Autor Tema: Nekoliko pitanja...  (Pročitano 17218 puta)

Van mreže Tuga

• Novi član
  • *
Nekoliko pitanja...
« poslato: Avgust 08, 2013, 12:22:05 posle podne »
Pozdrav svima na forumu... Molim vas da mi malo razjasnite neke stvari o sledecem: Nezvanicno sam saznao da mi je stigao predmet sa revizije iz BG i da sam dobio invalidsku penziju,gde mi je potvrdjeno 60% tel.ostecenja.Mozete li mi reci sta to podrazumeva? Da li se to uklapa u moje fizicko stanje,koje cu da vam opisem...
U pitanju je stanje posle slogova,u septembru prosle i u februaru ove godine,od kada sam dobio i epilepsiju u nekom blazem obliku (desava se samo u toku noci,da zagrizem jezik i da ne kontrolisem mokrenje,sto se proredilo nakon pocetka terapije fenobarbitonom).Na levom oku mi je povecana dioptrija,i imam glaukom.Levi blazi facijalis.Ruka mi visi pored tela,opustena i skoro da nemam nikakvu kontrolu nad njom:po nekoliko mm pomeram prste,ramo mi je palo,misici atrofiraju,bicepsa gotovo i da nema!Noga je u takvom stanju da nemam potpunu kontrolu,ali mogu da nesto malo hodam uz pomoc stapa,tako sto zabacim levi kuk unazad i "zakljucam" koleno,tj ispravim nogu i tako imam kakav-takav oslonac,ali svako duze hodanje se gotovo uvek zavrsava gubitkom ravnoteze i padom.
Pored svega ovoga,usporeno govorim i desava mi se da menjam reci: recimo,hocu da kazem hleb,a ja kazem noz,i sl,nemam koncentraciju i ne mogu ni tv da gledam. Jos za vecu nesrecu,ZIVIM SAM,roditelji su preminuli,rodbinu nemam,dece nemam,osoba sa kojom sam ziveo je otisla kada mi se desio drugi slog.
Eto,to je moja prica....
Sada me zanima sta dalje,kako opstati,cuo sam iz prica da je invalidska penzija oko 12-13 hiljada,pa me zanima i to imam li ja prava na neku novcanu pomoc,jer od same penzije ne mogu ni dazbine platiti,a kamoli platiti neku osobu da mi pomaze. Za sada ima jos nesto malo ustedjevine i od toga nekako pratim troskove i placam jednoj zeni da se stara o meni,ali taj novac nece jos dugo da traje.Ni hleb ne mogu da isecem,a o nekom kuvanju i da ne pricam. Jedino imam srece sto je prodavnica odmah pored mojeg stana,pa nekako uspevam da kupim potrepstine,ili zamolim nekoga da mi kupi...
Mozda sam promasio mesto za ovu temu,ali ne zamerite,jos sam nov ovde i ne snalazim se bas najbolje. Hvala svima unapred na savetima i poukama....
P.S: Mislim da je sada razjasnjeno zasto sam uzeo bas ovaj alias namesto pravog imena... :)

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
Odg: Nekoliko pitanja...
« Odgovor #1 poslato: Avgust 10, 2013, 09:49:26 posle podne »
Ne znam gde ste radili, koliko imate godina staža. Invalidska penzija tačnije njen iznos zavisi od godina staža, radnog mesta, od plate koja je bila u radnom odnosu, a mislim da se računa i stepen invalidnosti ( meni je tako pisalo na rešenju, tj na obrazloženju rešenja za penziju ).

To znači da penzija može biti veća od 12-13 hiljada dinara.

Takođe postoji i tuđa nega i pomoć za osobe koje ne mogu same da obavljaju osnovne životne potrebe. Zahtev se predaje kao i za penziju, u nadležnoj filijali PIO Fonda. Izlazi se na lekarsku komisiju, i u slučaju pozitivnog rešenja iznos novčane naknade za tuđu negu i pomoć zavisi od stepena telesnog oštećenja.

Nadam se da sam bar malo pomogla. 

