Evo da i ja nesto napisem u ovoj temi, pa bih volela i vasa misljenja da cujem. Scler, ako mislis da ovo ne pripada ovde , onda ti premesti.
Najveci problem svih udruzenja je finansiranje i naravno redovno finansiranje. Vecina se finansira sredstvima iz budzeta , projektima i sponzorstvom ( ukoliko nadje ljude dobre volje , sto je veoma tesko ).
Udruzenje kojem pripadam je Drustvo MS Vojvodine , medjuopstinski klub Bac-Backa Palanka. Do sada nismo imali vecih problema oko finansiranja , imali smo odlicnu saradnju sa lokalnom samoupravom i nekim privrednicima. Medjutim kao u onoj nasij laloskoj " dodje vreme , sve se preokrene". Dobili smo novu "vlast" u opstini koja tezi da nam sto vise zakomplikuje uslove finansiranja iz budzeta ( inace sredstva za finansiranje inv. organizacija , po zakonu , moraju da se izdvoje u budzetu ). Prvo su odnovali Savet za pitanja invalida , sto i nije lose , kada bi se taj savet aista time i bavio , odnosno kada bi se taj savet bavio pitanjima SVIH invalida , a ne samo povlascenog "udruzenja" , koje je uzgred institucija , jer se radi o skoli.Drugo taj savet svim inv. organizacijama opstine , namece krovnu organizaciju , koja bi trebala da odlucuje i donosi kriterijume za sve nas zajedno ( cemu onda postojanje svakog udruzenja zasebno ? ) O kriterijumima finansiranja odlucuje ta organizacija i Savet , a odluku o sredstvima i njihovoj raspodeli i kolicini odlucuje predsednik opstine-potpuno samostalno ! Kolika su sredstva namenjena za finansiranje udruzenja je tajna ?! Tako kaze predsednik opstine.I da napomenem sva udruzenja su stavljena pod kategoriju Hobista , zajedno sa lovcima i ribolovcima , kulturno-umetnickim drustvima i sl. , kao da smo mi invalidi iz hobija. Ima jos toga sta mogu napisati , ali je to prica do u beskraj. Kakva su iskustva drugih u svojim opstinama ? Volela bih da to podelimo i da razmenom iskustava , ovako preko foruma pronadjemo neka resenja sa kojima bi mogli nastupiti u svojim sredinama , a zasto ne i na visem nivou , da se izborimo za neka nasa prava. Ne mislim samo na finansiranje , vec u opste na prava iz Socijalne zastite i na ona druga antidiskriminatorna.