Pozdrav svima,
Ja sam novi ovdje... Nasao sam ovaj forum preko Google-a.
Kao prvo zelim da kazem da meni nije dijagnosticirana MS. Nije mi nista dijagnosticirano da budem iskren, ali pojavili su se neki simptomi koji se nisu javljali prije tako da sam se zabrinuo. Trazio sam po internetu i, izmedju ostalog, dosao i do MS.
Krenucu ispocetka... Prije 2 godine, sjedio sam za stolom, ucio, i odjednom sam osjetio da sam izgubio stabilnost tijela (najvise ruke i noge, jer se na njima najvise vidi). To se manifestovalo tako da kad bih savio domali prst (4. prst) prema unutra, on bi se sam od sebe tresao. Kad bih podignuo stopalo na petu, treslo se stopalo. Glava... Ako bih pokusao da je drzim mirno, nisam mogao... nego se ono malo pomjerala (neprimjetno za druge, ali mene je strasno iritiralo). To me uzasno zabrinulo... I mogu reci bacilo u depresiju. Nisam mogao vjerovati da kad uzmem list papira jednom rukom, da primjecujem da se trese i slicne situacije. U to vrijeme sam bio pod stresom definitivno (fakultet i sve ostalo)... Desilo se jos nesto. Primjetio sam da mi je tijelo pocelo "kuckati" -- Dakle, sjedim mirno i vidim kako mi stomak kucka u ritmu otkucaja srca (???) To sve sam trpio neka 3 mjeseca i onda sam odlucio da pauziram s fakultetom godinu dana, da se potpuno odmorim. To sam i uradio... I simptomi su se smanjili. Vise se ruke nisu tresle ni blizu kao prije (i sve ostalo), a i kuckanje se smanjilo. Medjutim, jos uvijek se potpuna stabilnost nije vratila...
Poslije toga, otisao sam kod interniste... Propisan mi je Metoprolol (beta blokator, za snizavanje pritiska uglavnom) kojeg pijem vec otprilike godinu dana. Pomogao mi je sto se tice pritiska (prije je bio 140/80, sad je 120/80), a ustabilio je i rad srca (prije kad se uzbudim, pocne mi jako srce lupati... sad veoma rijetko).
Nakon nekog vremena otisao sam kod neuropsihijatra, misleci da nije nesto psiho-prirode... Zena mi je propisala Seroxat kojeg nisam htio uzimati (u uputstvo od Metoprolola, drugog lijeka koji uzimam, pise da se NE SMIJE uzimati u kombinaciji sa Seroxatom... dr. je znala da uzimam i Metoprolol, ali je ipak propisala Seroxat... bitch). Bio sam i kod neurologa tad... Pregledao me i napisao u nalazu da je sve u redu. Krvni nalazi, stitna zlijezda sve uredno.
Uglavnom... Sve je islo na bolje... Samo ta stabilnost se nije u potpunosti vratila. Inace, najgore mi je sto ne mogu definisati KAD su mi ruke stabilne, a kad ne. Recimo, kad sam u drustvu ili slicno imam visok stepen stabilnosti. Primjetio sam da kad mi je vruce, stabilnost se pogorsa.
Istrazivao sam po internetu, i skoro sam bio ubjedjen da se radi o esencijalnom tremoru (relativno cest poremecaj). Dakle, svi simptomi odgovaraju...
Medjutim, u zadnjih par dana (ili sedmica) primjecujem slijedece:
1. Oci
Ne mogu opisati taj osjecaj... Nekad ne mogu da izostrim vid. Odgovara mi da se zagledam u jednu tacku jer mi to godi ocima (relaksacija m. ciliarisa). Intenzivitet varira... Nekad je izrazeno, nekad nije.
Citao sam da se kod MS javljaju duple slike -- ja nisam imao taj slucaj.
Naravno, u zadnjih par mjeseci intenzivno koristim kompjuter... pa mozda zbog toga? Opterecenje ociju?
2. Jucer sam poceo imati neki osjecaj "mantanja" ili "vrtoglavice". Ja ustvari ne znam ni kako vrtoglavica izgleda... Ja recimo gledam u ekran kompjutera, i odjednom osjetim u glavi da me ono malo "odnese", samo malo.
Toga nikad prije nisam imao...
Tremor i sve ostalo je na standardnom nivou kako sam gore opisao. I dalje uzimam Metoprolol, ali cu vjerovatno od sutra preci na Propranolol (ista grupa, malo drugacije djeluje) jer mi je internista preporucio.
To je to... Da li ste vi imali slicne simptome? Da li se kod mene radi o MS? Ja sam inace veliki hipohondar (dok me nesto malo zaboli ili slicno, mislim da imam neke bolesti)... Da li se radi o necem drugom? U zadnje vrijeme (zadnje 2 sedmice) puno jedem slatko (puno vise nego prije toga) pa je mozda od toga. Ne znam.
Planiram vec slijedece sedmice otici neurologu... Ali ne znam kako oni mogu vidjeti nesto? Jedino da idem na MRI ili CT.
Sta vi mislite? Svaki komentar je dobro dosao. Hvala vam sto ste procitali ovo.
EDIT: Nemam nikakve glavobolje, nemam grceve u misicima, ne osjecam se "slabo" (u smislu da nemam snage da nesto uradim... Stavise, osjecam se veoma dobro u tom smislu.