Autor Tema: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!  (Pročitano 110364 puta)

Van mreže desant

  • Član
  • **
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #60 poslato: Septembar 22, 2009, 07:24:35 posle podne »
Aj da se i ja mlo javim ,na ovu temu..Auto tj toyotu avensis sam preuzeo 26 avgusta ,i zadovoljan sam,mada trosi malo vise (nema vise golfa dizelasa).Malo me robot 200 zezao  ali sada  sam ga konacno sredio,pokvario se bio neki procesor na komp.Poslacu vam neke slike pa da vidite kako to izgleda ..

Hendi-društvo

Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #60 poslato: Septembar 22, 2009, 07:24:35 posle podne »

Van mreže Taurus

  • Zabranjen
  • *****
  • Poruke: 737
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #61 poslato: Septembar 30, 2009, 09:00:09 pre podne »
http://www.dunavortopedija.com/mehanickekomande.htm

Evo komandi koje sam juče ugradio, možda će nekome biti interesantne. Vozim već 1000 godina i do skoro sam i po cigare išao kolima. U poslednje vreme, međutim, ređe vozim. Prvo, ima ko, za sada, da me vozi i drugo, mnogo važnije, počeo sam da se osećam nesigurno u vožnji.
Dakle, moj problem je sledeći:
Leva noga mi je najslabija. Mogu da radim čučnjeve, ali je problem u njenom podizanju (podizanju, kao kad hodam uz stepenice). Znači, neki pokreti leve noge su mi manje-više OK (da nogom pritisnem kvačilo, na primer), a neki su prilično ograničeni (da levom nogom zakoračim na stepenik, na primer).
Desna noga mi je, rekao bih, u boljem stanju. Takođe, pritisak ovom nogom mi je OK (na primer, gas, kočnica), a slabije je njeno podizanje. Uz stepenice idem tako što zakoračim desnom nogom na stepenik, pa privučem levu. Pošto mi ravnoteža u stojećem položaju nije baš sjajna, dok se tako penjem uz stepenice, pridržavam se za gelender sa strane ili nečiju ruku. Kako bilo, desna noga je vidno u boljem stanju od leve.
Sa levom rukom mi ponekad bude problem da je uspravim skroz iznad glave, ali njeno funkcionisanje je OK. Desna ruka je OK.
Udavio sam vas ovim stanjem ruku i nogu (bolje je nego što zvuči kad se ovako napiše), ali hteo sam da pojasnim zašto sam se odlučio baš za ove komande. Raspitivao sam se i za komande italijanske firme Guido SIMPLEX (dao sam link ranije). Oni su možda najpoznatiji u svetu i komande su im savršene, od mehaničkih do potpuno elektronskih. Uputili su me na predstavništvo u Hrvatskoj ili Sloveniji. Razgovarao sam sa Janezom i sve mi je detaljno objasnio. Cena, od 800-2000 evra. Možda jednom kad kupim novi auto, automatik.
DUNAV NS je naša firma sa najdužim iskustvom. Zvao sam i neke privatnike po Beogradu, ali pošto sam većinu probudio u 10h ujutru, digao sam ruke od njih. Dunav su mi preporučili i neki fizioterapeuti. Dakle, pozoveš ih (ljubazni su), kažeš šta hoćeš i zakažeš ugradnju. Iz gore opisanog stanja mojih ruku i nogu, lako je zaključiti da je meni osnovni problem brzina kojom u nekim situacijama prebacujem desnu nogu sa gasa na kočnicu, pa pošto nisam sklon rizikovanju i razmišljanju da li ću odreagovati kako treba, odlučio sam se za varijantu ručnog gasa i ručne kočnice. Naime, prvenstveno mi je važna kočnica. Na slici se vidi da se koči ručicom ispod volana, a gas se daje kao na motoru, preko sajle. Pošto sajla nije baš najsjajnije rešenje, meni je gas instaliran na ručicu sa leve strane volana, tako da može da se pritisne prstom leve ruke, dok ostali prsti stoje na volanu. Da vas ne davim više, slikaću komande i pokušati da slike postavim ovde.
Još jedna naomena: ugrađene komande ne ometaju da auto neko vozi na "standardan" način. Ja ih još nisam probao, ali moj drugar se zezao na auto putu i tražio da iste ugradi sebi, jer skupi noge, a samo jednim prstom daje gas.
Cena ovog zadovoljstva je 14.600,00 dinara. Sa komandom i za kvačilo je 18.000,00 dinara. Postoje još neke varijante, ali ne znam koliko koštaju. Ugradnja traje 2-3 sata. Adresa je Futoški put 4, telefo 021/6393-055. Da ne bi izgledalo kao reklama, većinu ovih stvari imate na sajtu koji sam dao na početku. Dakle, izvor je:   http://www.dunavortopedija.com/mehanickekomande.htm

Udavio sam vas ovolikim pisanjem!

