"Bežanijska kosa" bez listi čekanja10. jul 2009. Izvor: B92
U većini bolnica u Srbiji na pregled skenerom ili magnetnom rezonancom čeka se mesecima, a negde i više od godinu dana. Slično je i sa koronarografijom. Ali, u KBC Bežanijska kosa, zahvaljujući dobroj organizaciji rada, lista čekanja nema.
“Htela sam da zakazem magnetnu rezonancu u Kliničkom centru, međutim rekli su mi da moram da čekam godinu dana. Došla sam ovde i zakazano mi je za dve nedelje”, kaže jedna pacijentkinja.
“U Kliničkom centru, u Zemunskoj bolnici minimum šest meseci do godinu dana za skener i magnetnu rezonancu. Ovde su mi uradili za tri dana sve”, priča jedan pacijent.
U bolnici Bežanijska kosa obavi se svakodnevno 50 pregleda na magnetnoj rezonanci.
“Mi praktično nemamo liste čekanja, jer je iluzorno zakazivati neke preglede duže od šest meseci, godinu dana. Ja mislim da bi dobra ideja bila kada bi Fond mogao, ili neka ustanova, da obavlja distribuciju pacijenata”, kaže načelnik Dijagnostičjkog imidžing centra Jovica Šaponjski.
“Sa druge strane, vrlo važno je ovo što mi sada radimo, to je dobra obaveštenost pacijenata, da pacijenti znaju u unutrašnjosti i u Beogradu, da postoji ustanova u kojoj nema lista čekanja”, navodi on.
Ne postoji lista čekanja ni za koronarografiju.
Hitni pacijenti zbrinjavaju se istog dana, a kod hroničnih bolesnika nalazi se uzimaju ambulantno, a pacijent na intervenciju dolazi zakazanog dana.
Bilo da rade dijagnostiku ili ugradnju stenta, lekari na Bežanijskoj kosi primenjuju savremeniju proceduru pristupom iz ruke, umesto iz prepone, kako je do sada bilo uobičajeno.
Od sledeće nedelje, bolnica Bežanijska kosa zajedno sa Zemunskom bolnicom uvodi 24-časovna dežurstva za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.
Ceo tekst : B92