Autor Tema: MS i posao, radno mjesto  (Pročitano 109944 puta)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
Odg: MS i posao, radno mjesto
« Odgovor #75 poslato: Jun 24, 2009, 07:12:52 posle podne »
Nažalost tako je. Ima onih koji to zloupotrebljavaju, bilo da su radnici ili poslodavci.
O nekim mogućnostima sam pričao više "kao manje zlo", tj. kad se čovek već nađe u takvoj situaciji. Opet kažem, za sve treba nerava, para, vremena, znanja..., a i na kraju, pitanje je koliko se sve to isplati.
Ja sam radio u jakoj firmi koja je otišla u stečaj. Zahvaljujući visokim platama i radnom stažu dobio sam maksimalnu novčanu naknadu za period od 6 meseci. Opet "zahvaljujući", ali ovog puta MS-u, nakon isteka tih 6 meseci proveo sam (na tržištu rada) još godinu dana na bolovanju i primao za svo to vreme istu tu novčanu naknadu. Zatim sam dobio rešenje o inv. penziji.

P.S.-i u slučaju tehnološkog viška imaš pravo na pomenutu novčanu naknadu.

P.S.S.-napisane stvari nisu idealne, ali bi trebalo da olakšaju situaciju u kojoj se neko našao protiv svoje volje,

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #76 poslato: Jun 24, 2009, 07:16:52 posle podne »
Ovo sto je naveo Taurus su nacini o prestanku radnog odnosa ,a megu mjima je ispunjenja uslovi o penziji,   isto je i kod nas. po Zakonu o radnim odnosima.Ali to su opsti nacini o prestanku radnog odnosa.

U slucaju kad je naruseno zdravje radniku, t.e kad radnik ima neku dijagnozu koja mu onemogucuje da radi posao za koje ima resenije, ( a te dijagnoze su ponekad u zakonu taksativno navedeni, ili to opredeluje posebna komisija),u tom slucaju radnik ne moze da dobije otkaz  od strane poslodavca , niti sme da bude proglasen tehnoloskim viskom, nego trebalo bi da buse premesten radnom mestu koje odgovara njegovom fizickom sposobnoscu,prema kfalifikacijama , ili da radnik ostvari pravo na invalidsku penziju, koju ne daje poslodavac nego drzava.odnosno Fond za penziono i zdravstveno osiguranje.

Ali svaki zakon ima i svoje rupe.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #77 poslato: Jun 24, 2009, 07:19:19 posle podne »
tacno je i ovo sada sto je napisaoTaurus, treba poznavat svoja prava , biti uporan

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #78 poslato: Jun 24, 2009, 08:42:05 posle podne »
Ja, lično, uglavnom imam vremena i nerava da tražim po netu stvari koje mi trebaju. Na mnoge stvari su me uputili i učesnici ovog foruma, pa sam ih dalje sam razrađivao. Slučaj je hteo da sam bio u poziciji, ili bolje rečeno na poziciji i na poslu, pa sam mogao dosta vremena da posvetim tome. Mislim da sam uspeo da izguram gotovo sve povlastice koje je moguće dobiti. Istina za sve treba vremena, pa tako i za ovo, ali ja ga, nažalost, imam i imao sam ga na pretek. Na svu sreću znam koliko-toliko da koristim računar, a i idu mi i ćirilica i latinica, pa sam uspevao, nekad pre, nekad kasnije, da prokljuvim stvari. Šta mislite šta ostaje onima koji su nepismeni i koji i ne znaju na šta imaju pravo.
Bilo je slučajeva kada sam mislio da preterujem, ali devojka iz PIO mi je rekla:"Uzmi sve na šta imaš pravo, u protivnom te pare odoše opet za nekog Miladina Kovačevića".

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #79 poslato: Jun 24, 2009, 10:20:08 posle podne »
Da treba uzeti sve. Ja sam tek sad predala za infostan. Sve sa idejom da dobije neko kome vise treba. Ali djavola, uzimaju uvek isti, a oni koji trebaju da dobiju ....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #80 poslato: Jun 24, 2009, 10:55:59 posle podne »
Da se malo opravdam, znam da moja priča ne ide ovdje ali mislim da isto prolazimo svi po tom pitanju bez obzira na nedostatak ili oboljenje koje imamo... :(

Naravno. U poslednje vreme svi smo u istom košu. I zdravi i bolesni.  >:(

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #81 poslato: Jun 24, 2009, 11:08:16 posle podne »
Moje iskustvo, a i iskustvo mnogih ljudi koje poznajem govori drugačije. Pitanje je samo koliko neko ima nerava, para, vremena... da se bakće sa tim.

Bingo! Boldovao sam ključni element.

Dakle, otkaz Ugovora o radu može da nastane u sledećim slučajevima:
1.sporazumno
2.od strane poslodavca usled povrede radne discipline
3.od strane radnika
4.od strane poslodavca
5.tehnološki višak

Slučajevi 1,2 i 3 nas ovom prilikom ne zanimaju. Slučaj 4 je moguć, ali u tom slučaju poslodavac je obavezan da isplati zaposlenom otpremninu u zavisnosti od dužine radnog staža.