Van mreže Minche

  • Član
  • **
  • Poruke: 12
  • Pol: Muškarac
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #62 poslato: Septembar 30, 2009, 02:07:01 posle podne »
http://www.veigel-automotive.de/index.php?id=bremsen

Ja sam u svoju Škodu Octaviu A4 kupio i ugrađene su mi ove komande na drugoj slici odozgo (Veigel Handbedienung Classic (Drehen) u martu mjesecu. Koštale su me 1.000 EUR-a, ali se nisam nimalo pokajao što sam ih toliko platio. Firma koja je ovlašteni zastupnik za BiH za ove komande je "Bauerfeind", predstavništvo Bihać http://www.bauerfeind.com.ba/index.cgi-tpl=impresum.htm

Ugradnja ovih komandi traje oko pola sata, jer "Veigel" ih projektuje i izrađuje za tip vozila koji imate. Nisam nikakav predstavnik niti želim da nekoga ovdje reklamiram, jednostavno sam oduševljen funkcionalnošću i lakoćom upravljanja autom ovim komandama.

Koči se tako što se cijela "ručna komanda" gura unaprijed. Čim pustimo komandu, ona se sama vraća u prvobitni osnovni položaj i tako se i kočnica popušta.

Gas je ova horizontalna ručica sa strane, prikazana i u onoj okrugloj slici. Gas se dodaje tako što obaramo ručicu na dole, a čim je pustimo ona se vraća u horizontalni položaj i tako se popušta gas.

Ovo crno dugme na vrhu cijele "ručne komande" iznad ručice gasa služi da zakočimo glavnu, nožnu kočnicu auta da ostane pritisnuta dok automatski mjenjač prebacimo u položaj "D" (drive) ili "R" (rikverc). To se obavlja tako što cijelu "ručnu komandu" gurnemo unaprijed i pritisnemo to dugme.

Naime, kada tek upalimo auto, pošto nam je automatski mjenjač u položaju "P" (parking), da bi prebacili mjenjač u položaj za vožnju, kočnica mora biti pritisnuta. Nema šanse da se bez kočnice automatski mjenjač prebaci u D ili R. Da ne bi "prekršatavali" ruke pa prebacivali iz P u D ili R, ovo dugme nam omogućava da nam lijeva ruka stalno bude na volanu, a da desna obavlja funkcije kočenja, prebacivanja mjenjača, popuštanja kočnice, dodavanje gasa. Otkočivanje cijele "ručne komande" i samog dugmeta, dakle oslobađanje nožne kočnice se obavlja tako što se "ručne komanda" gurne jedan milimetar unaprijed i time je glavna kočnica auta oslobođena, otpuštena. Ovo dugme isto tako dobro dođe na raskrsnicama sa semaforima na kojima treba malo duže čekati zeleno svjetlo. Nekada i meni za zglob ruke bude naporno držati komandu gurnutu unaprijed dok čekam zeleno svjetlo, pa zakočim kočnicu tim dugmetom i ruka mi ne trpi nikakav napor.

Naravno, sa ovim komandama auto može voziti i osoba koja nije hendikepirana. Međutim, zna se desiti da, kao na primjer mome bratu, desnoj nozi i njenom koljenu smeta komanda. Na ovoj desnoj pravougaonoj slici se na dnu ručnih komandi vidi jedan pipak. On se povuče malo na stranu i otpusti i tada komotno možete kompletnu ručnu komandu spustiti u položaj između sjedišta i ručne kočnice, tako da više ne smeta onome ko nogama upravlja vozilom. I tako spuštena ručna komanda u tom položaju je još uvijek u funkciji, pa pripazite da djeca ili neko drugi ko se nalazi u vozilu ne pritišće ručicu gasa. Ali i za onoga ko nije hendikepiran na dužem putu ova ručica dobro dođe. Ljetos sam sa bratom išao u Švedsku i mijenjali smo se za volanom, a on je prema potrebi ručicom regulisao gas i tako je odmarao desnu nogu.

Najviše mi se svidjela knjiga atesta za komande. Sam atest se NE PLAĆA. Sa komandama dolazi baš knjiga koja je lijepo odštampana sa plastificiranim koricama i u kojoj su ispečaćeni svi nacrti, uputstva i dijelovi ručne komande. Na zadnjoj stranici je obrazac koji popunjava onaj ko vam ugrađuje komande i potpisima i pečatom je ugradnja ručnih komandi gotova. Garancija trajanja i funkcije ručnih komandi je 20 godina, s tim da se mogu prebaciti i po potrebi prepraviti za drugi tip vozila, dakle ne moraju se kupovati nove.

