Autor Tema: Postherpetička neuralgija  (Pročitano 7509 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Postherpetička neuralgija
« poslato: Februar 05, 2008, 03:12:47 posle podne »
POSTHERPETIČKA NEURALGIJA
 
Postherpetička neuralgija nastaje nakon preboljelog herpesa zostera. Radi se o virusnoj upali koju uzrokuje humani herpesvirus-3 (HHV) odnosno varicella-zoster virus koji u djetinjstvu uzrokuje vodene kozice. Nakon preboljele infekcije, virus može zaostati u organizmu godinama u senzornim živcima i u ganglijima stražnjih korjenova leđne moždine, gdje se pritaji i u određenom momentu npr. kod pada imuniteta, nakon preboljele druge bolesti, u starijoj dobi ponovo aktivira. Bol se širi duž zahvaćenog živca, a na koži koju inervira dotični živac pojavi se osip. Nakon što osip nestane, otprilike unutar mjesec dana, bol se smanji, ali može i zaostati kada govorimo o postherpetičkoj neuralgiji. Razlog zbog kojeg zaostaje intenzvina bol u zahvaćenom području je oštećenje živčanih završetaka koji nisu u stanju slati normalne impulse u mozaka već na neki način pretjeruju.

SIMPTOMI
•   bol prisutna u području kože koja je bila zahvaćena osipom
•   u večini slučajeva bol je umjerena, međutim u nekim slučajevima je izrazito jaka
•   bol može biti stalna, žareća ili može biti oštra, probadajuća koja prestaje i ponovo se vraća
•   područje zahvaćene kože je izrazito osjetljivo na dodir tako da i najmanji lagani dodir može izazvati bol
•   pojačana osjetljivost na promjene temperature
•   peckanje i slabiji osjet dodira
•   rijetko se može javiti i slabost mišića
Postherpetička neuralgija nastaje uglavnom kod starijih ljudi .Može zaostati mjesecima , a rijetko i godinama nakon preboljelog zostera. Uglavnom nije potrebna nikakva dijagnostička obrada, budući da je klinička slika uglavnom vrlo karakteristična.
Inače se mogu naći promjene u likvoru (tekućini koja se nalazi unutar leđne moždine i u mozgu), može se učiniti izolacija virusa ili se mjeri količina antitijela na herpes zoster virus u slučajevima kada klinička slika nije sigurna.
Mogu se naći i promjene u leđnoj moždini i mozgu na magnetskoj rezonanciji (MR-u).

TERAPIJA

Kada se pojavi bolni osip u nekom određenom dijelu kože (može biti dio lica, struk, leđa) treba se odmah javiti liječniku budući da rana primjena antivirusnog lijeka acyclovira skraćuje trajanje bolesti i simptome kao i pojavu postherpetičke boli.

Kada se razvije postherpetička neuralgija, ovisno o jači simptoma mogu se primijeniti razne terapije kao što su:

1. lijekovi iz gupe antidepresiva kao što su amipriptilin, duloxetin ili fluoxetin
2. lijekovi iz gupe antiepileptika kao što su gabapentin ili karbamazepin
3. lijekovi protiv bolova kao što je tramadol
4. kortikosteroidi
5. TENS- transkutana električna stimulacija (stimulacija blagom strujom na bolnom mjestu)
6. gel odnosno flaster koji sadrži lokalni anestetik (lidokain)
7. Capsaicin krema (načinjena od sjemenki ljute papričice) može smanjiti lokalno bol
8. u rijetkim slučajevima kirurška terapija - rizotomija

PREVENCIJA

Postoji cjepivo protiv vodenih kozica za koje još nije sigurno u kojoj mjeri sprečava razvoj herpes virus infekcije i postherpetičke neuralgije. U zadnje vrijeme testira se i novo cjepivo koje je namijenjeno baš protiv herpes zoster infekcije i koje je snažnije od dosadašnjeg cjepiva protiv vodenih kozica.

U večini slučajeva postherpetička neuralgija postupno jenjava i prestaje tijekom par mjeseci međutim, u malom broju slučajeva bol zaostaje dugo, godinama i vrlo je neosjetljiva na terapiju.

dr.Julija Turk-Patrlj,
spec. Neurolog
Izvor: MojDoktor


Hendi-društvo

Postherpetička neuralgija
« poslato: Februar 05, 2008, 03:12:47 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.