Autor Tema: Kategorizacija invalidnosti i zaposljavanje  (Pročitano 10358 puta)

Van mreže ticherka

• Novi član
  • *
Kategorizacija invalidnosti i zaposljavanje
« poslato: Jul 09, 2010, 12:21:22 posle podne »
Rodjena sam sa hemiparesis spastica (slabost misica konkretno u mom slucaju desnih ekstremiteta pracenih spazmom zbog cega imam smanjenu funkciju prstiju i sake desne ruke a imam i paretican hod).Na ovo sam gledala kao na nesto sto samo meni otezava neke stvari ( npr.ne mogu da vozim kola jer nemam snage da spustim rucnu kocnicu i grcevi me ometaju, takodje mi je losa koordinacija) ,  sve dok nisam naisla na problem pri zaposljavanju. Naime, radim u jednoj skoli kao profesor vec 5 godina na odredjeno vreme (razne zamene) i nedavno je bio raspisan konkurs na neodredjeno vreme. Na moj uzas primili su drugu kandidatkinju koja uvidom u dokumentaciju je mnogo losija od mene ( nema licencu, ima vise od duplo manje radnog staza od mene, drasticno manji prosek na fakultetu i sl.) pa sam negde pomislila da me nisu diskriminisali zbog hendikepa(mada nije toliko uocljiv da bode oci ali vise ne znam sta da mislim) Rekli su mi da ce me opet zaposliti na odredjeno vreme jer su vrlo zadovoljni mojim radom ! Razmisljala sam da odem da mi se utvrdi stepen invalidnosti, ali ne znam da li cu na osnovu toga imati neka prava pri zaposljavanju ili odrzavanju zaposlenja. Da li je bitno koliko procenata imam telesnog ostecenja da bih mogla da se pozovem na zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju osoba sa invaliditetom? Znam da je za neku finansijsku pomoc valjda minimum 30% ali ja ne zelim finansijsku pomoc samo da me ne diskriminisu.

Van mreže Nesli

• Moderator
  • Pol: Muškarac
  • Quidquid latine dictum sit, altum videtur :D
  • Grad: Novi Sad
Odg: Kategorizacija invalidnosti i zaposljavanje
« Odgovor #1 poslato: Jul 10, 2010, 01:46:05 posle podne »
uh, to je bas...  >:D
ticherka, probaj ovde da vidis: http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,1563.0.html

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #2 poslato: Jul 15, 2010, 06:24:45 posle podne »
Citat
Da li je bitno koliko procenata imam telesnog ostecenja da bih mogla da se pozovem na zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju osoba sa invaliditetom?

ima veze, itekako... ja sam skoro godinu dana izgubio na dobijanje procenta (za to vreme nisam tražio posao) a ispalo da mi nije dovoljno za povlastice u zapošljavanju - imam 70%, 4. kategorija, a u nac. služ. za zapoš. invalidima smatraju samo prve tri kategorije, mogao bih eventualno biti osoba sa otežanim zapošljavanjem, na tome smo ostali, sad ću ponovo kod njih da popričamo šta konkretno imaju da ponude... Uglavnom, za njih nisam invalid ("ima da radiš  :n4: ")
  Najbolje da proveriš u svojoj filijali NSZ, i koliko procenata da očekuješ (u pravilniku koji možeš da skineš), onda odluči, mada bilo koji procenat će ti dobro doći na razne popuste. Samo ne znam da li može da se traži samo utvrdjivanje visine invalidnosti, ja sam predao zahtev za sve: penziju, %, i tudju negu - na jednom formularu. U ovom slučaju se predaje i radna knjižica.
  Ipak ti proveri direktno kod njih, kod nas ništa nije sigurno ( mislim na državu).   

Van mreže ticherka

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Avgust 06, 2010, 11:20:00 pre podne »
Mozda tebe zavlace zato sto si trazio sve povlastice tako da kazem, mada 70% nije zanemarljiv procenat. Kod nas je birokratija strasna stvar   >:(
Sad planiram da krenem u taj  proces pa cemo videti. Prosto ne mogu da verujem da je kod tebe trajalo godinu dana i na kraju nista  ](*,)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #4 poslato: Avgust 06, 2010, 11:29:23 pre podne »
ima novosti po tom pitanju,konačno su počeli da rade  :ok:
Tema : Procena radne sposobnosti osoba sa invaliditetom radi zaposlenja!
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,3412.0.html

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.