Autor Tema: Multipla skleroza i trudnoća  (Pročitano 139830 puta)

Van mreže maja

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Multipla skleroza i trudnoća
« Odgovor #75 poslato: Januar 26, 2012, 12:27:46 posle podne »
Ja ne znam da li je to slucaj kod svih ,ali moj problem je sto su meni lezije samo na kicmenoj mozdini ( dugo su mislili da imam NMO a ne MS ali lezije su kratke tako da je MS pa sam se radovala MS-u)a poslednja  lezija mi je u L regiji ...sto je jako blizu mesta gde se prima epidural....Na jednom izvestaju  mi pise " mogucnost dugotrajne slabosti nogu" a na kraju  kad sam otisla kod aneseziologa u Narodni front ona nije htela da odobri  epidural....ja sam za vreme porodjaja dobijala infuziju sa nekim sedativom ...koji me osamutio tako da sam izmedju kontrakcija spavala. Kasnije mi je Dujmovicka rekla ...ma mogla si da primis bez komplikacija
Ali kako da prelomis kad svako prica svoju pricu....

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #76 poslato: April 19, 2012, 09:48:13 posle podne »
Cao svima. I ja sam medju trudnicama, 22 sedmica u toku. Prva tri mjeseca nisu bila losa, osim mucnina, povracanja i nesanice. Al u cetvrtom su mi pocele kontrakcije i nisko nosim bebu. Dobila sam gynipral i apaurin, al jedva hodam. Ne znam da li beba mozda pritisce neki nerv, al ne mogu da podignem nogu od bola i malo vucem desnu nogu. Ako prohodam duze od 15 min onda nekoliko dana moram lezati. Jedina pozitivna strana trudnoce je da ne osjecam onaj grozni umor :). Sad ne znam za porodjaj da li da se usudim ovako oslabljena na prirodni. A cujem da sa gynipralom teze ide prirodni. Sve sam mislila da ce tezi dio ici poslije poroda, a ja sam vec prilicno oslabljena.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #77 poslato: April 19, 2012, 10:59:54 posle podne »
Meli ja sam imala isti problem i pila gynipral od 4-og meseca pa sve do ulaska u deveti.Tegobe koje sam imala od ms-a je bilo samo trzanje nogu dok ležim i u toku noći i utrnulost prstiju na rukama.Ta utrnulost je tu i sada.
Inače nisam tada ni znala da imam ms a imala sam je tri godine pre trudnoće,sa raznim ispadima i smetnjama,ali niko nije dao pravu dijagnozu.
Pošto nisam znala dijagnozu,imala sam prirodan porođaj koji je bio jako težak i ako je beba bila sitna i rođena pre vremena.
Moj savet da se javiš lekaru i da sa njim porazgovaraš o svemu,pa i o porođaju. ;)

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #78 poslato: April 19, 2012, 11:08:29 posle podne »
Hval Ena na odgovoru. A je li ti si pogorsalo poslije poroda? Imas li osjecaj da bi ti carski bio laksi? A sto se tice ljekara, ma oni mi isto kazu ima i jedno i drugo napora. Kao da cekaju da ja kazem sta bih. Ja sam prvo mislila prirodni, dok.sam se dobro osjecala. Al ovi bolovi i otezano hodanje me zabrinjavaju. Bojim se da me prirodni porod ne iscrpi previse. Jesi li ti imala bol dok si pila gynipral?

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #79 poslato: April 19, 2012, 11:08:44 posle podne »
 :m3:

Meli, i ja sam pila gynipral i verapamil za lupanje srca,prestala sam na kraju 8 meseca i porodila se prirodnim putem i to lagano i bez bolova  :n14:
MS sam imala dijagnostikovan pre trudnoce 5 god. i imala sam i u toku trudnoce pogorsanje ali nisam nista dobijala od terapije sve dok mi beba nije napunila 8 mes.
za sve konsultacije se moras obratiti i neurologu i ginekologu  ;)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #80 poslato: April 19, 2012, 11:14:33 posle podne »
Hval Ena na odgovoru. A je li ti si pogorsalo poslije poroda?  Bojim se da me prirodni porod ne iscrpi previse. Jesi li ti imala bol dok si pila gynipral?
6 meseci posle porođaja počele opet vrtoglavice,koje sam imala i pre trudnoće ali nisu znali uzrok.Što se tiče porođaja nije me iscrpio,samo je bio malo teži nego prethodni jer se javio spazam a niko nije znao od čega i zbog čega.Bol od  gyniprala nisam imala.

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #81 poslato: April 19, 2012, 11:15:09 posle podne »
Super za lagan porodjaj, Barbika. Ma to je sve opet individualno izgleda. A nekako sam sa trudnocom dosta xabrinuta. Taman sam se prij trudnoce super osjecala, uhvatila neki ritam koji mi odgovara. Mozda mi ova sekiracija i pogorsava stanje.

Van mreže barbika

• Član
  • **
« Odgovor #82 poslato: April 19, 2012, 11:18:25 posle podne »
Meli,opusti se i uzivaj u trudnoci  :n29:

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #83 poslato: April 19, 2012, 11:20:03 posle podne »
.Bol od  gyniprala nisam imala.
Nemam ja bol od gyniprala. Meni je bol poceo prije tableta, pa mi rekose da je bol zbog niske trudnoce i kontrakcija. Al ja primjetim da mi noga slabi od promjene vremena i da je bol veci kad sam umornija.

