ukratko:
2002 suprug ima vrtoglavice sa povracanjem, u sred haosa pred ispitni rok. mesec dana setnje po lekarima, sumnja na okostavanje u vratu i staticke vezbe. Proslo samo od sebe.
zivot ide dalje, obnovili smo trecu oboje, shvatili da nase zdravlje trazi malo predaha.
2003 dobijamo prvo dete, fakultet, dete, jurnjava...
2004 septemar, odlazi civilno u vojsku. Posle mesec dana shock smene (12-24-12-48) pocinje da losije cuje na levo uvo. Uzni lekar kaze da zvace jake zvake da se otpusi uvo zbog prehlade...
Posle nedelju dana potpuno gubi sluh na levom uvetu i zavrsava na VMA.
Kortikosteroidi. Hvala do neba doktoru na ORL-u koji mu daje kratko i jasno uputstvo, koga se i danas drzimo "vera cuda cini". Sluh se popravlja suprotno svim prognozama. Uradjen skener. Sumnja na ddo (diseminovano demijelinizaciono oboljenje). Nemamo pojma sta je to, ali srecni sto smo zajedno kod kuce. Cekamo MR (zakazan tek za februar a pocetak novembra je). Preko veze odlazi na magnet oko sv. Nikole. Neurologija, potvrdjene sumnje. Tek tada dobijamo obavestenje o pravom nazivu MS. Saznajemo da sam trudna sa blizancima. Kula od karata se rusi. Kako cemo, sta cemo...Fakultet pred kraj, jedno dete do dve godine i jos dva na putu, a suoceni da prihvatimo neprihvatljivo.
Kaze mi "mozda je bolje za tebe i za decu da se ja sklonim, ne zelim da vam postanem opterecenje u zivotu". Kao noz u srce, kako moze i da pomisli, mi smo mi i u dobru i u zlu. Nemoj da ti vise ikada padne na pamet tako nesto!
Disemo duboko, drzimo se "vera cuda cini", borimo se. Reseni da izguramo sve kako treba, verujemo u neurologe sirom sveta koji se trude da nadju resenje.
Citam sve sto mogu da nadjem o MS-u, tako i nadjoh ovaj forum, jos na staroj adresi. Citam danima i placem nad tastaturom.
Dobija experimentalnu terapiju nekom verzijom kopaksona. Relaps se smiruje.
Godinu dana terapije. MR jednom mesecno. Jos uvek ne znamo rezultate, studija prekinuta zbog nedostatka finansija.
B12, E400, C1000 i oligovit. Vera, izbegavanje stresa, odmor.
Radjaju se jos dva mala blaga. Srecna petorka, zavrsava fakultet, za njim i ja. Zaposljava se. Prvi posao ostavlja posle tri meseca zbog preteranog umora od putovanja (4h dnevno), drugi posle 9 meseci (tipican mobbing i mracna atmosfera). Treca sreca. Dosta radi, ali je zadovoljniji. Hvala bogu, ima dobrih ljudi. Nikom ne prica o MS-u. Par prijatelja znaju. Roditelji.
Mirni smo sa relapsima od 2004, postoji stalni umor, trnjenje, trajno ostecenje sluha na levom od 20% i problem odredjivanja pravca zvuka. Povremena teturanja i vrtoglavice. Depresija.
Smatramo se srecnim sto nas jos uvek tretiraju kao blazi oblik. Postoji stalni strah od toga sta ce doneti sutrasnje jutro, ali sa tim se zivi.
Svako ima svoje breme i svoj kamen koji vuce. Niko za to nije kriv, jednostavno tako je. Kad smo vec tu gde jesmo, daj da nam bude dobro koliko god je moguce, pa i bolje

htedoh ukratko, al se raspisah