Autor Tema: Aspartam -veštački zaslađivač  (Pročitano 13930 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Aspartam -veštački zaslađivač
« poslato: Septembar 30, 2008, 10:49:53 pre podne »
30. septembar 2008.
Izbegavajte namirnice koje sadrže Aspartam

Ovaj veštački zaslađivač nalazi se u više od 6000 proizvoda, uglavnom onim dijetetskim. Iako se u namirnicama nalazi u dozvoljenim količinama, prevelike doze mogu štetiti ljudskom zdravlju.

Aspartam se sastoji od dve aminokiseline i čak je 220 puta slađi od šećera. Kao veštački zaslađivač, za razliku od ostalih, u organizmu se razlaže kao i sve ostale aminokiseline. To znači da on ima energetsku vrednost, ali zbog visokog stepena slatkoće, njegove kalorije se mogu zanemariti.

Kako je aspartam aminokiselina, ne sme se izlagati povišenim temperaturama, jer se kuvanjem raspada i gubi slatkoću. Zato se upotrebljava za slađenje hladnih pića i jela, kao i toplih napitaka. Nalazi se u većini dijetetskih proizvoda, žvakaćim gumama i bezalkoholnim pićima.

Pre nego je 1981. godine proglašen sigurnim za upotrebu od strane Fud and Drag Administracije (FDA), testiran je u preko 100 naučnih studija koje su uključile testiranje na životinjama i ljudima, novorođenčadi, deci, odraslima, gojaznim osobama i dijabetičarima.

Zaključak nakon svih testiranja je bio da zbog fenilalanina, koji je jedan od produkata razgradnje aspartama, nije siguran za ljude obolele od fenilketonurije (metabolička bolest do koje dolazi zbog nedostatka enzima fenilalanin hidroksilaza).

Upravo zbog toga sve namirnice koje sadrže aspartam, obavezno na deklaraciji moraju imati uočljiv tekst "sadrži izvor fenilalanina".

Najnovijim istraživanjima na pacovima dokazano je da se kancerogeni uticaji aspartama manifestuju već kod dnevne doze od 20 mg/kg telesne mase, što je znatno niže od trenutnog važećeg ADI-a za ljude (ona količina aditiva koja se kao sastavni deo namirnica može svakodnevno konzumirati čitav život bez ikakvih posledica na zdravlje) koji u Americi iznosi 50mg/kg, a u EU 40 mg/kg.

Neka istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv po zdravlje. Simptomi trovanja aspartamom mogu biti omamljenost, glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, debljanje, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha.

Postoje sumnje da aspartam može indukovati tumore mozga, multiplu sklerozu, hronični umor, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alchajmerovu bolest, dijabetes, mentalnu zaostalost, limfom, defekte kod porođaja, sistemski lupus. U trudnoći aspartam može delovati na plod.

Sve studije Agencija za hranu Evropske unije, odbacila je kao studije koje nisu sprovedene prema odgovarajućem protokolu.

Izvor ovde

Van mreže raca

• Moderator
Odg: Aspartam -veštački zaslađivač
« Odgovor #1 poslato: Maj 14, 2009, 05:18:15 posle podne »
Sladi i ne deblja

Stevia Rebaudiana trn je u oku svim proizvođačima umjetnih zaslađivača. Kako i ne bi kad ono što oni proizvode umjetnim putem priroda daje onome tko zasadi. Koristili ste slatku malu steviu?
Ovde je činjenica je da se radi o jedinstvenoj biljci, multifunkcionalnom paragvajskom grmiću zdravlja i užitaka.

Imenom i prezimenom Stevia Rebaudiana biljka je iz porodice krizantema, porijeklom iz sjeveroistočnog Paragvaja i dijelova Brazila, a njezine pozitivne karakteristike bile su već davno prepoznate među Guarani Indijancima, koji su je primjenjivali u liječenju rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Prepoznate su prednosti stevie pa tako 1970. godine u Japanu započinje njezin masovni uzgoj, a danas ona zauzima preko 50% ukupnog tržišta zaslađivača. Prehrambena stevia dostupna je u originalnom obliku (kao grmić), u obliku sušenog lišća, bijelog i zelenog praška te tekućine (kao ekstrakt).

Blagotvorna svojstva stevie
Ne čudi podatak da se u nekim južnoameričkim državama, osim kao zaslađivač, stevia koristi i u medicinske svrhe kao regulator glikemije, odnosno razine šećera u krvi. Zbog svojih kemijskih svojstava i niskog glikemijskog indeksa, stevia je stekla titulu 'bezkaloričnog šećera': iako okusom slađa od šećera 30 – 300 puta (ovisno o obliku – svježi listovi ili ekstrakt), ona zaslađuje bez da je organizam iskorištava kao ostale šećere.

Zabranjena biljka?

No, usprkos mnogobrojnim dokazanim povoljnim učincima, danas je stevia 'legalizirana' u svega nekoliko zemalja svijeta. Njezina dugogodišnja borba s divovskim protivnicima, proizvođačima umjetnih sladila, neprekidno traje.

Ceo tekst: Net.hr

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Jul 02, 2009, 04:12:52 posle podne »
Veštački zaslađivači: aspartam
Andrej Somrak   2. 7. 2009    

Toksičnost aspartama

U seriji članaka razotkrivamo istinu o veštačkim zaslađivačima, koji su dobri, a koji štetni, koje treba koristiti, a koje treba izbegavati. Seriju počinjemo sa po našem mišljenju najgorim od svih, aspartamom tj. E951.

