Autor Tema: Koenzim Q 10  (Pročitano 10554 puta)

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
Koenzim Q 10
« poslato: Avgust 16, 2008, 03:52:01 posle podne »
KOENZIM Q 10

Prirodna supstanca koenzim Q 10 (ili ubikvinon) nastaje u organizmu i podstiče stvaranje ATP-a (adenosin trifosfat), pogonskog goriva bez kojeg ćelije ne bi mogle da funkcionišu. Ima ga u svakoj, a najviše u ćelijama srčanog mišića kojima i treba najviše goriva. Do četrdesete, naši su rezervoari puni ovog enzima koji igra ključnu ulogu u stvaranju ćelijske energije i vezivanju slobodnih radikala. Posle toga, telesni izvori počnu da presušuju.

Kako deluje. – Koenzim Q 10 se preporučuje u lečenju od svih vrsta srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da kod ljudi sa srčanim tegobama različitog porekla postoji manjak koenzima Q 10: što je bolest teža, pad je drastičniji. Budući da je moćan antioksidant, koenzim Q 10 sprečava „loši” LDL holesterol da se taloži u zidu arterije i zapuši krvni sud. U sveobuhvatnoj studiji, koju je uradio kardiolog iz Teksasa dr Piter Langsdžoin, kod 86 procenata srčanih bolesnika koji su uzimali koenzim Q 10 zabeleženo je značajno poboljšanje.
Isti suplement odlično se pokazao i u lečenju od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, distrofije mišića, gojaznosti. Koristi se prilikom operativnih zahvata u stomatologiji, ali i u proizvodnji kozmetičkih preparata.
Obolelim od raka pomaže tako što jača imunitet. U većina studija, u kojima su učestvovali ovi pacijenti, proveravana je sposobnost ubikvinona da spreči toksično dejstvo hemoterapije na rad srčanog mišića.

Doziranje. – Uobičajena količina je 50 do 150 miligrama dnevno, a najčešće se daje 100 mg. Veće doze (do 300 mg dnevno) moguće su u slučaju teških srčanih bolesti, a određuje ih isključivo lekar. Koenzim Q 10 se rastvara samo u prisustvu masti: ako ga pijemo u obliku želatinskih kapsula, treba ga uzeti s užinom koja sadrži manju količinu masti (dovoljno je, na primer, nekoliko badem
Upozorenje. – Neki medikamenti „gutaju” zalihe ovog dragocenog koenzima. To se pre svega odnosi na statine, lekove za smanjenje holesterola.
http://www.stetoskop.info/Vitaminski-zakonik-1492-c47-content.htm

Van mreže Maka

• Član
  • **
Odg: Koenzim Q 10
« Odgovor #1 poslato: Avgust 18, 2008, 07:27:03 pre podne »
Meni je moja doktorka rekla da uzimam Q10.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Avgust 18, 2008, 10:15:39 pre podne »
ja sam se zacudila kada sam na pakovanju jednog engleskog prozvodjaca Pharma Nord (http://www.pharmanord.com/products.html), procitala da je sastav Q 10 sojino ulje, oni su se eto odlucili za tu sirovinu. To je inace proizvodjac koji koristi nemacke sirovine i zanimljivo je da to navode kao svoju prednost. Posle sam se zainteresovala oko prozvodjaca i uvidela da se nemacki proizvodi najvise cene.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: Avgust 18, 2008, 12:39:22 posle podne »
I meni su lekari preporucili uzimanje Q 10 zato sam i postavila ovaj koenzim kao temu. Uzimala sam Q 10 od raznih proizvodjaca. Stvarno je tesko utvrditi koji su bolji od drugih. Ostaje nam samo internet. :)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Avgust 18, 2008, 07:48:01 posle podne »
Bitne su sirovine koje koriste: da li su prirodne ili sinteticke, i nacin proizvodnje, sve to odredjuje i cenu.

Van mreže bandja

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #5 poslato: Septembar 02, 2008, 09:13:18 posle podne »
http://www.stakich.com/  naovom saitu imate dosta o Koenzim Q 10 ja ga koristim vec par godina

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.