Autor Tema: Pitam se...  (Pročitano 115226 puta)

Van mreže mamlaz

• Novi član
  • *
Pitam se...
« poslato: Maj 16, 2008, 05:24:12 posle podne »
Pozdrav svima,

Ja sam novi ovdje... Nasao sam ovaj forum preko Google-a.

Kao prvo zelim da kazem da meni nije dijagnosticirana MS. Nije mi nista dijagnosticirano da budem iskren, ali pojavili su se neki simptomi koji se nisu javljali prije tako da sam se zabrinuo. Trazio sam po internetu i, izmedju ostalog, dosao i do MS.

Krenucu ispocetka... Prije 2 godine, sjedio sam za stolom, ucio, i odjednom sam osjetio da sam izgubio stabilnost tijela (najvise ruke i noge, jer se na njima najvise vidi). To se manifestovalo tako da kad bih savio domali prst (4. prst) prema unutra, on bi se sam od sebe tresao. Kad bih podignuo stopalo na petu, treslo se stopalo. Glava... Ako bih pokusao da je drzim mirno, nisam mogao... nego se ono malo pomjerala (neprimjetno za druge, ali mene je strasno iritiralo). To me uzasno zabrinulo... I mogu reci bacilo u depresiju. Nisam mogao vjerovati da kad uzmem list papira jednom rukom, da primjecujem da se trese i slicne situacije. U to vrijeme sam bio pod stresom definitivno (fakultet i sve ostalo)... Desilo se jos nesto. Primjetio sam da mi je tijelo pocelo "kuckati" -- Dakle, sjedim mirno i vidim kako mi stomak kucka u ritmu otkucaja srca (???) To sve sam trpio neka 3 mjeseca i onda sam odlucio da pauziram s fakultetom godinu dana, da se potpuno odmorim. To sam i uradio... I simptomi su se smanjili. Vise se ruke nisu tresle ni blizu kao prije (i sve ostalo), a i kuckanje se smanjilo. Medjutim, jos uvijek se potpuna stabilnost nije vratila...
Poslije toga, otisao sam kod interniste... Propisan mi je Metoprolol (beta blokator, za snizavanje pritiska uglavnom) kojeg pijem vec otprilike godinu dana. Pomogao mi je sto se tice pritiska (prije je bio 140/80, sad je 120/80), a ustabilio je i rad srca (prije kad se uzbudim, pocne mi jako srce lupati... sad veoma rijetko).

Nakon nekog vremena otisao sam kod neuropsihijatra, misleci da nije nesto psiho-prirode... Zena mi je propisala Seroxat kojeg nisam htio uzimati (u uputstvo od Metoprolola, drugog lijeka koji uzimam, pise da se NE SMIJE uzimati u kombinaciji sa Seroxatom... dr. je znala da uzimam i Metoprolol, ali je ipak propisala Seroxat... bitch). Bio sam i kod neurologa tad... Pregledao me i napisao u nalazu da je sve u redu. Krvni nalazi, stitna zlijezda sve uredno.

Uglavnom... Sve je islo na bolje... Samo ta stabilnost se nije u potpunosti vratila. Inace, najgore mi je sto ne mogu definisati KAD su mi ruke stabilne, a kad ne. Recimo, kad sam u drustvu ili slicno imam visok stepen stabilnosti. Primjetio sam da kad mi je vruce, stabilnost se pogorsa.

Istrazivao sam po internetu, i skoro sam bio ubjedjen da se radi o esencijalnom tremoru (relativno cest poremecaj). Dakle, svi simptomi odgovaraju...

Medjutim, u zadnjih par dana (ili sedmica) primjecujem slijedece:

1. Oci
Ne mogu opisati taj osjecaj... Nekad ne mogu da izostrim vid. Odgovara mi da se zagledam u jednu tacku jer mi to godi ocima (relaksacija m. ciliarisa). Intenzivitet varira... Nekad je izrazeno, nekad nije.

Citao sam da se kod MS javljaju duple slike -- ja nisam imao taj slucaj.

Naravno, u zadnjih par mjeseci intenzivno koristim kompjuter... pa mozda zbog toga? Opterecenje ociju?

