Autor Tema: KBC Bežanijska kosa- bez listi čekanja na preglede  (Pročitano 17299 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
KBC Bežanijska kosa- bez listi čekanja na preglede
« poslato: Jul 10, 2009, 11:17:31 pre podne »
"Bežanijska kosa" bez listi čekanja
10. jul 2009.  Izvor: B92

U većini bolnica u Srbiji na pregled skenerom ili magnetnom rezonancom čeka se mesecima, a negde i više od godinu dana. Slično je i sa koronarografijom. Ali, u KBC Bežanijska kosa, zahvaljujući dobroj organizaciji rada, lista čekanja nema.

“Htela sam da zakazem magnetnu rezonancu u Kliničkom centru, međutim rekli su mi da moram da čekam godinu dana. Došla sam ovde i zakazano mi je za dve nedelje”, kaže jedna pacijentkinja.
“U Kliničkom centru, u Zemunskoj bolnici minimum šest meseci do godinu dana za skener i magnetnu rezonancu. Ovde su mi uradili za tri dana sve”, priča jedan pacijent.

U bolnici Bežanijska kosa obavi se svakodnevno 50 pregleda na magnetnoj rezonanci.

“Mi praktično nemamo liste čekanja, jer je iluzorno zakazivati neke preglede duže od šest meseci, godinu dana. Ja mislim da bi dobra ideja bila kada bi Fond mogao, ili neka ustanova, da obavlja distribuciju pacijenata”, kaže načelnik Dijagnostičjkog imidžing centra Jovica Šaponjski.

“Sa druge strane, vrlo važno je ovo što mi sada radimo, to je dobra obaveštenost pacijenata, da pacijenti znaju u unutrašnjosti i u Beogradu, da postoji ustanova u kojoj nema lista čekanja”, navodi on.

Ne postoji lista čekanja ni za koronarografiju.

Hitni pacijenti zbrinjavaju se istog dana, a kod hroničnih bolesnika nalazi se uzimaju ambulantno, a pacijent na intervenciju dolazi zakazanog dana.
Bilo da rade dijagnostiku ili ugradnju stenta, lekari na Bežanijskoj kosi primenjuju savremeniju proceduru pristupom iz ruke, umesto iz prepone, kako je do sada bilo uobičajeno.

Od sledeće nedelje, bolnica Bežanijska kosa zajedno sa Zemunskom bolnicom uvodi 24-časovna dežurstva za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

Ceo tekst : B92

Van mreže nova

• Član
  • **
Odg: KBC Bežanijska kosa- bez listi čekanja na preglede
« Odgovor #1 poslato: Jul 13, 2009, 07:52:18 posle podne »
Ako neko bude isao neka javi da li je stvarno tako.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Jul 29, 2009, 03:53:07 posle podne »
Od 2001 god. do poslednji put,prošle godine u martu,uvek sam za MR išla na Bežanijsku kosu.Najduže sam bila zakazana za 3 nedelje na pregled.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #3 poslato: Avgust 24, 2009, 12:15:14 posle podne »
Skener tek dogodine
S. MIROSAVLJEVIĆ , 23.08.2009

IDEJA lekara Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", da rasterete ostale zdravstvene ustanove i u svom "Medik centru" pregledaju pacijente koji su mesecima na listi čekanja za magnetnu rezonancu i skener, ostala je samo "pusta želja".

Ministartstvo zdravlja, naime, još nije odobrilo dopunski rad doktora koji bi u "Medik centru" ovog KBC, mogli da pregledaju pacijente bez uputa. Za protekla dva meseca, od kada je ova zdravstvena ustanova objavila da je voljna da pomogne, moglo je dijagnostički da se zbrine više od sto pacijenata.
- Nismo imali liste čekanja, zbrinjavali smo i pacijente sa uputom i one koji su plaćali, ali smo sada u problemu, jer građani žele da plate pregled, a mi ne možemo da ih primimo, s obzirom na to da nam još nije definisan dopunski rad - objašnjava za "Novosti" doc. dr Vladimir Kovčin, direktor KBC "Bežanijska kosa". - Dok iz Ministarstva zdravlja ne dobijemo "zeleno svetlo" ne smemo da radimo u "Medikal centru", i to nam, pored, sada već prilične gužve, budući da pacijenti svakodnevno rezervišu termine, dodatno umanjuje budžet.

To što je "Medik centar" do daljeg zaključan, nije, umanjio obim posla, niti su oni kojima je neophodna hitna dijagnostika, ostali nepregledani. Naprotiv, KBC "Bežanijska kosa" i Zemunska bolnica, uveli su celodnevna dežurstva za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda. Na ovaj način Klinički centar Srbije je daleko rasterećeniji, budući da srčani udar svakodnevno pogodi dva pacijenta.

DIJAGNOSTIKA
U KLINIČKO bolničkom centru "Bežanijska kosa", svakodnevno se obavi 50 pregleda na magnetnoj rezonanci. Hitni slučajevi imaju prioritet, a oni sa uputom čekaju najduže mesec dana.

Ceo tekst : Večernje novosti

Van mreže Mibone

• Novi član
  • *
« Odgovor #4 poslato: Novembar 28, 2012, 01:52:50 posle podne »
Pozdrav,

Slucajno dodjoh do ove teme, oprostite sto je "podizem iz mrtvih". Imam uput za magnetnu rezonancu, te sam hteo da pitam, da li neko ima skorije iskustvo sa pomenutom u Beogradu i konkretno na KBC Bezanijska kosa. Da li su i dalje azurni i koliko se ceka na pomenutu?
Unapred hvala na odgovoru.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #5 poslato: Novembar 28, 2012, 05:45:40 posle podne »
Најбоље да их зовеш или да одеш па да видиш. Летос су ваљда имали кварове што значи да им се спискови продужују.

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #6 poslato: Februar 14, 2013, 07:46:32 posle podne »
I u Srbiji u bolnici može biti kao u hotelu 
Dok su na lečenju, pacijenti mogu da odsednu u specijalnim apartmanima koje nude neke klinike. Poput hotela, sobe umaju internet, televizor, klimu, čak i mesto za sekretaricu.
dr Vladimir Kovčin, direktor KBC "Bežanijska kosa", kaže da je među pacijentima najviše poslovnih ljudi.
Za sve koji imaju uput i overenu zdravstvenu knjižicu, lečenje je besplatno, a  pacijent plaća smeštaj i hranu. Bolnički dan košta 7.990 dinara. :o
 :grr: http://www.mondo.rs/s278420/Magazin/Zdravlje/I_u_Srbiji_u_bolnici_moze_biti_kao_u_hotelu.html

:n24: i cene  jesu kao u hotelu

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #7 poslato: Februar 14, 2013, 07:48:37 posle podne »
Cijena sitnica. ;D

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.