Prije svega, zelim sve da vas pozdravim i da vam svima od srca pozelim da sto prije ozdravite i da se sto prije nadje lijek koji ce 100% lijeciti ovu groznu bolest.
Takodje, ne znam gdje da stavim ovu temu, pa neka je Admin prebaci tamo gdje joj je mjesto a meni oprostite...
Ja sam nova na ovom F, iz Sarajeva sam i ovdje sam zbog mog vjerenika koji boluje od MS-a. On je malo pasivan sto se tice njegove bolesti, tako da sam ja preuzela da saznam vise informacija o njoj. Pa evo nase price:
Njemu je 2003.godine dijagnosticiran MS. Nasli su mu puno plakova, evocirani su mu pokazali ostecenje ocnog zivca i likvor mu je bio bistar. Isao je i u Sloveniju gdje je i uradio likvor i ponovio evocirane (jer su mu u Sarajevu evocirani bili uredni) , te je isao i u Tuzlu po jos jedno misljenje i svi su mu potvrdili da ima MS. Primao je betaferon 2 godine i nakon toga je radio MRI 4 puta i svaki nalaz mu je bio 100% uredan (od toga je jednom radio i na novom magnetu jacine 3Tesla- mislim da se tako kaze), dakle niti traga plakovima niti traga oziljcima. Kao da nikad nista nije ni imao. I tako su dr. na neurologiji razgledali te njegove nalaze, cudom se cudili i rekli na kraju da nije niti imao MS nego najvjerovatnije ADEM. Cak su ga molili da im napise sta je tacno koristio, koje vitamine, sta je jeo i tako dalje...
I onda krajem 2007. godine su mu pocele trnuti noge, poceo je gubiti kontrolu nad njima i cesto padati..Noge su mu odrvenile, postao je depresivan, brzo plane (inace je jako smiren), zaboravlja, ne moze da se skoncentrise..Recimo, noge su mu jako lose ako dugo sjedi pa ustane ili ako dugo hoda...brzo se umara a inace je stvarno bio u kondiciji, jer vjezba i dize tegove. Radio je MRI i nasli su mu neke promjene koje MOGU upucivati na MS ali i ne moraju. Znaci opet nema plakova nego promjene. I neurolog mu je odmah rekla: MS se vratila, to je pocetni stadij nastanka plakova,imas tri vrste lijekova koji su se pokazali dobrim a to su Enkorten ili Betaferon ili neki na K kojem se zaista ne sjecam imena.. :a15:Ne trebas raditi niti jedan drugi nalaz to je to...
Eto, ja vas sada molim, ako iko zna neki takav slucaj ili ako je nekad nekome uspostavljena ta dijagnoza pa poslije rekli da to nije to da nam pomognu svojim iskustvima i savjetima. Isto tako ako neko predpostavlja da bi mogla biti neka druga bolest, neka nas uputi gdje da odemo i koji nalaz da trazimo da se uradi.
Hvala svima i sve najbolje vam zelim