Dodao bih aneks na tačku 2. Povreda radne discipline može nastati vrlo lako. Dovoljno je da počnu da "žongliraju" sa zaposlenim, sa jednog na drugo radno mesto, po pravilu nepovoljnije i da se zaposleni ogreši o radni disciplinu odbijanjem, negodovanjem itd. Opet, postoji mogućnost tužbe zbog mobinga ali nešto nisam registrovao da je to nekome u Srbiji uspelo.

Nadležnost oko pitanja iz radnih odnosa ima inspekcija rada, a ne retko i neke "opasnije" inspekcije.

Zavisi od "veličine" poslodavca. Nisam ubeđen da ista pravila važe za sve. ;) Generalno, nemam ni malo poverenja u naš pravosudni sistem! Ali ni malo! Pravda je spora ali dostižna ... slaba uteha za nekog ko ne dočeka razrešenje svog sudskog spora.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #82 poslato: Jun 24, 2009, 11:11:12 posle podne »
A sto se tice tvoje konstatacije da je radnik zasticen kao beli medved, potpuno je tacna. Moj muz je uhvatio radnika u direktnoj kradji, sa svedokom i otpustio ga. I ovaj ga je opet tuzio i sad se povlaci po sudovima sa njim. I pitanje je da li ce dobiti spor.

Još jedno ne. Na osnovu gore napisanog, tvoj muž je pogrešio. Nije trebao da mu da otkaz nego da pozove policiju. Ovo nije pitanje radnih odnosa nego čist kriminal.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #83 poslato: Jun 24, 2009, 11:16:21 posle podne »
Šta mislite šta ostaje onima koji su nepismeni i koji i ne znaju na šta imaju pravo.

Tačno. Samo bih ovim nepismenim dodao i one koji se bukvalno plaše da se bore za sebe.

Bilo je slučajeva kada sam mislio da preterujem, ali devojka iz PIO mi je rekla:"Uzmi sve na šta imaš pravo, u protivnom te pare odoše opet za nekog Miladina Kovačevića".

E hvala ti na ovome. Stvarno hvala. Puna istina. Koj sam ja *****  :-\ Uzimam ovaj "recept".

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #84 poslato: Jun 25, 2009, 10:47:25 pre podne »
Da treba uzeti sve. Ja sam tek sad predala za infostan. Sve sa idejom da dobije neko kome vise treba. Ali djavola, uzimaju uvek isti, a oni koji trebaju da dobiju ....

Trebalo je ranije da ti kažem lakši način za infostan. Ja se čuo sa Društvom MS Srbije u dr Subotića i žena mi tražila da joj izdiktiram samo par podataka preko telefona. Sledeći račun za infostan je stigao sa popustom. I svaki sledeći.

Sklerozica kaže...

Ma naravno, sve ovo teoretski izgleda lako i moguće, ali u praksi nije baš tako. Zato i rekoh, pored upućenosti, treba i nerava, vremena, para...,

...ili nađeš nekog klinca iz Evropske unije, pa se dogovorite, ubiješ Boga u njemu, a pare koje naša država isplati  vi podelite, i baš te briga za popuste, beneficije, prava... :)))

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #85 poslato: Jun 25, 2009, 03:24:35 posle podne »
Još jedno ne. Na osnovu gore napisanog, tvoj muž je pogrešio. Nije trebao da mu da otkaz nego da pozove policiju. Ovo nije pitanje radnih odnosa nego čist kriminal.
Pa zar to nije teza povreda radne duznosti?

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #86 poslato: Jun 25, 2009, 03:57:26 posle podne »

Jeste, to je i povreda radne duznosti i krivicno delo.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #87 poslato: Jun 25, 2009, 04:08:59 posle podne »
ubiješ Boga u njemu, a pare koje naša država isplati  vi podelite, i baš te briga za popuste, beneficije, prava... :)))

:D

He, teži slučaj. Morao bih nekome i da platim da bije. Teško da ja to mogu danas izvesti.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #88 poslato: Jun 25, 2009, 04:10:59 posle podne »

Kao što i sama kaže, to je krivično delo. Treba pustitit policiju da radi a ne rešavati na nivou firme. Što se te "boranije" (sitan kriminal) tiče, tu policija radi sasvim dobro. ;)

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #89 poslato: Jul 11, 2009, 11:47:13 posle podne »
samo da se javim jer me nije bilo jako jako dugo
dakle, ja sam se vratila na posao nakon dugog bolovanja
radim i pokusavam da ne mislim sto mi je
i dalje sam misterij i tone dijagnoza sam dobila
najnovija je sarkoidoza.....
pozdravi i cuvajte se .... ovo ljeto i nije tako grozno za nas koji ne podnosimo vrucinu )))

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.