Autor Tema: Pitam se...  (Pročitano 120450 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Pitam se...
« Odgovor #165 poslato: Decembar 10, 2014, 11:00:15 posle podne »
Уклонио сам тему где је била иста ова порука.

Први преглед код неуролога ми је био такав да ме је одмах упутио на остале анализе које си ти већ и набројала.

Ја бих предложио да потражиш мишљење још неког неуролога.

Van mreže Jednorog

• Član
  • **
« Odgovor #166 poslato: Decembar 10, 2014, 11:03:02 posle podne »
Nisam bila sigurna gde da postavim, mislila sam da bi videlo vise ljudi ako otvorim novu temu, sto bi mi znacilo zbog odgovora :)

Da, da, a molim te reci mi da li su ti te analize bile dobre i ako jesu da li te je neurolog odmah nakon toga uputio da uradis ove preglede vezane za MS? Poslusacu tvoj savet.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #167 poslato: Decembar 10, 2014, 11:20:36 posle podne »
Видеће се и овако пошто се тема у којој се напише нова порука, "подиже и буде наглашена". ;)

Имајући у виду оно што сам пријавио од тегоба а због тога сам и послат на неурологију, доктор је урадио уобичајени неуролошки преглед и онда се одлучио да ме упути на додатна испитивања која су потврдила МС.
Чињеница је да је знао и без тога. Памтим шта сам му рекао и шта је одговорио када сам одлазио након првог сусрета, но, то није за јавност.

Такође, морам да поменем и докторку из ДЗ која је исправно проценила ситуацију и одмах ме послала где треба. Може се рећи да нисам имао превише лутања у тражењу дијагнозе. Јесте била једна "слепа улица" али није битна, пошто сам брзо изашао из ње.

Van mreže Jednorog

• Član
  • **
« Odgovor #168 poslato: Decembar 10, 2014, 11:25:00 posle podne »
Aha, nisam to znala, izvinjavam se :)

Dakle tebi je odmah posumnjao na MS cim te je odmah uputio da obavis te preglede. Sigurno na osnovu simptoma, a verovatno i na osnovu neuroloskog pregleda. Mene bas to zanima, ako je onaj osnovni neuroloski pregled u redu, da li to automatski znaci da nema sanse za MS.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #169 poslato: Decembar 10, 2014, 11:30:46 posle podne »
Sigurno na osnovu simptoma, a verovatno i na osnovu neuroloskog pregleda.

Треба да буде сигурно и сигурно. :) Да, управо је то у питању.

Што се твог питања тиче, могу само да претпоставим. Ако је неуролошки преглед у реду, зашто би се пацијент слао на додатна неуролошка испитивања?  :m1:
Ако ипак сумњаш на нешто неуролошко, потражи мишљење и неког другог лекара.

Van mreže Jednorog

• Član
  • **
« Odgovor #170 poslato: Decembar 10, 2014, 11:48:32 posle podne »
Pa ne znam, mozda ne moze svaka neuroloska bolest da da znake putem neuroloskog pregleda. Ne znam, kazem mozda. Zato se pitam da li se na MS posumnja tek ako se tokom neuroloskog pregleda utvrde konkretni problemi. Evo zasto, jer sam citala bas dosta o MS i svugde pise kako je teska dijagnoza ove bolesti, i da se uglavnom kada osoba ima tegoba koje mogu biti simptomi MS prvo rade mnogobrojne druge analize kako bi se iskljucile druge bolesti. Znaci nije uvek tako da se odradi neuroloski pregled pa odmah te upute na mr, vadjenje likvora, evocirane potencijale... Verovatno je cesto i takav slucaj, pa kao sto je i sa tobom, da se nakon uputa neurlogu i obavljenog neuroloskog pregleda odmah posumnja na MS na osnovu simptoma i neuroloskog pregleda. Ali da li uvek?

Naravno, najbolje bi bilo pitati neurologa o ovome, ali mene zanima da cujem ako je neko imao takav slucaj, da znam da li treba uopste da razmisljam o mogucnosti da imam MS ili je to potpuno iskljuceno.

Inace hvala ti na odgovoru i savetu :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #171 poslato: Decembar 11, 2014, 09:45:32 posle podne »
Zato se pitam da li se na MS posumnja tek ako se tokom neuroloskog pregleda utvrde konkretni problemi.

Evo zasto, jer sam citala bas dosta o MS i svugde pise kako je teska dijagnoza ove bolesti, i da se uglavnom kada osoba ima tegoba koje mogu biti simptomi MS prvo rade mnogobrojne druge analize kako bi se iskljucile druge bolesti. Znaci nije uvek tako da se odradi neuroloski pregled pa odmah te upute na mr, vadjenje likvora, evocirane potencijale...

Опет лаички да кажем. Имао сам одређене тегобе, јавио сам се доктору и он је урадио неуролошке провере, да кажем, лаког типа.

Пошто су те провере показале да ми тело не функционише како треба а неурологу на познат начин, испунио сам услов за даље претраге да би се утврдило шта је тачно у питању. Морам да напоменем да сам између осталог морао да идем и на инфективну клинику да би видели да немам Лајмску болест пошто она има врло сличне симптоме као и МС. Пошто сам ту био негативан, МС је била потврђена.

