Autor Tema: Dekubitus  (Pročitano 53504 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Dekubitus
« poslato: Septembar 12, 2007, 08:14:52 posle podne »
Dekubitus se može izbjeći

Autor:
Marina Gradinac, dr. med.


Zbog pritiska dolazi do slabljenja cirkulacije i slabijeg dotoka kisika i hranjivih tvari, pa tkivo postupno odumire

Izraz dekubitus potječe od latinske riječi decumbere, što znači ležati. Rabi se još i izraz dekubitalni vrijed (ulcus decubitalis). Prema definiciji EPUAP-a (European Pressure Ulcer Advisory Panel), dekubitus je lokalno oštećenje kože ili potkožnog tkiva nastalo zbog sile pritiska, sile vlaka ili trenja, odnosno njihovom kombinacijom. U definiciji NICE-a (National Institute for Health and Clinical Exellence; Velika Britanija) kao bitan čimbenik nastanka navedena je i vlažnost kože.

Najčešće se stvara na regijama tijela izloženima pritisku na tvrdu, mokru i/ili neravnu podlogu, tj. na područjima izbočenja koje stvara slabinski dio kralježnice, sjedna kost, zglob kuka, gležanj, koljena ili laktovi, kao i na područjima na kojima je slabije razvijeno masno tkivo. Zbog pritiska dolazi do slabljenja cirkulacije i posljedično slabijeg dotoka kisika i hranjivih tvari, pa koža postaje najprije izrazito blijeda ili ljubičasto-plava, zatim smeđa, tvrda i bezbolna (nekrotična), a na kraju se razvija i ulkus. Prekid cirkulacije stvara povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija. Najčešće su Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Actinobacter i Proteus. Iako rana na koži može biti mala, ispod kože može biti razvijen opsežan proces.



Uzročno-posljedične veze

Rizični čimbenici, kao što su starija dob bolesnika i dugotrajna nepokretnost (vezanost bolesnika uz krevet ili invalidska kolica) mogu ubrzati razvoj dekubitusa. Iako dob bolesnika nije sama po sebi rizični čimbenik, kritični su uz dob vezani problemi, kao što su inkontinencija, prijelom kuka i slično. Općenito, većem riziku za razvoj dekubitusa mogu pogodovati različiti vanjski i unutarnji čimbenici. Od vanjskih čimbenika najvažniji su:

    *neudoban krevet
    *nečista i vlažna koža
    *sredstva za imobilizaciju
    *nabori na posteljnom i osobnom rublju
    *mjesto pritiska proteze, trahealne kanile ili trajnog katetera.

Unutarnji čimbenici su poremećaji metabolizma i prehrane (pothranjenost i pretilost), cirkulatorni poremećaji, kronične i terminalne bolesti, ortopedski problemi, gubitak senzibiliteta kože. Uzimanje nekih lijekova iz grupe sedativa, analgetika ili antihipertenziva, koji usporavaju protok krvi, također se svrstavaju među ozbiljne rizične čimbenike, pa je potreban dodatni oprez kod rizičnih
skupina.

Određivanje stupnja rizika razvoja dekubitusa dio je cjelovita pristupa svakom bolesniku. Danas se u kliničkoj praksi koristi nekoliko podjela prema kojima se određuje cjelokupni rizik za bolesnika, a međusobno se razlikuju u pojedinačnim čimbenicima rizika. U praksi se najčešće koristi stupnjevanje po Bradenu, koje procjenjuje stanje šest čimbenika rizika (osjetna percepcija, vlažnost, stupanj fizičke aktivnosti, mobilnost, prehrana, trenje i sile vlaka).
Nepokretnim bolesnicima potrebno je mijenjati položaj barem svaka dva sata, s tim da učestalost promjene ovisi o tipu podloge na kojoj leži i stupnju rizika. Uzglavlje kreveta mora se održavati na razini nižoj od 30º. Pokretnim bolesnicima, pak, savjetuje se promjena položaja svakih 15 do 30 minuta. Od iznimne važnosti su i redoviti pregledi kože bolesnika s povećanim rizikom.

Stupnjevanje promjena

Radi identifikacije opsega i veličine dekubitalne rane te planiranja liječenja, treba obaviti klasifikaciju dekubitusa. S obzirom na izgled i dubinu dekubitalne rane, razlikujemo četiri stupnja dekubitusa:
I stupanj - pojavljuje se crvenilo kože koje traje dulje od sat vremena nakon prestanka pritiska
II stupanj - zahvaćena je koža, djelomično i potkožno tkivo, praćeno stvaranjem mjehura
III stupanj - koža je smeđe boje, tkivo nekrotično, vidljiv je mišić; praktički je uvijek prisutna infekcija
IV stupanj - stvara se duboki ulkus, mišić je potpuno razoren i vidljiva je kost; praktički je uvijek prisutna infekcija.

