Autor Tema: Demencija povezana s dotokom krvi u mozak  (Pročitano 5417 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Demencija povezana s dotokom krvi u mozak
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:34:30 posle podne »
Demencija povezana s dotokom krvi u mozak

Nizozemski znanstvenici sa sveučilišta u Leidenu vjeruju da slab dotok krvi u mozak kod starijih osoba može dovesti do demencije.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Radiology sugerira da bi se rizik za razvoj demencije kod starijih osoba mogao smanjiti praćenjem protoka krvi prema mozgu te pravovremenim tretiranjem eventualnih poremećaja.
Dotok krvi u mozak može biti otežan iz mnogo razloga, primjerice zbog previsokog i preniskog krvnog tlaka.
Rezultati istraživanja se temelje na praćenju 17 osoba starijih od 75 godina koje su patile od demencije povezane s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.
Nakon provedenih pregleda mozga magnetskom rezonancom znanstvenici su utvrdili uzročnu vezu između oslabljenog dotoka krvi u mozak i pojave oštećenja koja dovode do demencije.

New York Times
Izvor: Pliva

Hendi-društvo

Demencija povezana s dotokom krvi u mozak
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:34:30 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.