Zahvalila bih se svim clanovima,a posebno najaktivnijim,na informacijama i pricama koje su mi dosta pomogle da prebrodim depresiju i strah kada sam malo znala o bolesti od koje bolujem.
Imam 34 godine,udata,jedno dete.
Moj zivot se preokrenuo pre 6 meseci kada sam dva dana imala jaku zubobolju od koje me je otkidala leva strana glave.Probudila sam se treceg dana i primetila da nesto nije u redu sa mojim vidom.Na neku srecu,samo levo oko.Videla sam,odnosno jos uvek vidim dosta svetlije,boje su blede i isprane verovatno zbog prisutne magle.Zub sam popravila odmah tog dana,bolovi su prestali,a vid ostao isti.O ms-u nisam imala pojma,nekad sam cula za naziv bolesti i nista vise.I tako,misleci da je upaljen ocni zivac zbog infekcije zuba,cekala sam da me prodje samo od sebe(prva greska).
Tek posle mesec dana,kad sam videla da se nista ne menja,cak sam se osecala losije jer su se moje dugogodisnje tegobe tad pojacale ,resila sam da odem kod ocnog.
Posle pregleda,bez reci,oftamolog me salje neurologu.Neurolog nakon uzimanja moje prve klinicke slike i ispitivanju o mojim dugogodisnjim tegobama salje hitno na magnet(unazad 3-4 godine sam osecala trnjenje nogu nakon setnje ali sam to prebacivala mojoj skoliozi kicme koju imam od detinjstva)To je moja druga greska.
Stres i strah pocinje.U roku pet dana odradim magnet i odnesem rezultate doktoru-dijagnoza ED-g36.Dokaz,veci broj lezija i registrovan opticki neuritis.Odmah u bolnicku postelju,pocinju pregledi pre pulsne terapije i najavljuju ujutro lumbalnu punkciju da potvrde magnet i iskljuce boreliju(jer sam imala i ujed krpelja pre osam godina).Uzas,uzas.
Pala sam u tesku depresiju,znajuci da nista nije dobro sto se desava i sta ce biti sa mnom.Ujutro je pocela terapija methylprednisolon (6 dana po 1000mg),a drugi dan uradjena lumbalna punkcija.Tada se simptomi zaukavaju,vid mi je sve gori,trnem vise nego ikad,cak je pocelo trnjenje sake,a terapiju uveliko primam.Strasno.
Pustaju me kuci,sve je uradjeno sto je trebalo,a ja se i dalje losije osecam.Ne znam od cega,od terapije ili punkcije.Jake glavobolje,vratobolje,visok pritisak,jako trnjenje,zujanje u usima ,uzasno izostren sluh.Vristala bih kad bih cula zvuk escajga.
To je trajalo nekoliko dana.Prvih mesec dana sam bila mnogo, mnogo gore nego pre odlaska u bolnicu.Tek onda je pocelo postepeno da se stisava i zaustavilo se na stanju pre bolnice.
U medjuvremenu,stize nalaz likvora,oligoklonalne trake poz.borelia neg. Tada dijagnoza dobija novu oznaku.Vise nije g36 nego g35.
I dalje imam trnjenje nogu i sake nakon fizickih aktivnosti i dalje levo oko ima svetliji vid.Doktor kaze da su simptomi natalozeni i moguce da ostanu trajni.Mada iz dana u dan sve to varira.Ne znam zasto?!
Mozda sam preterala sa pisanjem,nova sam u ovome,oprostite ako sam negde pogresila.
Svima jos jedan veliki pozdrav i hvala na dobrodoslici.