Zahtjevno, dugotrajno i skupo liječenje

Punu pozornost treba posvetiti prevenciji dekubitusa (promjena položaja, masaža, higijena), a ako se razvije, treba ga ozbiljno shvatiti, jer su opasnosti višestruke. Dekubitalna rana lokalno je žarište koje može dovesti do sepse jer produkti odumrlog tkiva djeluju toksično, a zbog vlaženja iz rane gube se bjelančevine.
Liječenje dekubitusa podrazumijeva multidisciplinaran pristup, koji obuhvaća cijeli tim liječnika različitih specijalnosti: dermatologa, kirurga (opći, plastični), internista (kardiologa, endokrinologa), urologa, neurologa, fizijatra (s posebnim naglaskom na fizioterapeuta) i medicinsku sestru. Posebno važnu ulogu ima medicinska sestra, koja uz to što bolesnika njeguje, provodi i mjere prevencije (edukacija bolesnika o higijeni, njezi, samokontroli). Zbog svega toga liječenje dekubitusa spada među najskuplja liječenja u medicini, a uz to je vrlo zahtjevno i dugotrajno.

Liječenje može biti konzervativno i kirurško, a uključuje lokalnu terapiju, liječenje infekcije i borbu s predisponirajućim čimbenicima.

Konzervativno liječenje - Svakako treba spomenuti preraspodjelu pritiska na kritičnim područjima podlaganjem jastučića, primjenu sadrenog zavoja na ugroženim mjestima, upotrebu specijalnih antidekubitalnih ležajeva i promjenu položaja bolesnika svakih dva sata. Ovaj vid liječenja podrazumijeva i svakodnevnu higijenu tijela, redovito mijenjanje posteljine i brigu o naborima na posteljnom i osobnom rublju.
Važna je i pravilna prehrana, uz unos dovoljne količine bjelančevina, vitamina (posebno vitamina A i C) te elemenata koji sudjeluju u transportu kisika (cink, željezo, bakar).
Kontrola infekcije obuhvaća redovitu dezinfekciju rane antiseptikom (primjerice, Octenisept otopina), kao i opće mjere (uzimanje antibiotika prema antibiogramu i preporuci liječnika).
U terapiju dekubitalnih ulceracija svakako spada i primjena različitih obloga i lokalnih pripravaka, elektromagnetska terapija, UZV terapija te V.A.C. terapija (liječenje negativnim tlakom).
Konzervativno liječenje ujedno je potpora kirurškom liječenju, s naglaskom na njegu i visoke higijenske mjere.

Kirurško liječenje - Kirurška terapija sastoji se od radikalnog izrezivanja odumrlog tkiva, ostektomije, tj. uklanjanja upalno promijenjenih dijelova kosti, ravnanja izloženih dijelova kosti i zatvaranja defekta lokalnim kožnim ili mišićnim režnjevima.
U poslijeoperativnom razdoblju najveći je naglasak na promjeni ponašanja bolesnika i prevenciji nastanka novih dekubitalnih rana (njega, antidekubitalni jastuci, prehrana).

Hendi-društvo

Dekubitus
« poslato: Septembar 12, 2007, 08:14:52 posle podne »

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #1 poslato: Avgust 01, 2009, 09:22:30 pre podne »
Zanimljivo, stoji mi da u ovoj temi nije pisano više od 120 dana  :'( jako mi je žao a i zbog toga što su ljudi tako zatvoreni u sebe i ne žele da pišu  :(
No, dobro nije tema o tome  :D ...
Moj dragi ima dekubit već skoro 2 godine vuče ga kako bi se reklo  :-\ , ničim ga nije sanirao (osim sterilne gaze) jer kako kaže nerviraju ga sprejevi (bivacin mislim) jer mu iscure za 2 dana pa i onako od njih nema koristi. S obzirom, da sam malo tražila po netu o dekubitu i vidjele koliko komplikacija može da izazove odlučno sam ga "natjerala" da ide doktoru. E sad, on je uštedio trud i razgovarao sa sestrom i doktorom onako na putu bukvalno i rekli su mu da sačeka da prođu ove vrućine pa da se onda najavi. Prvo mora da vadi bris pa ukoliko ima bakteriju da pije antibiotike pa tek onda na operaciju ili kako se već kaže. Međutim, ono što je meni jako čudno jeste da su mu rekli da je bolje što nije koristio sprej i da dekubit mora da kvasi svaki dan jer on voli vlagu  :o ...To je ono što meni nekako ne štima. Ukoliko neko ima iskustva sa ovim neka mi odg. jer ipak najbolje znaju oni koji su na svojoj koži to osjetili  :'(

