Auto škola "STOPEX"
Auto-škola Stopex je jedina škola kod nas koja, pored obuke vozača za A, B, C, D i E kategorije, pruža uslugu vozačke obuke osobama sa hendikepom. Slobodan Pavlović, direktor i vlasnik ove škole se rado odazvao našem pozivu na razgovor i podelio svoja iskustva sa nama.
Od kada postoji auto-škola Stopex i koji su bili motivi za uvođenje obuke osoba sa hendikepom?
- Od 1975 god. se bavim obukom, u to vreme sam radio u državnoj auto školi gde nije postojalo interesovanje rukovodioca za nabavljanje adaptiranog vozila i obučavanja osoba sa hendikepom, premda su se ljudi javljali i raspitivali. Kada sam 1990. god. otvorio svoju auto-školu odmah sam pokrenuo i obuku za osobe sa hendikepom.
Na kojim vozilima se vrši obuka i ko obavlja adaptaciju vozila?
- Imamo dva adaptirana vozila Jugo 45 i Golfa 2 dizel sa ručnim komandama gde su kvačilo i gas prebačeni kod upravljača i koriste se ručno, a u planu je i nabavka vozila koje će pored ručnih komandi imati i automatski menjač. Naša vozila je adaptirao majstor iz Ruda, a nakon adaptacije je izvršen obavezan atest na Mašinskom fakultetu.
Da li to znači da ljudi koji imaju problema sa rukama, za sada, ne mogu da se obučavaju na vašim vozilima?
- To zavisi od slučaja do slučaja. Najbolje je da svi koji su zainteresovani dođu i isprobaju da li mogu da pomeraju menjač koji se takode može prilagođavati, ako ne može preostaje da sačeka nabavku vozila sa automatskim menjačem.
Jesu li vaši instruktori prošli neku obuku, jer je, ipak, neophodno da budu upućeni u mogućnosti osoba sa hendikepom?
- Na žalost, nismo prošli nikakvu obuku, ali naš instruktor ima desetogodišnje iskustvo i veoma uspešno obavlja svoj posao. Među kandidatima imamo i korisnike invalidskih kolica koji ne mogu sami da dođu do nas, pa instruktor ide po njih i vraća ih kuci nakon časova.
Koliko se obuka osoba sa hendikepom razlikuje od obuke osoba bez hendikepa?
- Obuka je ista za sve kandidate. Prvih šest časova je na poligonu u ulici Dragice Pravice, a zatim se ide na ulicu. Svi kandidati imaju 40 časova, a na sugestiju instruktora ili po ličnoj želji mogu se uzeti i dodatni časovi.
Da su sala u kojoj se polažu testovi i dom zdravlja koji izdaje lekarska uverenja dostupni korisnicima kolica?
- Sala u kojoj se polažu testovi je u prizemlju i prilagođena je invalidskim kolicima, izdavanje lekarskih uverenja je na trećem spratu doma zdravlja, ali postoji adekvatan lift.
Koliko ljudi sa hendikepom je do sada prošlo obuku, i koliki je uspeh polaganja vozackog ispita?
- Godišnje kroz našu školu prode njih 15-20 i uglavnom dozvolu dobijaju već nakon prvog polaganja. Za ovih deset godina rada samo dva kandidata nisu uspeli da polože ispit. Jedan mladić je dobio lekarsko uverenje i odvozio je časove, ali nije položio testove jer mu je vreme predviđeno za polaganje bilo nedovoljno da pročita i reši pitanja.
Sa kojim tipom hendikepa ljudi lakše savladuju vožnju, a kod kojih postoje problemi?
- Uspeh je individualan i mogućnosti kandidata se ne znaju sve dok ne sedne za volan, tako da nema pravila.
Kome se ljudi mogu obratiti za adaptaciju vozila i da li je ova usluga skupa?
-Mogu se obratiti nama, a mi ćemo ih povezati sa majstorima iz Ruda. Adaptacija i atest vozila imaju relativno pristupačnu cenu.
Da li se negde industrijski proizvode adaptirana vozila?
-Da, takvu proizvodnju ima i naša Zastava, a na sajmu automobila sam imao priliku da vidim i industrijski proizvedenu Tojotu Jaris.
Da li u Srbiji postoji još neka škola poput vaše?
-Verovatno smo mi jedina škola, jer nam se javljaju ljudi iz unutrašnjosti i dolaze u Beograd da bi koristili našu uslugu.
Gde se zainteresovani kandidati za obuku mogu javiti?
-Auto-škola Stopex se nalazi u ulici Bulevar Revolucije 298, telefoni su 011-411-752 i 011-401-192. Obuka osoba sa hendikepom je 12 000 dinara a način plaćanja je po dogovoru, s tim da, ukoliko se ide po kandidata još dodatno naplaćuje ali je u svakom slučaju ova dodatna usluga jeftinija od taksija.
Iz razgovora se može zaključiti da većina osoba sa hendikepom može uspešno da savlada vožnju. Potrebno je samo sesti za volan i isprobati svoje mogućnosti.
http://www.adsyu.org/publikacije/bush/bilten_4_5/vest je stara treba proveriti
http://www.011info.com/view_details.php?fid=15573&sid=38