Autor Tema: Potreban savet  (Pročitano 37356 puta)

Van mreže pongo

• Član
  • **
Odg: Potreban savet
« Odgovor #45 poslato: Avgust 13, 2012, 01:50:51 posle podne »
Javljam se sa lepim vestima.Ruža je u bolnici 10 dana na ispitivanju i svi rezultati su do sada super.Fantastično je podnela preglede,danas je ostao samo ultra zvuk srca i nadamo se najboljem.Mnogo se radujem, ipak sve bolje napreduje.Naučila je sama da jede, sama da pije iz čaše,jedino odbija da se briše salvetom kada je mama prisutna pa  mamu udaljimo.Počinje da reaguje kada treba da piški,baci kockicu i zauzme položaj za ustajanje.Pravila sam joj domaći kefir i nosila u bolnicu tako da nije imala problema sa stolicom.Mama je nezadovoljna sestrama i svim i svačim,ali tu sam ja monstrum koji joj je sve objasnio.Razumem njenu tugu i bol,ali tamo ima dece koja su došla bez roditelja isto tako bolesna,  još i gore.Tuga jedna!Njenog sina sam kontrolisala redovno dva puta dnevno i moj zaključak je da se stidi sestre i da bi voleo da je nema.Majku maltretira maksimalno.Ovih dana je bio super ,kod mene ne prolaze laži i nemarnost u smislu neurednosti.Kada mu je majka kod kuće ništa ne radi,a sada sve sudove opere i sve stvari su na svom mestu.Isuviše je odrstao (31 god) da bi tražio ekstra pažnju zato što je po meni ima i previše pa je možda zbog toga takav a pri tome je prilično agresivan.Eto toliko.Ako neko ima neki savet molim ga da se javi.Hvala svima!  :a10:

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Avgust 14, 2012, 10:35:55 posle podne »
Da se ja javim ponovo,što bi rekle babe grešna mi duša!Danas sam pričala sa Ružinim bratom dok smo išli po Ružu i mamu u bolnicu.Ja već znate direktna samo tako.Dečko je saslušao šta mi leži na duši, da želim da Ruža napreduje. Zaustavio auto i počeo da plače što ja nisam njegova majka.Gluposti kažem ja sva deca više vole i slušaju tuđe mame.Dođemo u bolnicu i tamo neki nazovi dr.objašnjava šta Ruža treba da radi i sve tako neke gluposti,zahvaljujući vama i divnim ljudima koji su mi dali prave savete ja sam se uključila u diskusiju i nećete verovati na kraju mog razgovoraisam tj.monologa pitali su me da li sam medicinski radnik.Sve vas molim razmenjujte iskustva!Puno pozdrava svima  :a10:   Nisam rekla da su to stažisti.Tamo su jadne majke isprepadane i ne znaju,nisu dovoljno informisane ili šta već!

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
« Odgovor #47 poslato: Avgust 14, 2012, 10:40:29 posle podne »
 Svaka ti čast Pongo...!  :ye1:

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #48 poslato: Avgust 15, 2012, 12:05:51 pre podne »
Možda će nekome moj savet dobro doći.Moja, nažalost, pokojna sesra je bila internista, endokrinolog. Verujte da nije bilo večeri da se nije odazvala na poziv pacijenata da li je to bilo iz bolnice ili od kuće.Odgovornost,ljubav prema ljudima,humanost je nešto što su vam dali ili nisu vaši roditelji.Čak iako niste imali tu sreću na vama je da je sami izgradite.Život je samo jedan i treba ga ispuniti lepim,radosnim sitnicama i tek tada ćete shvatiti koliko je  jednostavan. Iako ispunjen tugom,bolom,teškim trenutcima,razačorenjima,ali ipak treba ići napred sa srcem i  samo tako ćete moći da prebrodite ili ublažite ono teško pitanje: A zašto baš ja?Puno,puno vas sve pozdravljam!  :ye1:

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #49 poslato: Avgust 16, 2012, 11:12:01 posle podne »
Ovo nisam očekivala!Ruža neće da jede, neće da ustane iz krevete ako ja nisam pored nje.Meni nije teško ali ipak i ja imam porodicu.Uf,baš ne znam šta da radim!Danas sam ceo dan bila sa njom.Razlika je ogromna,kada znam da me čeka spremanje ručka,deca, doduše velika, ali ipak zahtevna i sve što uz to ide.Da li sam možda pogrešila što sam se toliko angažovala i vezala je za sebe?Ne znam!Vidim da je mnogo bolje i neverovatno reaguje na moje priče,sve prati kada joj kažem uradi ovo ili ono. Bez problema sve uradi, ponekada mi pokazuje i šta želi.Nikada nisam ni pomislila da deca sa D.S.mogu tako da napreduju!Kada je bila u bolnici ja sam se fest posvađala sa doktorom koji je tretirao kao idiota.Kreten neuropsihijatar koji se dere na dete i priča nebuloze koje nemaju veze sa mozgom.Dragi moji, ja sam po prirodi radoznala, a dosta zahvaljujući i vama svima, potkovana otišla u bolnicu kod Ruže.Video DR. da nema šale i odmah je krenula druga priča,možda ovo, možda ono.Sramota je da jedan lekar kaže roditelju vaše dete je mongoloid i celog života će tako i ostati,i šta vi očekujete,užas jedan!Roditelju je sve jasno,ali ipak postoji način!E tu sam ja pukla i pitala ga par stvari koji bi svaki lekar trebao da zna,ostao je zblanut i kao može biti a ne mora da znači.Moj savet svima je promeni najmanje tri lekara!  :a10:

