Autor Tema: Hiperbarična medicina  (Pročitano 39922 puta)

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Hiperbarična medicina
« poslato: Novembar 01, 2007, 07:54:25 pre podne »
Da li je neko pokusao?
Ovo sam nasla na sajtu
http://www.hbomc.co.yu/

NEUROIMUNE BOLESTI I MULTIPLA SKLEROZA

Multipla skleroza (MS) je diseminovano, demijelinizirajuće obolenje centralnog nervnog sistema (CNS), hronično-progresivnog karaktera, sa karakterističnim nepravilnim, fluktuirajućim periodima egzacerbacije i remisije, nepoznate etiologije. Bolest dovodi do teškog invaliditeta. Obolevaju mlade osobe, češće žene, u trećoj i četvrtoj dekadi života. Postoji više hipoteza s ciljem da se razjasni etiologija i patogenetski mehanizam demijelinizacije nervnog tkiva, uključujući virusnu infekciju, imunološke poremećaje, traumu,vaskularna oštećenja i niz drugih uzroka. Zadnjih nekoliko godina aktuelna je nova vaskularna teorija. Ova teorija pretpostavlja da je uzrok nastanka MS vaskularno-ishemična bolest cerebro-vaskularnog sistema uz oštećenje malih krvnih sudova mozga i transformaciju endotelnih ćelija ka fagocitnoj aktivnosti. To uzrokuje prekid kontinuiteta u postkapilanim venulama, formiranje edema, posledičnu ishemiju i sekundarnu imunološku reakciju. Smatra se da reaktivni oksidacioni proces i povšena lipidna peroksidacija, kao posledica ishemije, mogu doprineti procesu demijelinizacije. Nepoznata etiologija i progresivni tok bolesti uzrok su raznovrsnom terapijskom pristupu šezdesetih godina u lečenju MS uvedeni su kortikosteroidi. Od tada datira i primena hiperbarične oksigenacije (HBO). Terapijski efekti kortikosteroida sa svim neželjenim efektima dobro su poznati. Medjutim, primena HBO i danas izaziva interes lekara zbog izmenjenih shvatanja o etiologiji bolesti. Današnji stavovi su bliski tvrdnji da je HBO terapija izbora u lečenju MS, jer se pokazala najsigurnijom, najjeftinijom i najmanje invazivnom terapijskom procedurom. Naši rezultati pokazuju statistički značajno poboljšanje kod svih bolesnika koji su lečni HBO metodom (preko dva poena po EDSS skali. Osamnaest meseci nakon inicijalnog tretmana funkcionalno stanje bolesnika bilo je stabilno

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
Odg: Hiperbarična medicina
« Odgovor #1 poslato: Novembar 01, 2007, 11:10:23 pre podne »
  Ja sam pokusao 5 tretmama u hiperbaricnoj komori. Subjektivno - nema nekih  poboljsanja. Mislim da su mi vise pomogle vezbe sa fizioterapeutom posle tretmana u komori i pijenje vitamina koje mi je preporucila doktorka, neurolog, asistent u HBOMC. Inace, ljudi u HBOMC su prijatni, susretljivi i vrlo profesionalni. Jedan tretman je 80 eura + 20 eura fizikalna terapija i magnetna terapija. Ja sam bio 5 dana prosle godine. Posle 5 dana nisam osetio neko bitno poboljsanje, pa sam prestao, a i finansijski nisam izdrzao. Prema nekim studijama (citao sam na internetu) za neki boljitak kod MS potreban je tretman najmanje 10 - 12 puta (a i to nije sigurno).
pOz

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Novembar 01, 2007, 11:19:19 pre podne »
Tako se i meni cini.
Hvala.
Probacemo kada se poprave malo finansije. 8)

Van mreže leptirica

• Član
  • **
  • Postavi sebi nemogući cilj!
« Odgovor #3 poslato: Novembar 05, 2007, 12:16:50 pre podne »
Na banjici postoji hiperbaricna komora... cena je 5000 dinara... meni je doktor preporucio 20 tretmana....
Pocinjem sledece nedelje pa cu vam javiti rezultate... ali je rekao da ne ocekujem cudo.....
Pozdrav :) :) :) :)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Novembar 05, 2007, 07:33:27 pre podne »

Sta kosta 5000? Jedan tretman?

Van mreže leptirica

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Novembar 08, 2007, 12:13:18 pre podne »
jedan tretman 5000 dinara.. prvi put kazu da je potrebno oko 20-25.... posle toga svaka tri meseca po 5 tretmana da bi se stanje odrzalo... tako sam cula... videcu sta ce biti kada zavrsim

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Novembar 08, 2007, 09:08:55 pre podne »
To je preskupo za probu. Znaci treba ti najmanje 100000. >:D

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Novembar 08, 2007, 07:54:39 posle podne »
Izadjite vani i disite duboko.....za pocetak:))))

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #8 poslato: Novembar 08, 2007, 08:02:36 posle podne »
U Beogradu to može biti pogubno po zdravlje a pogotovo u Pančevu.   mali1

Van mreže leptirica

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Novembar 09, 2007, 02:04:22 pre podne »
Zasto pogubno po zdravlje???? :( :(
Inace ne zivim u BG... ali cu tamo ici na tretmane....
Ne verujem da moze da se desi nesto lose posle toga.... vredi pokusati

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Novembar 09, 2007, 07:31:31 pre podne »
U Beogradu to može biti pogubno po zdravlje a pogotovo u Pančevu.   mali1
Definitivno.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #11 poslato: Novembar 09, 2007, 05:14:46 posle podne »
Zasto pogubno po zdravlje???? :( :(
Inace ne zivim u BG... ali cu tamo ici na tretmane....
Ne verujem da moze da se desi nesto lose posle toga.... vredi pokusati
Evo, i Maka zna šta je pogubno. Mislio sam na kvalitet vazduha u Beogradu a pogotovo u Pančevu.

Van mreže leptirica

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Januar 27, 2008, 03:07:59 posle podne »
uspesno je prosla terapija....ne znam koliko je delovala na ms, ali sam se prolepsala.... salim se
pozdrav

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #13 poslato: Januar 27, 2008, 03:09:56 posle podne »
Pa i to je nešto.   :D :D

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Januar 28, 2008, 07:49:52 pre podne »
uspesno je prosla terapija....ne znam koliko je delovala na ms, ali sam se prolepsala.... salim se
pozdrav
Moze li ovo malo konkretnije.
Mislim svaka cast na lepotu, nije da nije bitna, ali da li je na bilo sta uticala, osim na lepotu. Ne mora na MS simptome, bilo sta.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.