Autor Tema: Sta je nauka uradila za mene?  (Pročitano 48851 puta)

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Sta je nauka uradila za mene?
« Odgovor #15 poslato: Mart 10, 2008, 07:54:32 pre podne »
Koliko ja znam zvanicna dijagnoza se ne moze uspostaviti bez MRI i punkcije, odnosno analize likvora na neke tri stvari, sad sam zaboravila.
Zato mi je cudno da niste radili jednu od ove dve stvari.

Ja sam magnet radila 2 puta, i meni je receno da ga treba raditi s vremena na vreme, da bi se pratio razvoj ili povlacenje lezija. I to mi je reklo vise lekara.

A sad sto se tice nauke. Cinjenica je da nema leka, jer se ne zna ni uzrok, ali opet ne mogu da joj ne zahvalim kada me je iz uzasnog napada vratila kortikosteroidima ili kada mi pomogne vitaminima kada su manji problemi u pitanju.
Ja verujem da u prirodi postoji lek za svaki problem. Na to me je navelo posmatranje macaka i pasa kada se razbole i kada sami njuskaju po travi i traze odredjene travke koje ih lece. To sam gledala na selu. I stvarno se oporave i ako se pre toga danima vuku. Ali mislim da su ljudi tu granu zapostavili i da se svi pouzdamo najvise u nauku, odnosno medicinu i farmaciju.
Ali, da budem iskrena, ja se stvarno nadam da je lek za nas tu negde iza coska (iako nemam ni jedan dokaz za tu nadu). :D Sta ces, zato valjda kazu da nada i umire poslednja.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #16 poslato: Mart 10, 2008, 05:02:05 posle podne »
Kod mene je stavljena tačka na dijagnozu nakon MR. Lumbalna punkcija nije bila rađena.

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Mart 10, 2008, 07:03:02 posle podne »
Imala sam 2x MR glave i 1x MR kičme. Sve je bilo negativno. Lumbalnu punkciju su mi radili 1x. Bjelančevine su bile nekoliko iznad graničnih vrednosti, oligoklonalnih delov nije bilo. VEP, SEP i APMD su bili svi pozitivni za MS. Ipak mi je bila diagnoza MS odbaćena.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Mart 14, 2008, 11:30:30 posle podne »
Gledala sam film na sajtu nemackog drustva za ms "MS kroz istoriju", mozete pogledati, procitati ili slusati (na nemackom i engleskom). I tako... prognozira se da ce 2050. biti vakcina protiv ms.

http://www.geschichte-der-ms.de

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #19 poslato: Mart 15, 2008, 01:01:29 posle podne »
Mislim da tada neću biti zainteresovan za vakcinu.  :P

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: Mart 23, 2008, 08:56:21 posle podne »
MR sam radila u privatnoj klinici i s angiografijom i kontrastom dodje oko 400 Eura
Novi je stroj, dobijete slusalice i slusate glazbu
naravno i dalje se cuje tumbanje
LP nalaz negativan na multiplu ali lezije i simptomi govore da je MS....jos se dvoje ili troje
iduci tjedan idem na seroloske pretrage da vide da nemam virus koji se aktivirao da dobijem antiviralnu terapiju....
hm...puno puno veza i poznanastava nazalost treba i naravno puno novca da bi si kupila sve vitamine i hranila se zdravo....
srecom tu mi nije stanje lose ali ne znam do kad cu raditi ,,,,,nadam se jos dugo godina

znanost....sama citam i istrazujem jer u Cro lijecnici su autisti

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: April 01, 2008, 10:23:02 posle podne »
bicu kratka, ovo mi je pvi post i ne znam gde da se predstavim.
nauka: kortikosteroidi, spazmolitici, analgetici, neurostimulansi
dg> za dijagnozu je potrebno imati minimum 2 egzacerbacije

ostalo od nauke sto jos nisam probala a sto dokazano pomaze manje ili vise>CRABsi (interferoni), mitoxantron, natalizumab

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #22 poslato: April 01, 2008, 10:32:58 posle podne »
Pozdrav. :)
Ima posebna tema za predstavljanje, ali sada nema veze. ;)

Citat
kortikosteroidi, spazmolitici, analgetici, neurostimulansi

Na sve ovo gledam kao nužno zlo.  :'( Svestan sam da su nekada neophodni ali ipak ih smatram za zlo. Popravljaju jedno, oštećuju drugo. Utiču na posledicu a ne na uzrok. Možda zato neki od nas kažu da nauka nije ništa uradila za njih.

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #23 poslato: April 01, 2008, 10:41:27 posle podne »
ok, Sklerozice nesto i jeste nuzno zlo, ali sigurno su koristi vece od stete koju pojedini lekovi naprave inace se ne bi ni prepisivali; Tacno je i da su svi ovi navedeni lekovi simptimatski, ali i to je nauka. Ja npr. kada ne bih pila spazmolitike imala bih svako jutro bolne grceve u nogama a njihove nezeljene efekte jos nisam primetila na sebi. Jenom sam imala epizodu trigeminalne neuralgije i mislim da bih umrla od bolova u predelu tih nerava da nije bilo karbamazepima. U stvari kad sve saberem stvarno imam dosta koristi od nauke, cak i da imam nekih nezeljenih efekata i to bi mi bilo u +u obzirom sta sve mogu da suzbijem ovim simptomatskim lekovima.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #24 poslato: April 01, 2008, 10:44:06 posle podne »
Jenom sam imala epizodu trigeminalne neuralgije i mislim da bih umrla od bolova u predelu tih nerava da nije bilo karbamazepima.

Šta je ovo boldovano?

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: April 01, 2008, 10:46:41 posle podne »
otprilike da ti opisem kao bolove u jednoj polovini lica (mislim da sam ovde procitala da jos neko ima problema sa tim, ali se ne secam ko je to postovao) citala sam forum na brzinu

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #26 poslato: April 01, 2008, 10:49:39 posle podne »
Zbog čega se ti bolovi javljaju? Nešto kao grč mišića?

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #27 poslato: April 01, 2008, 10:56:07 posle podne »
Ne, u principu tacan uzrok bolova kod MS se ne zna, ali u ovom slucaju nisu u pitanju grcevi misica. Konkretno ovde to su bolovi zbog ostecenja n.trigeminusa.

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: April 01, 2008, 10:57:29 posle podne »
taj nerv inervise lice

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #29 poslato: April 01, 2008, 11:04:17 posle podne »
Više puta sam spomenuo da od bolova imam, ponekad, u predelu vrata i desnog ramena, ali u tim slučajevima su ti mišići "stisnuti" kao kamen. Mislim da nisam osetio ovo o čemu pišeš.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.