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #50 poslato: Avgust 16, 2012, 11:15:11 posle podne »
Pongo  :ye1:
Mi smo ih navikli da klimamo glavom i zahvaljujemo ni za sta.Postala sam slicna tebi u ophodjenju sa dr.,pa nisu Bogom dani.

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #51 poslato: Avgust 16, 2012, 11:19:55 posle podne »
Zaboravila sam nešto jako bitno.Danas sam posle dugo godina videla Ružinu mamu da se smeje od srca onako kako se nekada davno smejala kada bismo nas dve napravile neku bezazlenu glupost.Ustvari to mi je ispunilo dan i baš se dobro osećam uprkos svemu!

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #52 poslato: Avgust 21, 2012, 12:26:23 pre podne »
Draga Pongo,

Toliko je humanosti i dobrote u Vama i to pokazujete ovde na jedan skroman način tako da sam sada uverena da kao narod možemo da opstanemo u ovim zlim vremenima jer ima dobrih ljudi.

Razmišljam o Vašem pitanju, da li ste se mnogo vezali za Ružu? Jeste, ali ako Vama to prija i ako možete da istovremeno poklanjate pažnju i Ruži i svojoj porodici, sve je u redu.
Ali, šta se dešava kada morate da otputujete na duže na primer?

Neuropsihijatar u toj bolnici gde je Ruža bila na ispitivanjima se pokazao potpuno neprofesionalno. Možda treba Ružina mama da se posavetuje sa još nekim kada je njen odnos prema Ruži u pitanju. Vas gleda kao prijateljicu, znači joj Vaša pomoć ali ne bi bilo loše da se pronađe neki psiholog koji bi im pomogao-celoj porodici-Ružinoj mami i bratu.

Vi imate moju punu podršku i divljenje i molim Vas da ovaj savet ne shvatite na pogrešan način.

Sve najbolje Vama i Ruži i njenoj porodici.

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: Avgust 21, 2012, 02:08:05 pre podne »
Draga Džudi,prosto je neverovatno da sam ja upravo danas to rekla mojoj drugarici.Kada mala Ruža krene u boravak mora biti u kontaktu sa psihologom(imaju i logopeda,pedagoga,terapeuta i još neko stručno osoblje)Problem je u tome što moja drugarica ne govori istinu lekarima(po meni je to pogubno za dete i na kraju lekar ima totalno pogrešnu sliku o malenoj).Vrlo mi je neprijatno da ja odgovaram na pitanja lekara koja su kontradiktorna njenim,ali ne vidim svrhu da lažem.Znam da je njoj preteško ali takvim stavom neće ništa postići čak šta više napraviće haos.Verujte meni je trebalo mnogo vremena da je ubedim da Ružu povede na jedan kontrolni pregled(zadnji put je bila kada je Ruža imala 4 godine,a u septembru puni 18 god.)Skoro 3 godine pričam da dete treba da se socijalizuje,da ima svoje društvo.Najzad je pristala, tako da se ja nadam pozitivnim rezultatima i velikom napretku što se Ruže tiče.Već sama jede,koristi čašu,obavezno obriše usta salvetom posle svakog zalogaja(nije baš vešta pa se umaže po licu).Sve su to pokazatelji da ona može puno toga samo treba mnogo strpljenja i ljubavi.Jedini problem je što u poslednje vreme neće da jede ako nisam ja pored nje.Danas sam išla za sva tri obroka i posle večere sam pokušala da joj objasnim da imam puno posla kod kuće i da ću dolaziti samo kada sve završim.Ustala je od stola dovela me do ulaznih vrata i namestila obraz da je poljubim.Prosto neverovatno!Još jednom hvala puno na savetu!!!!  :n13: 