POZDRAV

Van mreže Taurus

  • Zabranjen
  • *****
  • Poruke: 737
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #63 poslato: Septembar 30, 2009, 03:47:04 posle podne »
E da, zaboravio sam. Dunav daje i neki papir ako treba da uradite atest. Atest se radi, valjda, u kontaktu sa saobraćajnom policijom (na vašoj opštini). Da li i koliko košta nemam pojma.

Van mreže Taurus

  • Zabranjen
  • *****
  • Poruke: 737
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #64 poslato: Oktobar 02, 2009, 11:21:04 posle podne »
http://img223.imageshack.us/img223/920/picture002ah.jpg
http://img185.imageshack.us/img185/1586/picture005v.jpg

Evo slika komandi koje sam ugradio pre neki dan. Desno od volana je ručica kojom se koči tako što se ona pomera ka napred. Levo od volana se nalazi ručica kojom se daje gas. Ne znam koliko se vidi na slici, ali ručica za gas može da se lako pomera jednim prstom dok ruka stoji na volanu.

Lično, meni je kočnica interesantna, a gas slabije koristim, jer kao što sam pomenuo meni su noge na kvačilu i gasu i problem može da ispadne ako treba brzo da prebacim nogu sa gasa na kočnicu.

Ipak, ručica za gas je dobra, naročito na autoputu kada možeš noge da staviš gde hoćeš, a gas držiš prstom leve ruke. Ta mogućnost se svidela i mom drugaru, pa je izrazio želju da i on stavi ručni gas iako njemu, naravno, ne trebaju ručne komande.

Van mreže bedazzled

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Muškarac
  • Bad in the game!
  • Dg: Poliomyelitis
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #65 poslato: Mart 31, 2010, 01:25:02 pre podne »
Roxi šalje slike. Malo sam ih posvetlio da bi se bolje video sistem poluga. Za prikaz veće slike, kliknite na ove male.

   


Dopuna: Kada Vam se otvori veća slika, još jedan klik na nju da bi je videli u punoj rezoluciji.




Jos prosle godine sam trebao da kupim auto ali ozenih se ,dobih sincica pa sad skupljam nesto para da kupim neki automatik... Idem i da poalzem ovih dana pa me interesuje sledece:Gde si radila ove komande,jer meni takve zapravo trebaju i da li imas atest za njih i kako se to tacno radi...

Veliki pozz za sve jer me nije dugo bilo ovde sa vama!!!

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #66 poslato: Mart 31, 2010, 12:17:21 posle podne »
Totalno sam of topic  :-X ,al moram :D ,izvinjavam se svima  :-[
Pa srećno u braku,srećan sinčić i sve najbolje  :ye1:

Van mreže bedazzled

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Muškarac
  • Bad in the game!
  • Dg: Poliomyelitis
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #67 poslato: Mart 31, 2010, 11:38:08 posle podne »
Hvala,hvala...

Van mreže Daca

  • Član
  • **
  • Poruke: 18037
  • Pol: Žena
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #68 poslato: Mart 31, 2010, 11:55:19 posle podne »
Sve najlepse u braku,da je sin ziv i zdrav (a mogla bi i jedna cerkica  :m3: ).Puno zdravlja i srece.  :a2:

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #69 poslato: April 09, 2010, 02:33:44 posle podne »
Ja se izavinjavam sto se tek sad javljam, u zadnje vreme i kad svratim proverim samo postove vezane za ms... Komande sam radila u Kacu, to je mesto pored Novog Sada,  nisu bile ni previse skupe oko 130 eura, ako se ne varam... Sve se namesti za nekih 2 sata
Covek koji to radi zove se Sima Todorovic, njegov broj mobilnog je 0646791706 (Skler izvini...)
U medjuvremenu sam vozilaq i od prijatelja WWPasat, karavan kome su komande ugradjene u firmi "Dunav" u Novom Sadu. Mogu ti reci da su bolje, osetljivije - ove moje imaju prazan hod centimetar dva.... i to mi po malo smeta ali sam se uhodala i navikla na njih.
Ove komande koje Dunav ugradjuje - to je poluga ispod volana na kojoj je gas regulisan kao na motoru, a kocnica tako sto se poluga gura napred. Jako dobro uradjeno, mada i ove moje nisu lose...
Nadam se da sam bila od pomoci.