Aspartam je ime veštakčkog zaslađivača, koji se često upotrebljava za zaslađivanje napitaka, raznih pića i hrane (jogurti, žvake, bombone, pudinzi, musliji, vitamini itd.). Prodaje se pod različitim zaštićenim imenima, kao što su Equal, NutraSweet, Canderel, Spoonful itd.   
Godine 1965 ga je otkrio naučnik James M. Schlatter, hemičar firme G.D Searle & Company, dok je tražio lek za čir na želucu. Kada je napravio aspartam od aspartanske kiseline i fenilalanina, probao je njegov sladak ukus.
.......................
Zdravlje

Aspartam je uzrok više od 75% negativnih reakcija koje su se dogodile u periodu između 1881. i 1995. koje su bile prijavljene FDA-u. Zabeleže su 92 neuspojave, koje su prijavili lekari i korisnici, a najčešće među njima su: glavobolja, migrena, vrtoglavica, gubljenje svesti, slabost, nesanica, problemi sa vidom i sluhom, problemi sa disanjem, pištanje u ušima, umor, grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, i različiti emocionalni poremećaji (depresija, razdražljivost, napadi panike, …).

Isto tako, konzumiranje aspartama može podstaći ili pogoršati hronične bolesti, kao što su tumor na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog umora, Parkinsonova i Alchajmerova bolest i mentalna zaostalost. Aspartam ne smeju da konzumiraju trudnice, jer može da uzrokuje razne deformacije na fetusu.
.................

Ceo tekst na dve stranice beauty-mania

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Jul 02, 2009, 04:20:28 posle podne »
Neznam dali ovde smem da ostavim komentar, Naco ako nesmem, brisi. Hvala.
Ja sam zavisnik Orbit djvakace gume (na makedonskom, mastiki). Najvce potrosac celog zivota ( i jos uvjek ih tamanim, jedno pakovanje dnevno). Toliko sam se navlekla da ako ne stavim posle svakog jela (kao na reklami :) ), mislim da cu poludeti od kiselog okusa u ustima. I mislim da sam aspartam ima svojstvo da stvara zavisnost. I citam sad o negativnim utjecajem.. A aspartam ima u mnogo  fabrickih proizvoda..

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Jul 02, 2009, 04:44:40 posle podne »
Da ima ga svuda :-\
Izbeći ga jedino možemo ako prestanemo s kupovinom fabričkih proizvoda.
Preseliti se negde u divljinu ,kakvu takvu i pokušati gajiti i jesti domaću hranu.Treba da se vratimo bar 150 god.unazad. ;)

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #5 poslato: Jul 02, 2009, 06:22:38 posle podne »
Ja ga upotrebim izuzetno retko, jer nekad ga stave u lek ili slicno  ](*,)!
Ali, U prvom licu, nevezano za aspartam, mislim da nije dobro toliko zvakati zvake, zbog zeludca i kiseline koja se tada luci kao i kad unosis hranu!?

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Jul 02, 2009, 07:09:36 posle podne »
Odkada sam doznala da imam ms, kao resila sam da smanjim orbit, ali nije mi bas uspelo. A najvise mi prija sa cigaretom zajedno. Svako jutro, pre izlaska obavezno jednu, i u toku dana jos nekoliko. Potsvesno mislim da sam stekla tu naviku, za da imam svjezi dah, jer ako nesto ne podnosim to je los dah iz usta.
A Naco, apsolutno se slazem s tobom. Znaci, aspartam je svuda oko nas. :)

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #7 poslato: Jul 02, 2009, 07:27:54 posle podne »
E jos nisam cula da se neko navukao na zvake mali1!
Evo jedan predlog, sad se setih, ima u apotekama da se kupi osvezivac daha, to je sprej u maloj bocici, moze da stane u dzep, njega samo poprskas na jezik i osvezis dah! Probaj sa njim, bar zbog zeludca :'(!

ps. cigare  >:D

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #8 poslato: Jul 02, 2009, 07:32:54 posle podne »
Ja kad sam ostavila cigarete bila sam se navukla na mentol bonbone.Sad ništa od toga "puno" ali uvek nešto grickam  :D

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Jul 02, 2009, 07:39:51 posle podne »
Tia, ti se samo smej, ali aspartam ili neki sastojak u zvake stvaraju zavisnost. A sprej sam koristila, i sa njim sam pretrivala.. :)

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #10 poslato: Jul 02, 2009, 07:43:49 posle podne »
Eno,gore u prvom tekstu se i kaže da aspartam izaziva zavisnost :-\
Što kad pogledamo je i logično,navuku nas na sve i svašta,i nemamo ni volje ni želje,a ni mogućnosti da ih se rešimo.
Rekla sam,pravac u divljinu i žvaćimo travke usput dok šetamo ;)

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #11 poslato: Jul 02, 2009, 07:50:10 posle podne »
A sprej sam koristila, i sa njim sam pretrivala.. :)

:a1:

mogli bi da ovorimo temu "ovisnosti", i ja bih imala sta da kazem na tu temu  ::)!

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #12 poslato: Septembar 26, 2009, 10:29:36 pre podne »
Okreni,obrni,čitam stalno da aspartam ima veze ako ne sa samim nastankom ,onda utiče na pogoršanja kod Multiple skleroze,Parkinsonove bolesti i ostalih patoloških neurološka stanja.
Tjah i ja godinama unazad žvaćem žvake,pijem coca-colu i sl. :m2:

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Septembar 26, 2009, 12:18:23 posle podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #14 poslato: Septembar 26, 2009, 01:43:16 posle podne »
videla sam to,ali pre toga sam na ovo naišla  :m2:
http://www.diabetes.hr/index.php?novosti_id=56

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.