Zdravo, ja sam kadrovik i imam problema sa RZZO. Stalno nesto novo traze; taman ukapiram koji sve papiri trebaju, a oni nesto promene. Isla sam i do direkcije gore na Dedinju, a oni me uputili na filijalu kojoj pripadam. A jedna filijala kaze jedno, druga drugo i zbog toga sam isla na Dedinje. Ni oni se sami nisu dogovorili kako se sta radi, vec izgleda to u hodu resavaju. Zato ima toliko izmena i dopuna pravilnika, uputstava itd.
Posto sam se danas bas iznervirala, na netu sam ukucala: zdravstvena knjizica za penzionera koji je ponovo zasnovao radni odnos i evo me.
Pitanje je jasno, a sve vas molim ako znate da mi date pravi odgovor:
Licni starosni penzioner je zasnovao radni odnos. Prima celu penziju i prima i platu, to je jasno. E sad, ima zdravstvenu knjizicu kao penzioner. Obaveza poslodavca je da ga prijavi na osiguranje (pio + zdravstveno) i to je poslodavac i ucinio. ALI nadlezna filijala RZZO nece da izda zdravstvenu knjizicu za tog penzionera! Pisala sam RZZO-u i na njihovom sajtu je odgovor da je PRIORITETAN osnov radni odnos, ali knjizicu ne daju. Pa kako ce onda taj penzioner koji je u radnom odnosu i ostvaruje sva prava kao zaposleni da dobije doznake za bolovanje?
Sef filijale mi je savetovao da penzioner potpise neku izjavu da zeli da zadrzi penzionersku knjizicu. Desilo se da je potpisao, ali gle ironije, poslednjeg dana rada padne i slomi ruku. Nije hteo da trazi bolovanje, nadao se osiguranju (i jos se nada) i ocekuje znatnu sumu, ali kad bude video sta ce dobiti... E da ne bi bio i penzioner i poslodavac u neprijatnoj situaciji, treba da mu se izvadi zdravstvena za zaposlene.
Da li neko zna odgovor?
Hvala unapred.