Van mreže bedazzled

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Muškarac
  • Bad in the game!
  • Dg: Poliomyelitis
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #70 poslato: April 23, 2010, 03:32:13 pre podne »
hvala ti. Mislim da cu u dunavu to odraditi. Kako si za atest odradila(ako jesi:)) i gde se to tacno radi?

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #71 poslato: April 23, 2010, 09:34:14 pre podne »
To sam uradila u Vrbasu (to je moj opstinsk gra) u AMK u dogovoru s njima, to je za nas jeftino. Jednostavno je.
Javi kakve su ti nove komande! I koliko si zadovoljan uradjenim.

Van mreže bedazzled

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Muškarac
  • Bad in the game!
  • Dg: Poliomyelitis
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #72 poslato: Maj 04, 2010, 01:47:12 posle podne »
Mozda je malo off topic ali da ne otvaram novu temu :)  Uskoro idem na obuku za voznju,naravno u BG(ovde kod mene,Smed.Palanka)nema automobila u ato skoli sa rucnim komandama! E,sad! Imam dilemu sto novcane prirode,sto zbog samog kvaliteta obuke ai lakseg polaganja... Ja cu napisati ono sto sam saznao i sto su relevantne cinjenice a ako je neko imao iskustva sa istim auto skolama ili nacinom obuke i polaganja,molio bi da misljenje i savet???

- Prva auto skola je "Prioritet" (http://autoskolaprioritet.net) Cena obuke je 30500din+po 3000din za polaganje testova i vozackog ispita,polaze se na golfu cini mi se a u pitanju su rucne komande na automatiku.
- Druga auto skola je "Stopex" (http://www.stopex.co.rs/) Cena obuke je 26100din+po 3300din za polaganje testova i vozackog ispita,polaze sa na Yugu sa rucnim komandama,na kvacilu,kocnici i gasu.

Moje pitanje bi bilo ukratko: Znam da je verovatno lakse voziti na automatiku ali postoji i ta varijanta da ako se naviknem na ove full rucne komande onda bi mozda i auto takav kupio tj onda nebi morao da bude automatik,naravno mora se uzeti u obzir i cena a i kvalitete obuke koje ja zapravo i ne znam ali posto cu morati da se cimam i za spavanje a i za dolazak-odlazak(gnjavicu malo Kuma :))) I samih ti 40-ak evra manje nije zanemarljivo??? Ono sto mene zapravo najvise interesuje kakva su iskustva sa full rucnim komandama i da li je tesko toliko da bi trebao da idema na obuku na automatiku uzimajuci sve gore navedene cinjenice i razmisljanja???

Van mreže bedazzled

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Muškarac
  • Bad in the game!
  • Dg: Poliomyelitis
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #73 poslato: Maj 12, 2010, 07:26:37 posle podne »
tacnijem i  preciznijim informacijama saznao sam da i u gore pomenutoj auto skoli "Prioritet" takodje nema automatik tako da ,sve mu dodje na isto. ja sam trenutno u BG i imao sam 3 casa u as "Stopex" i mogu da kazem da je jako tesko(za sad mi se tako cini) da se upravlja sa njihovim rucnim komandama,cak mi je i instruktor priznao da je tesko poloziti vozacki ispit ukoliko ispitna komisija ne uzme u obzir voznju vozilom koji je adaptiran na ovaj nacin... A prilagodjen je nedao bog!!! Sa leve strane je gas kojim malim prsticem usput istom rukom drzeci volan na pravcu stiskate gas(takodje se ocekuje i da kad to zatreba i drugim preostalim prstima pritiskate ruckicu za migavce i veliak i mala svetla)... Drugom,desnom rukom pritiskate kocnicu i kvacilo i pritom volan nije servo a u pitanju je jugo 45... Znaci veoma je tesko pogotovo kad se recimo ulazi u krivine,gde da bi sve izgledalo normalno trebalo bi se imati min 3 ruke :)))

Instruktor mi je predlozio da pronadjem nekog ko ima automatik sa vec postavljenim rucnim komandama za gas i kocnicu i da na njemu polazem!!!
Ja,nazalost ne znam nikoga :((( Pa ukoliko neko ko je iz Bg i okoline ima pomenuto vozilo i kad bi bio rad da dodje onog dana kad polazem i ustupi mi auto da bi polozio,bilo bi ok... Ali... Tesko,nije to tako jednostavno...

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Ko, gde, kako ugradjuje ručne komande u automobile?!
« Odgovor #74 poslato: Maj 12, 2010, 07:53:14 posle podne »
Uf, bas ti je tesko. Ja sam imala srecu da sam polozila mnogo pre svoje invalidnosti... U svakom slucaju i kad budes imao svoje vozilo sigurno ce biti automatik.
Ja sam daleko da bi ti posudila svoj auto...

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.