2. Jucer sam poceo imati neki osjecaj "mantanja" ili "vrtoglavice". Ja ustvari ne znam ni kako vrtoglavica izgleda... Ja recimo gledam u ekran kompjutera, i odjednom osjetim u glavi da me ono malo "odnese", samo malo.
Toga nikad prije nisam imao...

Tremor i sve ostalo je na standardnom nivou kako sam gore opisao. I dalje uzimam Metoprolol, ali cu vjerovatno od sutra preci na Propranolol (ista grupa, malo drugacije djeluje) jer mi je internista preporucio.

To je to... Da li ste vi imali slicne simptome? Da li se kod mene radi o MS? Ja sam inace veliki hipohondar (dok me nesto malo zaboli ili slicno, mislim da imam neke bolesti)... Da li se radi o necem drugom? U zadnje vrijeme (zadnje 2 sedmice) puno jedem slatko (puno vise nego prije toga) pa je mozda od toga. Ne znam.

Planiram vec slijedece sedmice otici neurologu... Ali ne znam kako oni mogu vidjeti nesto? Jedino da idem na MRI ili CT.

Sta vi mislite? Svaki komentar je dobro dosao. Hvala vam sto ste procitali ovo.

EDIT: Nemam nikakve glavobolje, nemam grceve u misicima, ne osjecam se "slabo" (u smislu da nemam snage da nesto uradim... Stavise, osjecam se veoma dobro u tom smislu.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Pitam se...
« Odgovor #1 poslato: Maj 16, 2008, 05:50:06 posle podne »
Pusti naša mišljenja. Nisu merodavna. Elem, ima ovde još Sarajlija, možda ti neko od njih može reći kod kog neurologa da odeš i na koju kliniku.

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #2 poslato: Maj 16, 2008, 08:23:45 posle podne »
Pozdrav Mamlazu (sam si kriv za nick)!
Nemoj se opterecivati i biti u nedoumici - idi kod neurologa i on ce ti reci sta je s tobom!
Najgora stvar koju mozes sebi da uradis je ovo nagadjanje i trazenje misljenje od nas, laika. To sto imamo MS ne znaci da mozemo sa sigurnoscu da je prepoznamo.
Ono sto je sigurno je da ne postoje dva pacijenta sa istim simptomima.
javi nam sta ti je rekao neurolog.

Van mreže mamlaz

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Maj 16, 2008, 09:31:02 posle podne »
Hvala na odgovoru.

Sarajlije... Kojeg mi neurologa mozete preporuciti? Preferiram pazljive doktore koji ce obratiti paznju na svaki detalj, a ne samo reci evo ti tablete ili nesto slicno. Mozda ga i posjetim... Hvala.

Inace, odlucio sam da cu prvo pokusati sa Propranololom. Veoma je ucinkovit u lijecenju esencijalnog tremora (ako je to moja dijagnoza). Ako nije, onda cu biti primoran da odem neurologu...

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #4 poslato: Maj 17, 2008, 10:58:13 pre podne »
 Trazi od neurologa da ti uradi pretrage koje ce dijagnostikovati tvoje stanje : EEG, EMG, NMR, ...
p.s. ako imas love to verovatno mozes da uradis i kod privatnika
pOz

Van mreže mamlaz

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Maj 17, 2008, 04:50:09 posle podne »
Mozes li, molim te, pojasniti te skracenice? Za sta sluzi to?

PS. Nemam love. A inace... Koliko kostaju ti procesi svaki pojedinacno? U eurima molim.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #6 poslato: Maj 18, 2008, 12:18:22 posle podne »
 Ma moze i redovnim putem da se urade analize, samo se ceka (barem ovde u Srbiji, ne znam kako je u BiH).
Uglavnom, Evocirani potencijali, Nuklearno magnetna rezonanca (magnetna rezonanca to je NMR ili MR).

Van mreže Sijedi

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Maj 20, 2008, 10:00:19 pre podne »
Hvala na odgovoru.

Sarajlije... Kojeg mi neurologa mozete preporuciti? Preferiram pazljive doktore koji ce obratiti paznju na svaki detalj, a ne samo reci evo ti tablete ili nesto slicno. Mozda ga i posjetim... Hvala.