Van mreže senna

• Član
  • **
  • "ja sam dečak iz vode" Milan EKV
  • Grad: Kragujevac
« Odgovor #172 poslato: Decembar 11, 2014, 10:03:43 posle podne »
Moj slučaj je bio sledeći: slabost  u levoj potkolenici i stopalo je "palo", odem kod lekara i odmah tražim uput za neurologiju i dobijem uput. Kod neurologa mi urade odmah EMNG i opšti neurološki pregled, na osnovu kojih neurolog posumnja na problem u glavi i preporučuje mi bolničko lečenje, zbog bržeg odlaska na MR. Posle 5 dana bolnice odrađen MR i odmah sumnja na MS. Isti dan odrađena LP i EP. Dobijam uput za MR u Kamenici i pulsnu terapiju i otpuštaju me iz bolnice, boravak u bolnici 7 dana. Rezultati LP stižu posle 5 meseci, a posle mesec dana i MR iz Kamenice. Na osnovu svega ovoga definitivno utvrđen MS.   :n22:  Sve u svemu 7 meseci je sve ovo trajalo.

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
« Odgovor #173 poslato: Decembar 11, 2014, 10:14:54 posle podne »
Pa gde su slali likvor na analizu kad si rezultat čekao 5 meseci??

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #174 poslato: Decembar 11, 2014, 10:16:07 posle podne »
Баш вала. Дуго чекање за резултат.

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
« Odgovor #175 poslato: Decembar 11, 2014, 10:17:26 posle podne »
kod mene malo duže   :m2:
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,4.msg615454.html#msg615454

Ne znam kako bi bilo da sam saznala '84.g ... ovako sam bar 13 godina živjela opušteno,bez opterećenja (to se u psihologiji zove "slatki limun"    :n14:)

Van mreže Jednorog

• Član
  • **
« Odgovor #176 poslato: Decembar 12, 2014, 02:02:10 pre podne »
Hvala vam svima na odgovorima. Evo sada sam citala po forumu i pronasla par postova razlicith ljudi koji su rekli da imaju dijagnozu MS uprkos urednom neurloskom pregledu. Znaci ipak sam bila u pravu, te cu popricati sa neurologom o daljim pretragama, s obzirom da mi simptomi koje imam najvise nalikuju na MS.

Proctala sam Dasino oskustvo, stvarno neverovatno da je toliko proslo od prvih problema do konacne dijagnoze :/ Najcudnija bolest na svetu. Ipak je, eto, bolje sto nisi znala, sto si zivela bez tog saznanja i straha od toga kako ce i da li ce bolest dalje napredovati...

Neuroloski pregled je dakle jako bitan, ali nikako ne iskljucuje mogucnost MS, da zakljucimo. Mozda je neko u slicnoj situaciji kao ja i luta ispitivajuci druge bolesti, a moze biti da se sve vreme radi o neuroloskom problemu, uprkos urednom neuroloskom pregledu...

Van mreže senna

• Član
  • **
« Odgovor #177 poslato: Decembar 12, 2014, 08:29:03 posle podne »
Баш вала. Дуго чекање за резултат.

Pa gde su slali likvor na analizu kad si rezultat čekao 5 meseci??

LP je bila 26. januara 2012., baš u vreme kad pade veliki sneg, a uz to nema odgovarajućih reagenasa (valjda se tako piše), pa posle 15-ak dana otopli, sneg poče da se topi i poplavi Kragujevačku neurologiju, koja se inače nalazi u staroj dvospratnoj zgradici sa ravnim krovom. Potrebne reagense su nabavili tek u junu ili julu i tad sam dobio rezultate. A MR u Kamenici mi je zakazala sestra sa neurologije početkom februara za sredinu avgusta, jbg gužva je u Kamenici. Bez obzira na nedostatak rezultata LP i MR iz Kamenice, dobio sam dijagnozu MS i to na osnovu MR i EP iz KG-a. Posle su je rezultati LP i MR iz Kamenice samo potvrdili.     :ok:   :n22:

Van mreže Čorba

• Član
  • **
  • Dg: ms,diskus henrija
  • Grad: POZEGA
« Odgovor #178 poslato: Decembar 13, 2014, 11:15:58 pre podne »
i bre al ste komplikovani vi sumadinci,sto kamenica pored onolikog Bg? :m1:
a ono ustvari isti k.... samo drugo pakovanje,prisutnost dzukele je tu :m3:

Van mreže senna

• Član
  • **
« Odgovor #179 poslato: Decembar 13, 2014, 07:47:10 posle podne »
čorba nisam ja tražio kamenicu, nego me poslali tamo iz Kg KC-a  :n24:
a u Kamenici rade tzv "MR spektroskopija" i traje duplo duže nego u KG-u, a u sali sam se smrzo kao ....c i to u sred leta kad je napolju bilo 35, a tehničar preko razglasa malo malo pa viče ne pomerajte se, a ja drhtim od hladnoće.  :n22:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.