Ispovest pacijenta Aleksandra Dimitrijevića
BIO SAM ZAMORČE LEKARSKE MAFIJE!Na Beograđaninu obolelom od multiple skleroze srpski lekari na zahtev Holanđana ispitivali lek „ofatamumab“, posle čega mu se bolest pogoršala.
BEOGRAD - Oruđe za zaradu novca! To sam im bio.
Ovim rečima počinje ispovest za Kurir Aleksandar Dimitrijević (46) iz Beograda, koji je oboleo od multiple skleroze, a koji je bio deo kliničke studije pod nazivom „Gen 414“. Sponzorisala ju je holandska farmaceutska kuća „Genmam A/S“ na Vojnomedicinskoj akademiji, ali nadležni ne žele da otkriju koliko su novca za to dobili.
- Na meni su ispitivali dejstvo leka „ofatamumab“. Bio sam im zamorče, instrument za bogaćenje. Imam utisak da sam bio u rukama lekarske mafije. A, samo sam hteo da se izlečim. Novac za to nisam tražio. Molim Boga da ne dobijem neke posledice. Studija je započela u septembru 2008, a završena u aprilu 2009. Lošije mi je nego ranije, teže hodam, gubim ravnotežu, brže se umaram i sve su mi potrebniji periodi odmora. Otkako se sve završilo, niko me nikada nije pozvao da me pita kako mi je ili mi kaže rezultate ispitivanja - objašnjava Aleksandar.
- Dao sam litar krvi na analize. Na magnetnoj rezonanci bio sam 15-16 puta, a ne znam kako se završila - objašnjava Dimitrijević.
U ugovoru koji je Aleksandar potpisao, sponzor studije odrekao se odgovornosti za zdravlje pacijenta.
- Čak je išlo dotle da nisu bili odgovorni ni za modricu od vađenja krvi - kaže on.
Kraljevski tretman
Aleksandar Dimitrijević kaže da mu je tokom trajanja studije svaki pregled bio odmah dostupan.
- Kad sam morao na magnetnu rezonancu, na koju se čeka po šest meseci, dovoljno je bilo da izgovorim „Gen 414“ i da odmah budem pregledan. Sponzor je plaćao kurirske službe koje su našu krv i drugi materijal nosili na analize u Holandiju. Takođe, plaćeno je bilo sve medicinsko osoblje i medicinski materijal. Nekoliko puta su mi rekli da slobodno dolazim taksijem na preglede i donesem račune, ali mi je to bilo van pameti - priča on.
ceo tekst KURIR