Inace, odlucio sam da cu prvo pokusati sa Propranololom. Veoma je ucinkovit u lijecenju esencijalnog tremora (ako je to moja dijagnoza). Ako nije, onda cu biti primoran da odem neurologu...

Nisam bas blizu Sarajeva ali tamo imam prijatno iskustvo kod dr. Enre Memedike-Suljic, ona radi na KSUC Kosevo i dosta sa pacijentima koji boluju od MS. Ako nemas para, kod ljekara opce medicine trazi uputnicu neurologu i probaj naci neko poznanstvo-preporuku kod nekog neurologa koji ce ti posvetiti malo vise paznje, i onda preko tog neurologa ne bi tebalo biti problema za uraditi pretrage koje je Peca predlozio ( Evocirani potencijali, magnetna rezonanca itd.)
Pozdrav.

Van mreže mamlaz

• Novi član
  • *
« Odgovor #8 poslato: Maj 20, 2008, 11:57:13 pre podne »
Hvala.

Cuo sam da ima i neki dr. Mehmed Hrnjica za kojeg kazu da je vrhunski neurolog. Da li je neko imao iskustva?

Van mreže Sijedi

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Maj 20, 2008, 09:13:29 posle podne »
Hvala.

Cuo sam da ima i neki dr. Mehmed Hrnjica za kojeg kazu da je vrhunski neurolog. Da li je neko imao iskustva?

Ja nisam cuo za njega, rekoh nisam bas blizu SA. Ali mislim da je tebi potrebniji neurolog koji ce posvetiti malo vise paznje (preporuka-poznanstvo) nego neki vrhunski, osim u slucaju da ides u privatnu ordinaciju...tu obicno savjesno rade svoj posao.
Pozdrav, drzi se, mozda to i nije nesto alarmantno, mozda je jednostavno premorenost, i sam priznajes da si pomalo hipohonder.

Van mreže titanium

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Maj 21, 2008, 10:24:16 pre podne »
mamlaze da ti kazem kova ;D:

razguli na neurologiju KCUS-a i to kod dr. Enre Suljić. Daleko nabolji neurolog tamo je ona. Dr. Mehmed Hrnjica je takodjer ok ali prvenstveno Enra.

Van mreže titanium

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Maj 21, 2008, 10:31:34 pre podne »
jos nesto:

vidim poceo si uzimati neke lijekove za tremor i sl. pa ako ne upale onda ces kao kod neurologa. Nije to auto pa ako ga jedan mehanicar ne popravi - drugi ce.. ](*,)

Iz licnog iskustva cu ti reci:

dok ne budes 100% siguran protiv cega se boris nemoj birati oruzje kojim ces se boriti.
Ja sam imao probleme 4-5mjeseci prije nego cu dobiti dijagnozu MS-a, a do tada sam uzimao lijekove za cirkulaciju isao fizioterapeutima i raznim prirodnjacima... - gluposti.

Snimi MRI i znaces jeli ili nije. ;)

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #12 poslato: Maj 21, 2008, 11:22:05 posle podne »
Pozdravljam te momce i drzim ti fige!!! :)
Detaljno sve ispitaj sa rezervom,proveri ako treba kod jos nekog doktora i molim te ne panici...samo hrabro i opusti se.Bice sve dobro,veruj u to!

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #13 poslato: Decembar 11, 2008, 10:06:02 pre podne »
 i ja se pitam nesto
sad sam bila kod cika zube i imam da promijenim par plombi hoce da mi stavi bijele i sad jedan zub mi je gangrenozan(ako se tako kaze) i opravka tog zuba je jako skupa i dugotrajna na kraju ispadne oko 4000 dinara samo taj zub.na kartoteci sam procitala da ne placaju djeca do 15 god ,ljudi preko 65 i osobe koje boluju od boleti medju kojim je i ms i sad s obzirom da sam osigurana zdravstveno od strane drzave i da mi je i ovdje potvrdjena ms ,kako i mogu li ja da ne placam? ::)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #14 poslato: Decembar 11, 2008, 11:59:40 pre podne »
A da odneseš tu listu na uvid,sa MS dijagnozom,da ih pitaš.Javi nam šta su ti rekli  ;) Znam da ne plaćamo participacije nikakve,da smo oslobođeni,za zubare ne znam.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.