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #84 poslato: April 19, 2012, 11:21:31 posle podne »
Meli,opusti se i uzivaj u trudnoci  :n29:
Hvala, pokusat cu :). Ma ovo lezanje isto razvije crne misli :). Trebam ponovo naci neki pozitivan ritam :).

Van mreže barbika

• Član
  • **
« Odgovor #85 poslato: April 19, 2012, 11:22:21 posle podne »
budi sa nama i eto dobrog raspolozenja  :n14:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #86 poslato: April 19, 2012, 11:23:44 posle podne »
Imala sam bolove pa dobijala progesteron a onda gynipral.Posle sam održavala trudnoću bez mnogo šetanja i bilo je sve ok.
Inače sam ja imala još jednu bebu sa ovom koja je otišla pa sam zato održavala trudnoću da ne ode i ova.

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #87 poslato: April 20, 2012, 11:37:37 pre podne »
Meli ja sam celu trudnocu odrzavala , primala sam injekcije progesterona skoro do kraja trudnoce. Ja kada sam cvrsto resila da idem na carski rez dr.koji me je poradjao nije hteo ni da cuje. Jos ako ti nosis tako nisko, to ce biti lak posao. Dr.je smatrao da ce na moje neurolosko zdravlje losije uticati carski rez. On smatra da je to veci sok za organizam. Ja sam se porodila u 8h u 10 sam setala. Mislim da je mnogo vazno da se ne ugojis mnogo da ne napravis haos u organizmu. Laksi ce biti i porodjaj i posle porodjaja.  Prvo pogorsanje sam imala14.meseci posle porodjaja, sto i nema veze sa porodjajem. Insistirala sam da dobijem ohb12 i to sam primala prvi mesec za svaki slucaj.

Van mreže seve

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: G 35 i M10
« Odgovor #88 poslato: April 20, 2012, 03:19:56 posle podne »
 :ye1:

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #89 poslato: Maj 03, 2012, 03:15:44 posle podne »
Novo istraživanje sugerira da trudnoća može smanjiti rizik od razvoja simptoma multiple skleroze kod žena.

"Čak samo jedna trudnoća može gotovo prepoloviti rizik razvoja simptoma multiple skleroze" - tvrdi autorica studije Anne-Louise Ponsonby, voditeljica istraživačke grupe za zaštitu okoliša i genetsku epidemiologiju u Dječjem istraživačkom institutu u Melbourneu. Istraživanje je također pokazalo da žene koje su trudne dva ili više puta smanjuju rizik od razvoja simptoma ove bolesti za čak tri četvrtine u odnosu na žene koje nikada nisu bile u drugom stanju.

Studija je objavljena 7. marta u časopisu Neurology.

Prethodna su istraživanja pokazala da je trudnoća kod žena koje već boluju od ove autoimune bolesti, povezana sa nižim nivoom recidiva.

Istraživači su otkrili vezu između trudnoće i smanjenog rizika simptoma multiple skleroze, a ne izravnu uzročnu vezu. Međutim, da ova saznanja mogu pomoći u objašnjenju zašto je broj oboljelih žena sa izraženim simptomima svake godine sve veći. Naime, u posljednjih nekoliko desetljeća, sve više žena odgađa trudnoću, ima samo jedno dijete, ili uopće nema djece.

Istraživači su pregledali informacije o 282 australskih muškaraca i žena, u dobi od 18 do 59 godina, koji su imali simptome multiple skleroze - koji uključuju umor, ukočenost, probleme sa balansom ili hodanjem - ali nisu imali dijagnozu ove bolesti. Istraživači također, kod žena iz ove grupe, uzeli u obzir i broj živorođene djece, kao i broj neuspjelih trudnoća koje su trajale najmanje do 20 sedmica.  Također su uzeli u obzir i broj djece muškaraca iz ispitivane grupe. Te su podatke usporedili sa statistikom 542 muškaraca i žena bez simptoma multiple skleroze.

Nije pronađena veza između broja djece muškarca i rizika razvoja simptoma multiple skleroze. Međutim kod žena je primjećeno da se rizik od razvijanja simptoma multiple skleroze smanuje kako se broj trudnoća povećava.

Istraživači ne mogu reći točno zašto trudnoća može smanjiti rizik od multiple skleroze, ali nagađa se da bi to moglo biti zbog povećanja nivoa estrogena tokom trudnoće ili zbog toga što  trudnoća utiče na upalne gene kod oboljelih.

Studija je finansirana od strane australijskog Nacionalnog društva multiple skleroze i drugih organizacija.

Multiple skleroza se razvija češće kod žena nego kod muškaraca. Također se smatra nasljednom, u smislu da postoji veća šansa od oboljenja ako je neki bliži član porodice imao ili ima bolest.
Novi podaci govore u korist informacijama koje su već poznate o ovoj bolesti i trudnoći, tvrdi Karen Blitz-Shabbir, direktor Centra za multiple sklerozu North Shore-Long Island u Manhassetu (NY).

"Općenito je prihvaćeno da trudnoća predstavlja vrstu zaštite na način da smanjuje stopu relapsa bolesti tokom trudnoće" - kaže Blitz-Shabbir, te dodaje - "Iako ovu studiju treba ponoviti na još jednom uzorku, ponovo smo se uvjerili u povoljne učinke trudnoće. To nam može pomoći da okvir buduće studije usmjerimo ka potrazi za adekvatnim medikamentoznim liječenjem ili drugim tretmanima koji mogu promijeniti tok bolesti."

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.