Van mreže Tuga

• Novi član
  • *
« Odgovor #2 poslato: Avgust 13, 2013, 01:35:41 posle podne »
Dzudi,hvala na odgovoru,nadao sam se da ce jos neko podeliti iskustva samnom u vezi toga,ali sta je tu je...Zivot tece dalje i moracu da se prilagodjavam nastaloj situaciji...Kako - e na to pitanje ne umem da si odgovorim... :(

Van mreže Tuga

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Avgust 21, 2013, 04:18:03 posle podne »
I jos jednom hvala, za PP... Zeleo sam da odgovorim,ali nisam "autorizovan"...  :m1:  Priznajem da nisam dovoljno procitao pravilnik foruma,deo koji se odnosi na slanje PP,ali ucinicu to. Ne zatrpavam forum porukama po svaku cenu,pa mislim da cu jos malo sacekati sa privilegijom slanja privatnih poruka....
Susrecem se sa dosta administrativnih problema zbog neupucenosti i birokr. masinerije,ali to ne mogu da promenim.Imam mnogo pitanja bez odgovora... U firmi gde radim,ja sam prvi "slucaj" odlaska u penziju uopste,pa i tu ima mnogo problema zbog njihove neupucenosti... U nedoumici su i oni i ja,recimo oko toga,da li je otpremnina pravo,ili zakonska obaveza poslodavca prema radniku,i da li "to" mora da se ispostuje kada je u pitanju invalidska penzija...:( . Posebna prica je iznos te otpremnine,ako na nju imam pravo,da li se isplacuje min. tri prosecne republicke zarade ili tri moje prosecne zarade u firmi!!!....A za sve to treba imati zivaca preko onoga kroz sta prolazim zbog bolesti...
Jos uvek nisam siguran da li sve ovo pisem na pravom mestu,ako gresim,veliko izvinjenje adminima...

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #4 poslato: Avgust 21, 2013, 04:39:08 posle podne »
Vaši u firmi moraju da znaju zakon o radu,a tu lepo piše

Član 119.
Poslodavac je dužan da isplati, u skladu sa opštim aktom:
1) zaposlenom otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini tri
prosečne zarade;
http://www.zakoni.rs/zakon-o-radu/zakon-o-radu.pdf
...............

i naravno da je penzija penzija,bilo starosna ili invalidska,ili pak porodična,sve je to penzija

OTPREMNINA PRI ODLASKU U PENZIJU

Prema članu 119. stav 1. tačka 1) Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009) poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini tri prosečne zarade. Ovo pravo ima zaposleni kome prestaje radni odnos radi ostvarivanja prava na starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju. Prema tome, zaposleni ima pravo na otpremninu u smislu člana 119. stav 1. tačka 1) Zakona samo ako mu je radni odnos prestao radi ostvarivanja prava na starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju.

Pod prosečnom zaradom se podrazumeva prosečna bruto zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
više na :
http://preduzetnik.vfhalo.eu/sr/6-Pravo/71-Uslovi-ostvarivanja-prava-na-starosnu-penziju-u-2013-godini
..............

izvukla sam vam  :

Отпремнина при одласку у пензију, према податку РЗС о просечној заради од 25.4.2013. године, износи најмање 172.884 динара.
Отпремнина при одласку у пензију, према податку РЗС о просечној заради од 24.5.2013. године, износи најмање 192.747 динара.
Отпремнина при одласку у пензију, према податку РЗС о просечној заради од 24.6.2013. године, износи најмање 173.763 динара.
Отпремнина при одласку у пензију, према податку РЗС о просечној заради од 25.7.2013. године, износи најмање 184.197 динара

http://www.ingpro.rs/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=127

Ako vaš personalni organ nešto ne zna,a posao mu je da zna,no nećemo ga grditi ovde ;) ,neka se obrati najbližoj filijali PIO,pravnoj službi da ga upute,šta,kako etc :n14:

nadam se da sam vam bila malo od pomoći  :)

Van mreže Tuga

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Avgust 23, 2013, 03:09:15 posle podne »
Naco,ne postoje reci kojima bih mogao da izrazim svu zahvalnost prema vama! Pojasnili ste mi deo onoga sto mi je,pored moje bolesti, nocna mora,nocima i danima vec! Sada bar znam koja su moja prava,i nadam se da cu uspeti da ih ostvarim... HVALA,OD SRCA!!!!

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #6 poslato: Avgust 23, 2013, 03:43:18 posle podne »
Nema na čemu,nadajmo se najboljem ishodu za vas  :ye1:

Van mreže Čorba

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: ms,diskus henrija
  • Grad: POZEGA
« Odgovor #7 poslato: Avgust 23, 2013, 03:50:12 posle podne »
E,sila je ova nasa Naca :m3:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.