Autor Tema: Novi lek.  (Pročitano 4521 puta)

Van mreže oliver111

  • Član
  • **
  • Poruke: 81
  • Pol: Muškarac
  • Dragan Grujic
Novi lek.
« poslato: Maj 15, 2008, 01:23:42 posle podne »
"Vijagra" dobra i za srce

Grupa kanadskih naučnika otkrila je da lek protiv seksualne disfunkcije "vijagra" (Viagra) američke farmaceutske kompanije "Fajzer" (Pfizer) ne rešava samo problem impotencije, već da ima pozitivan uticaj i na rad srca.

Tokom istraživanja, čiji rezultati su objavljeni u "Godišnjaku Američke akademije nauka", konstatovano je blagotvorno dejstvo "vijagre" na miševe obolele od mišićne distrofije.

To gensko oboljenje pogađa jedno novorođenče na njih 6.000, a karakteriše ga progresivna degeneracija mišića za kontrolu pokreta tela, koja indirektno utiče na rad srca.

Prethodna istraživanja pokazala su da srce miševa pogođenih mišićnom distrofijom ne funkcioniše tako dobro kao srce zdravih miševa, rekao je koautor kanadskog istraživanja Bazil Petrof.

Srce obolelih miševa se, kako je objasnio, pokazalo i mnogo osetljivijim na ćelijsku destrukciju izazvanu stresom, što je, kako se pretpostavlja, posledica smanjenja proizvodnje jedinjenja - cikličnog guanozin monofosfata (cyclic guanosine monophosphate - cGMP).

Korišćenje "vijagre" pokazalo se efikasno u povećanju koncentracije tog molekula, rekao je Petrof.

On je, međutim, istakao da je pre prepisivanja "vijagre" maloj deci oboleloj od mišićne distrofije potrebno obaviti klinička ispitivanja tog leka.

Izvor: B92

Hendi-društvo

Novi lek.
« poslato: Maj 15, 2008, 01:23:42 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.