Autor Tema: Sta je nauka uradila za mene?  (Pročitano 48839 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Sta je nauka uradila za mene?
« poslato: Mart 05, 2008, 10:47:48 posle podne »
U Mancesteru 29-30 marta bice odrzan sastanak neurologa, naucnika i zdrastvenih radnika iz celog sveta koji ce govoriti o poslednjim istrazivanjima o uzrocima MS-a i tretmanima za MS.

Govorice se o: magnetnoj rezonanci, MS kod dece, o buducim terapijama za MS, MS i genetika itd.

Moje pitanje glasi:
Koliko verujete nauci? Sta je ona do sada uradila za vas?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Sta je nauka uradila za mene?
« Odgovor #1 poslato: Mart 06, 2008, 10:10:19 pre podne »
http://www.mssociety.org.uk/convention/research/index.html

Na ovoj adresi je spisak lekara koji ucestvuju na simpozijumu

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #2 poslato: Mart 06, 2008, 10:47:22 pre podne »
Moje pitanje glasi:
Koliko verujete nauci? Sta je ona do sada uradila za vas?
U kom smislu sta je uradila? U sirem - zivot u celosti? Ili sta je uradila u "suzbijanju" MS?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Mart 06, 2008, 12:59:08 posle podne »
Pa, za MS, naravno. Ovde govorimo o MS-u, cini mi se...

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Mart 06, 2008, 10:15:40 posle podne »
Elem, za mene nista, za sada. Kortizoni su odradili svoje, interferoni su mi sumnjivi, magnetna rezonanca bi bas nesto ne imponuje, vadjenje likvora sam prezivela....summa summarum: gde si bila - nigde, sta si radila-nista.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #5 poslato: Mart 06, 2008, 10:33:55 posle podne »
Takođe, ništa.
Kada već spominješ magnetnu rezonancu, kako si se osećala kada su te ubacili u tunel?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Mart 06, 2008, 10:41:00 posle podne »
Nikada je nisam ni radila, tj. nikada mi doktori nisu ni predlozili MRI.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #7 poslato: Mart 06, 2008, 10:48:19 posle podne »
 :o Zašto? Po mom mišljenju, to je mnogo humanija metoda stavljanja tačke na dijagnozu od lumbalne punkcije.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Mart 07, 2008, 09:56:39 pre podne »
Ne znam zasto me doktori nikada nisu poslali na MR, a sada samostalno da idem nemam ambicija.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Mart 07, 2008, 04:33:50 posle podne »
:o Zašto? Po mom mišljenju, to je mnogo humanija metoda stavljanja tačke na dijagnozu od lumbalne punkcije.
Slazem se .

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #10 poslato: Mart 07, 2008, 05:36:29 posle podne »
Pa ja to iz iskustva. Prošao sam i jedno i drugo. Moj doca, nikada nije hteo da mi radi lumbalnu punkciju ali kada sam tokom jedne remisije dospeo na klinički a mog doce nije bilo, ovi prisutni me brže bolje poslaše na lumbalnu iako sam im rekao svoju dijagnozu i ko mi je doktor. Navodno, hteli su da ustanove tip MS-a. Ovde ću da stanem da ne bih rekao nešto što ne treba.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
  • Pol: Žena
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #11 poslato: Mart 07, 2008, 08:38:50 posle podne »
Meni su lumb.punkciju odmah uradili.Pisala sam vam: prvi put se diplopija pojavila i sama za dve nedelje nestala (nista od lekova nisam koristilaI).Uradila sam MR ali ona nista nije pokazala.
Za mesec dana diplopija se opet pojavila jednog jutra,drugog jutra sam tesko ruke pomerala,treceg dana tesko hodala.Odmah su me stavili na pulsnu i uradili punkciju.Tako je ustanovljena moja MS.Vrlo brzo. Punkciju sam dobro podnela,ma tada bih sve podnela koliko sam bila zateecena mojim iznenadnim padom.Uradila bih sve sto bi trazili od mene.
Da i MR je bio cudno iskustvo,ali umem da trpim.Sve se moze kad se hoce,a narocito kad se mora...
Slazem se sa vama.lepo su me ispitivali i konstatvali promene..., ali ne vidim da je nauka nesto za mene uradila.
Pa dobro oni i priznaju da su nemocni...
Ponekad mi se cini da bih cak bolje bila da me nisu cackali,ali to nije bilo moguce.
Ne mozete sedeti skrstenih ruku...

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #12 poslato: Mart 08, 2008, 11:29:20 pre podne »
    Na danasnji dan 2000. g., bas nekako u ovo doba dana, bio sam ubacen u tunel Magnetne rezonance na KC Bezanijska kosa. Nisam se osecao klaustofobicno. Bilo mi je super. Jos cuvam fotografije :) , crno - bele.
    Posle par godina na Institutu za neurologiju su mi vadili likvor. Dr Stoisavljevic je iz prvog puta pogodio. Osetio sam nelagodnost prilikom vadjenja igle. Posle nisam poslusao sestru i koristio gusku, pa mi je glava "otpadala" 2 - 3 dana.
    Pomoc nauke - eto, pronasli su dijagnosticke metode, pronasli su nacine sinteze raznih vitamina, ... za pronalazak lekova cemo jos sacekati. I da se ostali ne osete zapostavljenim - nauka je doprinela pronalazenju raznih stvari koje olaksavaju zivot (kolica n.p.r., razne "setalice", TV, DVD, kompjuter,...)
:):):)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Mart 08, 2008, 11:22:45 posle podne »

http://www.mssociety.org.uk/convention/research/dr_a_coles.html

U kratkom rezimeu predavanja koje ce odrzati ovaj doktor napominje da je konvencionalna medicina malo ponudila MSovcima, a da je MS ignorisana od strane farmaceutskih kompanija. Razocarani bolesnici, kako napominje, su bili i jesu lak plen ekspolatacije od strane raznoraznih i vrlo cesto je igrano na kartu placebo efekta.

Ako to kaze jedan doktor onda nasa, s vremena na vreme, negodovanja su na mestu.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Mart 09, 2008, 12:03:57 pre podne »
Ja sam dva puta radila punkciju i tek pre neku godinu saznam da 5% pacijenata posle punkcije bude nepokretno, valjda zbog nestrucnosti ili jednostavno nikad se ne zna...

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.