Autor Tema: Kupatilo/WC za osobe sa invaliditetom  (Pročitano 29356 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Kupatilo/WC za osobe sa invaliditetom
« poslato: Februar 10, 2008, 02:55:12 posle podne »
Otvaram ovu temu da bi videli šta je sve potrebno modifikovati, ubaciti, da bi te prostorije imale što bolju funkcionalnost kako u kući tako i u javnim objektima. Ako ima slika sa primerima, dobro su došle. Ovaj Tia-in link može biti od koristi. http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,506.0.html

Hendi-društvo

Kupatilo/WC za osobe sa invaliditetom
« poslato: Februar 10, 2008, 02:55:12 posle podne »

Van mreže zeljko

• Član
  • **
    • www.paraplegia-hr.com
Odg: Kupatilo/WC za osobe sa invaliditetom
« Odgovor #1 poslato: Februar 10, 2008, 07:53:02 posle podne »
U Hrvatskoj postoji Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti koji točno određuje standarde pri gradnji i uređivanju javnih objekata kako bi ih mogle koristiti osobe svih vrsta invaliditeta. Tako ima staze za slijepe, prilazi za kolica, za osobe na štakama i drugim pomagalima, sve u detalje... Ako nekoga interesira mogu mu poslati e-mailom.
U vezi wc i kupaone to izgleda ovako: (klikni za veću sliku)

Postoje i firme koje nabavljaju te specijalne elemente za ugradnju u wc i kupaonu. Na žalost užasno su skupi.

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #2 poslato: Februar 13, 2008, 06:01:40 posle podne »
Zasto li nisam iznenadjena da ti specijalni elementi kostaju puno?! Sve za nas, sto nam pomaze u svakodnevnom zivotu je uzasno skupo.

Ja imam u kuci, u kupatilu, dogradjenu wc solju. u uglu. Pored je jedan rukohvat i slavina sa tusem. Meni jako odgovara da mogu tu, dok sam na wc solji da se operem, istusiram. Zasto bih morala da pravim dupli transfer? Uostalom mi zenski invalidi, moramo da vodimo racuna o intimnoj higijeni mnogo vose nego muskarci. Cisto zbog anatomije i mesecnih ciklusa.
Kako se dobro oprati ako sedis na klupici - ipak je ovo zgodnije.
Bar meni.
Od kako sam savladala samostalni transfer u kupatilu tj. na wc solju, ja se vise i ne osecam invalidom.
Ovo je nesto najznacajnije u mom zivotu.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Maj 28, 2008, 09:49:49 posle podne »

Van mreže King

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Januar 03, 2009, 06:32:47 posle podne »
Ja bih dala dvorac za prilagođeno kupatilo. Imamo malo usko kupatilo, visoku kadu i vučemo oca koji je visok 2m kao mače. ](*,)

Van mreže desant

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Mart 16, 2009, 11:05:30 posle podne »
evo vam jedna intresantana adresa  www.etac.se  jsam izbacio kadu i koristim kolica za tusiranje tj kupanje

Van mreže desant

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Maj 07, 2009, 01:19:14 pre podne »
evo jos jedna  adresa kada su u pitanju kupatila za invalide www.pressalitcare.com

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Maj 07, 2009, 11:31:40 posle podne »
http://www.gea.co.rs/sanitarije_za_hendikepirana_lica.php

Kupatilska oprema za stara i hendikepirana lica

Van mreže desant

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Maj 08, 2009, 01:30:33 pre podne »
Moj savjet za sve koji koriste kolica ili su tesko pokretni...Najbolje je kupatilo bez kade ,dole samo blagi odvod.Moze se koristiti jedna plasticna stolica ili nabaviti  sjediste na preklapanje koje ide uz zid...Tako je skoro u svim hotelima gdje imaju sobe za invalide..

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Maj 08, 2009, 12:34:38 posle podne »
tako i jeste najprakticnije jer nema nikakvih prepreka. Npr. pre nekoliko dana gledala sam u vestima o novom studenskom domu koji nije pravljen za OSI pa su i tamo samo postavili paravan (vrata) nije bilo nikakve tus kade.

Sada je inace u svetu na snazi univerzalni dizajn tj. prilikom gradnje stanova i kuca ima se u planu i nepredvidjene situacije u zivotu(saobracajna nesreca, bolest, straost, pa se od samog pocetka prave pristupacne prostorije (bez stepenica, pragova, malo sira vrata) jer je tako lakse i novcano nego naknadna ugradnja i prepravke.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.