Autor Tema: Multipla skleroza i trudnoća  (Pročitano 139856 puta)

Van mreže Hoće nas!

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Ono što me ne ubije to me ojača...
  • Dg: MS
  • Grad: Lazarevac
Odg: Multipla skleroza i trudnoća
« Odgovor #150 poslato: Decembar 04, 2012, 11:40:40 posle podne »
Čestitam hannah! Izvini nisam stigla pre,stvarno nemam vremena ni za sta. Ali za lepe zelje nikad nije kasno! Drago mi je da je sve super proslo. I ja sam zadovoljna tretmanom doktora u Višegradskoj. Kako ste sad ti i bebac?

Van mreže hannah

• Član
  • **
« Odgovor #151 poslato: Decembar 05, 2012, 08:05:45 posle podne »
Hvala Hoće nas!
bebac i ja smo dobro, on raste, sad vec ima mesec dana i veliki je momak. :n13:
Pozdravljam te  :n23:

Van mreže Hoće nas!

• Član
  • **
  • Ono što me ne ubije to me ojača...
  • Grad: Lazarevac
« Odgovor #152 poslato: Decembar 05, 2012, 09:39:33 posle podne »
Spavas li ista? Jel ima bebac grčiće? Pozdravljamo i mi vas!

Van mreže seve

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: G 35 i M10
  • Grad: Beograd
« Odgovor #153 poslato: Decembar 05, 2012, 11:05:16 posle podne »
@hannah
Pozdrav za vas  :n23:

Van mreže hannah

• Član
  • **
« Odgovor #154 poslato: Decembar 06, 2012, 08:02:46 posle podne »
Hoće nas! spavam vrlo malo, mozes da pretpostavis. Grcice nema vise, imao je kratko ali vrlo intenzivno, nekoliko dana vezano nije prestajao da dreci, jadnicak. Sada je OK, tako deluje. Pozdravljamo te. :n23:
Hvala seve  :D

Van mreže Paccolina

• Novi član
  • *
« Odgovor #155 poslato: Decembar 12, 2012, 12:40:39 pre podne »
Pozdrav drage mame! Tu sam nova, citam vase ohrabrujuce i pozitivne postove, pa mazim stomak i govorim da ce sve biti u redu  :ok: Inace, imam 37 godina, Dg sam dobila 2009. (jan), nemam relapse hvBg, ne uzimam lijekove, samo Orthomol Natal, i malo vise magnezija. Trudim se pratiti Swank diet, i generalno zdravo zivjeti. Nije mi bas zdravo biti budna ovako kasno, ali eto spavala sam danas popodne  ;)

2007. sam rodila zdravog djecaka, ali mi je svu srecu pomracila moja glupa Dg godinu i po kasnije. Nisam imala relaps, vise je to bilo povremeno probadanje u lijevoj ruci, i nakon silnog cackanja po Internetu, jednog MS slucaja u muzevoj familji, dodjem do neurologa. 9 mjeseci kasnije konacno dobijem uput za MR, i eto, cetiri lezije... Sve su to potvrdili i nalazom lumbalne punkcije.

Dugo smo cekali, ali smo se ipak odlucili za jos jedno dijete. Sad sam u 6 mjesecu, trudnoca mi je malo drugacije od prve, nekako sam sebi teska, ali u sustini dobro je. Brinem se za porod, poslije poroda, ne znam o cemu sve ne razmisljam. Koje su vase preporuke? Isla bih na prirodni porod svakako, sta mi je ciniti poslije poroda? Svi su obecali maksimalno pomoci (muz, mama), ma kazu necu se morati ni buditi, sve ce oni zavrsiti oko bebe... Daj Boze, i prvo sam samo ja cula kad place po noci  ;)

Eto, ako imate vremena, znace mi savjeti i razgovor uopste.

Veliki pozdrav!  thanks

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #156 poslato: Decembar 12, 2012, 09:58:47 pre podne »
ja sam se odlucila za  drugo i oba u dijagnozi... prvi konkretan napad je bio u februar 2010 i februar 2012 i oba puta mesec dana posle terapije ostala trudna ...sad sam u devetom....cekam porodjaj. Bez obzira sto su mi tako blizu trudnoce i isti pol ..trudnoce se toliko razlikuju da je to strasnooooo...ali to je normalno nema veze sa ms. Da mi je prva trudnoca bila teska kao ova sad nikad se ne bih odllucila za drugo dete ...pola trudnoce sam prelezala ...sto zbog mucnina, kontrakcija, amniocenteze zbog godina....sad snega.....
ja se nisam dvoumila oko toga da imam decu ni u jednom trenutku ... stalno mi je u glavi recenica doktorke kada sam bila na kontroli prvi put i pitala je da li u opste da razmisljam o deci ona je rekla NI NAJZDRAVIJA MAJKA NE MOZE DA GARANTUJE SVOJOJ DECI DA CE BITI TU ZA NJIH CEO ZIVOT...
jedino sto se spremam je da posle porodjaja imam udarnu dozu viramina ...ogroman spisak  vitamina da malo imunitet dovedem u red...ali moram sa pedijatrom da vidim..
Ja bih isto volela prirodan porodjaj ...ali ne bih volela da me muce ako ne ide lako ...nek urade sta god hoce samo nek bude lako  :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #157 poslato: Decembar 12, 2012, 12:15:24 posle podne »
Epidural? ;)