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: Septembar 02, 2012, 06:19:49 posle podne »
Dragi moji,imala sam stomačni virus i bila vezana za kuću do sinoć.Danas sam bila kod moje malene da vidim kako napreduje.Moj užas je neopisiv!Zatekla sam njenu majku kako je hrani na w.c-u,ponovo joj je dala da se besomučno zamlaćuje sa kineskom muzikom koja razbija nervni sistem,sva raščupana,musava,neočešljana,neokupana!Neka mi svi oproste ali izgubila sam kontrolu i svojoj drugarici zveknula šamarčinu da joj je zazvonilo i u glavi i u ušima.Prevršila je svaku meru!Pljunula je na sav moj trud i rad sa malenom.Nažalost to je bio stres i za dete.Skočila je sa wc-ea i krenula prema trpezariji.Mnogo mi je žao što nisam uspela da suzbijem svoj bes!Za vreme ručka se ponašala baš kako treba.Očešljala sam je bez problema i suza,što njena majka nikada ne može jer navodno dete plače!Posle se sve odvijalo po planu.Šta je tu problematično?Očigledno majka!Sada su već krenule priče,te ne odgovara joj radno vreme boravka,te ovo, te ono!Užas jedan!Ja stvarno ne znam šta više da uradim,ali bojim se da ovo neće na dobro izaći.Malena je trebala da krene sutra u boravak,a ona nije uradila briseve i sve što uz to ide!Eto to bi bilo to!Šta ja da radim?  :m2:

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
« Odgovor #55 poslato: Septembar 02, 2012, 07:37:36 posle podne »
Pongo,

Koliko dugo niste bili kod Ruže? Da li je majka možda vodila kod nekog lekara dok ste vi bili odsutni? Pitam, jer onda bi još ljudi videlo promene na malenoj.

Teško je dati savet. Vi ste prijateljica njenoj mami. Da li ste pokušali da razgovarate sa njom i predložite joj da ode kod psihologa? Očigledno je da ne može da se pomiri sa činjenicom da joj je kćerka drugačija od ostale dece.
A da je odvete u Udruženje roditelja dece sa Down sindromom, pa da razgovara sa ostalim roditeljima?

Ne znam. Rastužila sam se kada sam pročitala da je majka hrani na wc šolji i da je neuredna.   

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Dg: MS
« Odgovor #56 poslato: Septembar 02, 2012, 11:01:59 posle podne »
 :sad:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #57 poslato: Septembar 02, 2012, 11:41:08 posle podne »
Uz rizik da dobijem razne osude, ovog puta ću komentarisati. Do sada nisam hteo da ostavljam komentare iz dva razloga. Prvi, Vaš start na forumu koji mi se nije dopao i drugi, javno pisanje o nečijoj porodici.

E taj drugi razlog mi je mnogo zasmetao. Po mom shvatanju prijateljstva, Vi ste izašli iz okvira dozvoljenog u odnosima između prijatelja. Način pisanja o dotičnoj majci može postaviti i pitanje da li neka socijalna služba treba da se pozabavi sa tom porodicom i tim detetom. Mislim da niste ni razmišljali o težini svojih napisanih reči.

Ličnog sam mišljenja da ste od početka krenuli pogrešnim putem. Po mom, nestručnom, mišljenju, ovde je pomoć pre svega, trebala ta majka. Do tog mišljenja dolazim zbog toga što mi logika govori da svakome zatreba pomoć, pogotovo kada se sam bori sa nekim dugotrajnim problemom, što je ovde vrlo evidentno. Umesto toga, Vi ste se fokusirali na dete da bi nakon nekog vremena napisali "Ovo nisam očekivala!Ruža neće da jede, neće da ustane iz krevete ako ja nisam pored nje.Meni nije teško ali ipak i ja imam porodicu.".

A šta ste očekivali? Preuzmete ulogu majke, vaspitača ili terapeuta i kada se setite da i Vi imate život koji ne može da trpi odricanje zbog pažnje koju posvećujete tuđem detetu, da se samo okrenete i odete? Ni životinja se ne uzima da bi se vlasnik malo poigrao pa je posle izbacio kada mu dosadi ili kada mu naiđu druge obaveze, a ne dete.

I dokle vas je to dovelo? Da na onoj osobi, kojoj stvarno treba pomoć, Vi primenite fizičku silu. Svaka čast.
Da ne bude zabune, do tog zaključka dolazim samo na osnovu Vaših reči a iskrena želja da se pomogne bi Vas sve odvela, recimo ovde: http://www.downsindrom.org/
Jaka organizacija i podrška, pretpostavljam, imajući u vidu da dugo postoje.

Nadam se da ćete ovo moje pisanje shvatiti i prihvatiti kao sugestiju.