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Dekubitus
« Odgovor #2 poslato: Avgust 01, 2009, 09:46:11 posle podne »
Od nedavno i ja imam bliskog prijatelja koji je paraplegicar i ima problem sa dekubitom.
Problem je sto je i on tvrdoglav. Da, dobro on zna sta mu se desava, vec jepar puta bio na operacijama i sad bi trebalo opet da ide, samo treba da se odluci. To je dosta dugotrajno lezanje koje niko lako ne podnosi.
Dekubit i treba da je stalno vlazan, NE SME biti suv i da puca.
Ima li tvoj prijatelj cesto povisenu temperaturu?

Van mreže bata1983

  • Član
  • **
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • paraplegija,ovo i nije tako lose
Odg: Dekubitus
« Odgovor #3 poslato: Avgust 03, 2009, 11:46:09 posle podne »
ja sam paraplegija ali sa dekubitima nisam imao problema ali sam imao priliku vise puta da vidim kad sam bio na rehabilitaciji,moj drug inace kvadriplegija je imao dosta problema sa tim ali je to sanirao sa nekim flasterima koji u sebi imaju antibiotike,narucivao je to iz svedske,pitacu ga pa cu vam malo detakjnije objasniti sta je koristio i kako je nabavljao.

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #4 poslato: Avgust 04, 2009, 01:21:17 pre podne »
Da, dobro on zna sta mu se desava, vec jepar puta bio na operacijama

da, i moj momak je imao već jednu operaciju ali davno, mislim kada je tek nastradao pa se vratio sa rehabilitacije...i njemu je problem to ležanje, nikada naći pogodno vrijeme i kao čeka sviježije dane, a meni se to nikako ne sviđa ;(



Dekubit i treba da je stalno vlazan, NE SME biti suv i da puca.

Za ovo nisam čula, moja prijateljica je takođe paraplegija i kada sam joj to rekla, odgovorila je kako su ludi što mu to savijetuju


Ima li tvoj prijatelj cesto povisenu temperaturu?

koliko ja znam on nema nikako temperaturu ili mi ne govori, ali primjetila bi nekada kada smo zajedno, i nema je



Van mreže bata1983

  • Član
  • **
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • paraplegija,ovo i nije tako lose
Odg: Dekubitus
« Odgovor #5 poslato: Avgust 05, 2009, 12:06:15 pre podne »
moj drug je imao dekubit na lumbalnom delu,prvo treba uraditi bris i videti dali postoje bakterije u vecini slucajeva postoje,onda doktor prepisuje antibiotike ili lekove,kad je rana ociscena vecim delom od bakterija normalno je da i pre svega toga mora da se previja,ako rana nije duboka i prosirena najbolje je previjati povidon jodom ili rivanolom,ali je drugar iz svajcarske narucivao flastere koji se zovu TENDER VEC koji u sebi sadrze antibiotike i menjaju se na svakih 12 sati,isto tako mu je pomogla i mast FLOGOCID tj.mast koja se primenjuje i na zaivotinjama,samo treba biti uporan.

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #6 poslato: Avgust 05, 2009, 02:05:19 pre podne »
Hvala ti Bato na informacijama :)

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Dekubitus
« Odgovor #7 poslato: Avgust 18, 2009, 09:33:07 pre podne »
Ja uglavnom kasnim, retko me ima - vidim da je moj prijatelj ipak u mnogo vecem problemu od ostalih, vama poznatih. U stvari, njegov najveci problem (koliko ja vidim) je taj da veruje samo sebi. No, to je i zato sto se nosi sa svim tim vec gotovo 20 godina. Godine iskustva i to ne bas lepog...

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #8 poslato: Avgust 18, 2009, 09:44:19 pre podne »
Kad god došla-dobro došla  ;)
Mislim, da i moj ima problem što najviše vjeruje samom sebi zato se i doveo do ove situacuje (mislim na operaciju), a ja sam se svugdje raspitivala prenosila lično iskustvo ljudi sa recimo nekim preparatima ili melemima i sl.ali on ništa da pokuša, ma on u stvari ni bivacin ne koristi sa razlogom kao iscuri mu sav pa mu ne vredi kupovati  ::) No dobro, nadam se da će sad biti sve u redu sa operacijom i da se više neće ponavljati