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #158 poslato: Decembar 12, 2012, 02:54:43 posle podne »
meni  nisu odobrili ni neurolozi ni anesteziolg u N.frontu tako da sad i ne pokusavam a vidim da i  Hannah  ima isto iskustvo....sve to kao moze ali ipak nemoj ...pa ti budi pametna.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #159 poslato: Decembar 12, 2012, 04:21:20 posle podne »
Zavidim ti na problemu...  :n20:
Ako je beba u normalnom polozaju, zar nije najbolje da ide prirodan porodjaj...
Kako god da odlucis zelim vam svu srecu ovog sveta, tebi i bebi!  :n13:  :n1:

Van mreže Paccolina

• Novi član
  • *
« Odgovor #160 poslato: Decembar 12, 2012, 06:42:35 posle podne »
Pa i ja mislim da je prirodni porod uvijek bolja opcija, naravno uz punu pomoc osoblja, da im se naglasi da je porodilja sa MS... Jos nisam razgovarala sa svojim neurologom o trudnoci, cak i ne znam sta se preporucuje inace kao porod kod MS pacijentica. Moj problem prilikom prvog poroda je bio taj da su mi trudovi bili izuzetno jaki ali se nisam otvarala dovoljno brzo. To su doktorove rijeci. Moze biti od MS? Tada jos nisam znala za dijagnozu...

Jesu vama spominjali imunoglobulin? Jeste li ga primale nakon poroda?

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #161 poslato: Decembar 12, 2012, 07:26:20 posle podne »
Moja sestra, koja je potpuno zdrava - prvu devojcicu je rodila prilicno lako(osim sto je dobila vrlo bolne šuljeve). Drugu trudnocu je nosila vrlo tesko i tesko se porodila. Hocu da kazem da tu MS i nije presudan. Kao sto znas i sama.

Ovo me interesuje - imunoglobulin. Ko ga je i zasto dobijao od vas?
Sticaj okolnosti,, imam prijatelja koji muku muci s infekcijama i neko mu je preporucio imunoglobulin kao resenje u unistenju Klebsiella pneumoniae, bekterije.
Da li je neko od vas koristio imunoglobulin?

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #162 poslato: Decembar 14, 2012, 09:38:53 pre podne »
prosle god kad sam se poradjala neurolog mi je bila dr Zugic i ona nesto nije bila za tu varijantu ....bukvalno mi je rekla ako ti bude lose dobices kortikosteroide ....srecom cela god je bila ok.....Da bi se dobili imunoglobulini mora da se prodje komisija a koliko sam shvatila dobija se jednom mesecno 3x ... ove god  kad sam ostala trudna pitala sam dr Irenu Dujmovic B. za to nista odredjeno mi nije rekla kao i za maticne celije....njen komentar je bio to nije medicina to je marketing, kao i za epidural... Primecujem da postajem odusevljena dvosmislenim odgovorima...nista nema crno ili belo .....mnogo je ta boja pomesana

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #163 poslato: Decembar 14, 2012, 12:58:40 posle podne »
Hm... u svakom slucaju, hvala na odgovoru.
Puno srece!

Van mreže hannah

• Član
  • **
« Odgovor #164 poslato: Decembar 14, 2012, 08:05:00 posle podne »
Paccolina, prvo da ti cestitam na trudnoci :D
Nikakve savete nemam sto se trudnoce tice i mislim da se trudnoca kod zena sa MS ne razlikuje od bilo koje druge. Pred kraj ce ti akuser verovatno traziti misljenje neurologa oko porodjaja (meni jesu), a neurolog je meni napisao da porodjaj treba da se odvija u skladu sa akuserskim procedurama-nevezano za MS. Nisam imala nikakve vanredne terapije/intervencije tokom trudnoce, izuzev sto sam u prvom trimestru trazila turu od 10 injekcija OHB12. To je sve. Inace, nisam ni na kakvim dijetama, ne uzimam nikakvu terapiju,a relaps nisam imala godinama (u remisiji sam dugo).
Sve najlepse ti zelim :n13:

Sad ja da pitam nesto nevezano za trudnocu. Zelela bih da zakazem razgovor sa imunologom vezano za ove uzase sa imunizacijom dece (vakcinacije). Imate li neku ideju gde da odem, koga da pitam, gde je Institut za Imunologiju, postoji li tako nesto, bilo sta? Hvala unapred. :n23:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.