Autor Tema: Vodoravan položaj poželjan kod bolesnika nakon moždanog udara  (Pročitano 6852 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Vodoravan položaj poželjan kod bolesnika nakon moždanog udara
« poslato: Decembar 11, 2007, 06:58:38 posle podne »
Vodoravan položaj poželjan kod bolesnika nakon moždanog udara



11.03.2002. Kod pacijenata s velikim infarktom moždanih hemisfera optimalna opskrba mozga krvlju postiže se postavljanjem takvih bolesnika u vodoravan položaj, izvješćuju njemački istraživači.

Dr. Stefan Schwarz i suradnici, sa Sveučilišta u Heidelbergu, Njemačka, su u svojoj studiji procjenjivali hemodinamske uvjete u mozgu kod 18 pacijenata s teškim infarktom srednje cerebralne arterije. Nijedan pacijent nije imao simptome povišenog intracerebralnog tlaka kao posljedicu moždanog udara.
Rezultati su pokazali da je srednji arterijski tlak, koji je u vodoravnom položaju bio 90 mmHg, opadao sa svakim podizanjem ravnine ležaja za 15 stupnjeva od vodoravne linije. Podizanje ležaja je imalo sličan učinak na intrakranijalni tlak i na brzinu protoka krvi kroz srednju cerebralnu arteriju, smanjujući ih. Povisivanje podloge je imalo veći učinak na protok krvi u suprotnoj hemisferi od one koja je bila zahvaćena infarktom.

Ukoliko je adekvatan moždani protok poželjniji u liječenju od niskog intrakranijalnog tlaka, tada je vodoravan položaj optimalan za bolesnika. Ako bolesnik ima simptome povišenog intrakranijalnog tlak u vodoravnom položaju, što je rijedak slučaj, tada bi položaj s podignutim uzglavljem bio poželjniji, istakli su autori.

Referenca: Stroke 2002;33:497-501.

Hendi-društvo

Vodoravan položaj poželjan kod bolesnika nakon moždanog udara
« poslato: Decembar 11, 2007, 06:58:38 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.