Van mreže pongo

• Član
  • **
« Odgovor #58 poslato: Septembar 03, 2012, 12:30:32 pre podne »
Verujte da je molim već dve godine da se učlani u udruženje,da povede Ružu kada imaju priredbe ili slično,čak ni za Novu Godinu nije htela da je vodi iako su deca dobijala i paketiće!Ja sam bila odsutna 8 dana i za to vreme ona je dete vratila na početak.Znam da zvuči odvratno,ali da je ne volim nikada me to ne bi pogodilo pa u tom slučaju moja reakcija ne bi bila burna.Ako njen brat nije mogao da veruje kada je video posle dva meseca onda možete misliti koliko je napredovala.Jednostavno čovek pomisli da ne želi da joj dete napreduje, što je naravno glupost!Da li se kod nje javlja otpor i prema meni zato što joj sada svi zameraju šta je radila 18 godina!Meni ne treba ni zahvalnost, ni aplauz.Dovoljno mi je kada uđem u sobu a ona bukvalno iz ležećeg položaja brzo sedne i pruža ruke,smeje se i namešta obraz da je poljubim.Da li čovek treba nešto više da poželi?Znam da je užasno teško imati bolesno dete naročito kada znate da mu nema leka,ali ipak to malo nezaštićeno biće mora imati i dobiti mnogo više!Od boravka za sada nema ništa a kako se stvari odvijaju na kraju će joj propasti mesto.Sve zavisi kako ko  i iz kog ugla posmatra poimanje prijateljstva.Naravno mišljenja  se uvek mogu razlikovati.Pravo da vam kažem nisam ni znala da je moj start na forumu bio tako užasan svima se izvinjavam nije mi bila namera bilo koga da vređam.Možda ste u pravu kada kažete da nisam smela da pišem o njenoj porodici.Upravo zbog bolesnog deteta sam tražila savet!Što se tiče moje drugarice ne bih je menjala ni pod kojim uslovima.Moja brzopletost je verovatno dovela do toga da neko pomisli da je loša majka što je netačno.Ona je samo jedna užasno umorna majka!Gorčina sa kojom vi pišete je možda razumljiva,zaista ne znam!Što se tiče organizacije bila sam i tamo,ali njihov odgovor vam ne mogu preneti.Za vašu informaciju kućne ljubimce imam od rođenja i do dana današnjeg( oni koji  više nisu tu otišli su u dubokoj starosti)Moja lična primena fizičke sile je donela rezultate,a verujte da ste bili na mom mestu možda bi i vi reagovali kao ja.Zapamtite da je ponekad šok delotvoran i mnogo efikasniji od praznih priča i naklapanja.Nikada i ni pod kojim uslovima ne bih izdala naše prijateljstvo.Što se malene tiče sve što za nju radim je od srca,a tako će ostati zauvek!Nadam se da vas nisam uvredila jer mi  to nije bila namera 

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #59 poslato: Septembar 03, 2012, 05:09:50 posle podne »
Citat
Ona je samo jedna užasno umorna majka!
Drago mi je da ste ovo napisali jer ću sada ja Vama napisati kako je ja vidim na osnovu slike koju ste Vi kreirali.

Žena koja je osetila rat, žena kojoj je suprug umro, žena kojoj su ostala dva deteta da ih sama podiže, od toga, jedno dete vrlo teško bolesno. Zbog tog, bolesnog deteta, možda i osuđena od okoline i rodbine, gotovo sigurno delom i izolovana, jer ko će da se druži sa njom i tim detetom?

Umorna?
Ja bih pre rekao da je zdrobljena, razbijena u komadiće. Njoj da lupate šamare? Nije li je život dovoljno išamarao?

Napisali ste u nekoj od prethodnih poruka: Peto,procenjivanje tuđih potreba je izraz kompleksne odgovornosti koji se mora sprovoditi mudro i sa iskrenom ljubavlju prema drugome..

Vidite li reči "odgovornosti" i "mudro"? Vi to nemate jer da imate, shvatili bi ste da taj put (kojim se ređe ide) da pomognote Ruži može i mora ići isključivo kroz pomoć majci. Toj ženi je potrebno da je nešto pokrene, motiviše i podigne. Ubeđen sam da niste dorasli tom zadatku osim u slučaju da obe odete kod psihologa. Vi, da bi dobili bar neke instrukcije kako da se ponašate a ona zbog stručne pomoći. Moljakanje, osude i šamaranje nisu opcija.

Jedinu dobru stvar koju sam video prema majci je to što ste je "skockali". To može podići samopouzdanje i samosvesnost ali uz druge pozitivne stvari i pokretače koje nije dobila što znači: džaba ste krečili.

Neću sumnjati u dobre namere ali, neko je rekao: Put do pakla popločan je dobrim namerama i jeste tako. Ako zaista želite da pomognete, podhitno tražite stručnu pomoć. Obe! I nikada više ne pričajte sa drugim detetom ni o čemu. Zar niste videli da je to dete počelo da osuđuje svoju majku zbog Vaše priče? Dete? Ili čovek? Zaustavio je auto pa počeo da plače, ako dobro pamtim. To ne vidite iz njegove perspektive?

Da ne dužim više, psiholog vam je neophodan.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.