , vec lokacija lezija.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #100 poslato: Februar 22, 2009, 07:21:11 posle podne »
Cecam, ovako mi je odgovorio jedan neurolog na pitanje koliko je vazna lokacija plakova. "...lokalizacija je manje bitna, bitan je izgled promena - plakova kod MS, one su uvek obostrane i manje po dimenziji." Postavila sam konkretno pitanje dali u MS mogu da se pojave lezije sive mase. Moje su obostrane u sivoj masi ali nisu manje po dimenzii.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #101 poslato: Februar 22, 2009, 08:10:53 posle podne »
Na to sam i mislila kada sam rekla lokalizacija ( ja nisam neurolog , pa ne znam srta oni smatraju pod time , dok ja smatram mesto promene konkretno -siva masa, cerebelum , mozdina itd. ) , to jest dali su obostrane i hiperintenziteta , jer onda znaci da su aktivne.

Van mreže jelena

• Član
  • **
  • drži se čvrsto...zubima za vetar
« Odgovor #102 poslato: Mart 15, 2009, 05:51:56 posle podne »
ja sam na nekoj šemi sa pronizonom,primam b-12 na drugi dan i pijem magnezijum,moj neurolog kaže da je to to,i da trenutno nema bolje

Van mreže Kaja

• Član
  • **
« Odgovor #103 poslato: Mart 22, 2009, 01:11:42 pre podne »
Ja imam problema sa mokrenjem.Desava mi se 2-3 puta u roku od 8-9 meseci da ne mogu da mokrim 2-3 a nekada i 4 dana.Ovo moje stanje regulisem sugestivno,npr. pustanjem vode u lavabo,promenom polozaja itd. a inace imam laksi oblik MS-a.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #104 poslato: Mart 22, 2009, 04:11:04 posle podne »
Kaja, kako su ti odredili da imas laksi oblik ms? Ili je vreme pokazalo? Ili mozda to se vdi na MRI? Ili mozda zakljucujes na bazi neuroloskih ispada, kavi su, koliko su cesti? Hvala unapred na odgovoru.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.