Van mreže bata1983

  • Član
  • **
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • paraplegija,ovo i nije tako lose
Odg: Dekubitus
« Odgovor #9 poslato: Avgust 18, 2009, 11:48:54 posle podne »
ja mislim da bivacin sprej nepomaze mnogo kod vecih rana,a i posle operacije ako se nevodi racuna taj dekubit se moze ponovo vratiti,zato bolje spreciti nego leciti

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #10 poslato: Avgust 18, 2009, 11:54:30 posle podne »
Vjerujem da ne pomaže kod većih rana, ali je bar mogao sprečiti da ne dođe do te veće rane  ::)

Van mreže Minche

  • Član
  • **
  • Poruke: 12
  • Pol: Muškarac
Odg: Dekubitus
« Odgovor #11 poslato: Avgust 19, 2009, 01:48:11 posle podne »
@Dragana1986 - Ja sam imao dekubitus koji mi se otvorio na krstima na sjednoj kosti i bio je 20 cm dugačak i 10 cm širok. Kada je moj doktor vidio koliki je, rekao mi je da u njega komotno može stati pivska flaša i da može studentima predavati anatomiju zdjelice koliko je bio dubok. A onda su mi u bolnici dali pojačanu ishranu i uključili antibiotike u infuziju, tako da je na kraju rezultat bio 14 operacija na dekubitusu i sada ga više hvala Bogu nema. Pojačana ishrana i lijekovi su pomogli da se dekubitus "čisti" sa strana i tako su mi i radili operacije rotiranja mišića. Zato ih je bilo toliko. Važno je napomenuti da je svaka operacija uspjela. Trajalo je godinu i po dana i sada kao oči u glavi pazim svaku promjenu na koži. Svaku noć prije spavanja gledam ogledalom ima li išta, naročito ako sam duže sjedio u kolicima ili duže vozio auto.

Ono što ja mogu savjetovati je ROHO jastuk za krevet od 10 cm debljine i tapacirani nepromočivi dušek koji na sredini ima prazninu u koji ulazi ROHO. Kada se legne na leđa, jastuk pokriva površinu od lopatica do koljena. Cijena samog ROHO jastuka je 700 eura, ali njegova funkcionalnost i zdravlje nema cijene.
Doktori su u pravu što se tiče brisa i propisivanja antibiotika. U dekubitusu postoji bakterija koja ga održava i širi i nju treba pobjediti redovnim svakodnevnim previjanjima, pa i 2 puta dnevno i antibioticima. Nikakvi bivacini niti nagla zatvaranja na površini dok god u dubini rane postoji bakterija koja iznutra jede mišiće i izaziva upalno zagnjojenje. Jer dok je rana otvorena onda iz prljavi dijelovi izlaze kroz nju, a ako se zatvori odozgo i bakterija je još uvijek prisutna iznutra, onda to ode u dubinu i posljedice su još gore.
Nemojte ni slučajno pristajati na operaciju plastičnog hirurga dok god se rana do kraja ne očisti. Ali mislim da tada već neće biti ni potrebe za plastičnog hirurga, jer čim se bakterija pobjedi rana će se početi sama isušivati i formiraće se krasta i to će samo zarasti. Antidekubitalne kreme kod već otvorenog dekubitusa ne pomažu, one su samo prevencija za kožu ukoliko se nažuljalo i pojavilo crvenilo na koži.
Svaki dekubitus zahtjeva vremena i strpljenja dok zaraste i izliječi se. Naravno, veliku ulogu u svemu pa i u slučaju dekubitusa igra što manje živciranja i nerviranja, a što više raspoloženja, smijeha i nade da je svakim danom sve bolje (autosugestija).

POZDRAV

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #12 poslato: Avgust 19, 2009, 11:46:20 posle podne »
Minche veliko ti hvala na korisnim savjetima, a posebno što si svoje iskustvo podijelio sa mnom/nama  :a10:
Sve ovo što si napisao ima mi logike i prenijet ću to svom dragom  ;)

Van mreže Lena

  • Član
  • **
  • Poruke: 3546
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Dekubitus
« Odgovor #13 poslato: Avgust 22, 2009, 11:28:18 posle podne »
Minche da utvrdimo gradivo, da vidim da li sam dobro shvatila  ;)
Znači, ti nam preporučuješ da moj vjerenik ide na bris i koristi antibiotike, nikako na operaciju?!
Ako to prođe sve kako treba, šta posle? Da li se opet obratiti ljekaru da to prekontroliše ili koristiti nešto?

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Dekubitus
« Odgovor #14 poslato: Avgust 23, 2009, 01:53:35 posle podne »
Minche hvala za preneseno iskustvo. Ovo je vrlo vredno.

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.