Autor Tema: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!  (Pročitano 228520 puta)

Van mreže Rina

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
Odg: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!
« Odgovor #60 poslato: Septembar 13, 2011, 03:43:03 posle podne »
pa ok,jos bolje! nek nam onda oni nadju posao resen problem  ](*,)

Van mreže webkolekcija

• Novi član
  • *
« Odgovor #61 poslato: Septembar 19, 2011, 10:45:53 pre podne »
Dobio sam 1. stepen, od komisije NSZ za listom poslova koje mogu da obavljam.

Mislim da je ovo još jedan oblik i produženje diskriminacije, zato što su moja iskustva sledeća:

Firma 1, koja je želela da me zaposli, dala bi mi da minimalac tj. platu kolika je njihova obaveza prema državi (bez prevoza, toplog obroka, regresa) rekli su mi da im je bolje da daju nekom, ko im je tu, odradjuje tu platu, sa mogućnošću da dobijem kasnije veću, dok ne savladam sve "veštine" tog radnog mesta, bez punog opterećenja za to radno mesto. Bili su najpošteniji u svojoj ponudi i izlaganju.

Firma 2, takodje mi je ponuđen minimalac (gde posedujem potrebno znanje - rad u struci), kolege u odeljenju na istim poslovima sa istom odgovornošću, opterečenošću, imaju od 2-3 puta veću platu za isti posao.

Iz ova dva pokušaja, zaključio sam, da bi me primili samo iz razloga da izvrše tu obavezu prema državi.

Kada sedim tamo i radim, svojim radom nešto doprinosim i zarađujem, zar ne bi bilo dobro, da budu fer i deo te zarade dodaju na taj minimalac, ako su se već tako zalepili za njega.

Tako da sam odlučio, kada konkurišem za nova radna mesta da prećutim informaciju o svom statusu, ako se dogovorim za platu i ostalo mogu im ponuditi benificiju.

Ima li neko slična iskustva?

Van mreže gordana

• Član
  • **
  • život je lep-iskoristi ga
  • Dg: G35
« Odgovor #62 poslato: Septembar 19, 2011, 03:10:46 posle podne »
ja sam na birou od 98 godine,nemam ni jedan dan staza a imam 34 godine! sta ja sad mogu da uradim po pitanju neke novcane nadoknade,tudje nege,bilo cega? pomagajte !!! n31

ja sam u istom problemu bez dana staža.Papire za ivalisku i tuđu negu sam predala u centar za socijalna pitanja(mislim da ih tako zovu).Išla sam na procenu radne sposobnosti u N.Sad de mi je određen ivalitet od 80% isad sam dobila rešenje za tuđu negu koji iznosi sedam hiljada(samo da naglasim da nije baš lako papire sam predala još 2009.)Pa sam odbijana pravila sam žalbu i tek neki dan dobila rešenje u kojem navode da se priznaje samo pomoc druge osobe na težinu bolesti i da nemam pravo na povracaj novca od dana podnošelja vec od dana kontrole drugostepene komisije.Bar nešto od ove naše države.....i da nemam pravo na telesnu oštetu i ako je 80%. :n7:

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #63 poslato: Septembar 19, 2011, 08:10:48 posle podne »
Dobio sam 1. stepen, od komisije NSZ za listom poslova koje mogu da obavljam.

Mislim da je ovo još jedan oblik i produženje diskriminacije, zato što su moja iskustva sledeća:

Firma 1, koja je želela da me zaposli, dala bi mi da minimalac tj. platu kolika je njihova obaveza prema državi (bez prevoza, toplog obroka, regresa) rekli su mi da im je bolje da daju nekom, ko im je tu, odradjuje tu platu, sa mogućnošću da dobijem kasnije veću, dok ne savladam sve "veštine" tog radnog mesta, bez punog opterećenja za to radno mesto. Bili su najpošteniji u svojoj ponudi i izlaganju.

Firma 2, takodje mi je ponuđen minimalac (gde posedujem potrebno znanje - rad u struci), kolege u odeljenju na istim poslovima sa istom odgovornošću, opterečenošću, imaju od 2-3 puta veću platu za isti posao.

Iz ova dva pokušaja, zaključio sam, da bi me primili samo iz razloga da izvrše tu obavezu prema državi.

Kada sedim tamo i radim, svojim radom nešto doprinosim i zarađujem, zar ne bi bilo dobro, da budu fer i deo te zarade dodaju na taj minimalac, ako su se već tako zalepili za njega.

Tako da sam odlučio, kada konkurišem za nova radna mesta da prećutim informaciju o svom statusu, ako se dogovorim za platu i ostalo mogu im ponuditi benificiju.

Ima li neko slična iskustva?

Ne, ja imam pozitivno iskustvo sa mojom firmom...doduše tu radim jako dugo.

Mislim da je najbolje da se žalite Inspekciji rada, najpre njima.

Ocena 1-kako mi je objašnjeno u Udruženju za cerebralnu paralizu znači da postoji mogućnost zapošljavanja u firmama, privatnim i državnim preduzećima, ali postoje poslovi koji ne mogu da se obavljaju.

Ocena 2 -znači mogućnost zaposlenja u preduzećima i organizacijama za invalidna lica uz minimalni lični dohodak.

Ocena 3- znači nemogućnost obavljanja bilo kog posla.

@ Gordana i uvek jaka,

Nezaposlena lica sa stepenom telesnog oštećenja -invaliditetom, što se Beograda tiče, pomoć i sve beneficije dobijaju od Centra za socijalni rad. Kako je to regulisano u Vojvodini ne znam.

Za Beograd znam, jer sam rođena i živim ovde...Moja komšinica koja već 12 godina nije radila, a ima zdravstvene probleme, pre odlaska u invalidsku penziju primala je materijalnu pomoć od Centra za socijalni rad.

Van mreže Rina

• Član
  • **
« Odgovor #64 poslato: Septembar 23, 2011, 03:03:41 posle podne »
hvala na odgovoru,ali sta se desava ako odes normalno "sa rukama u dzepovima"?ja nemam nikakvih vidljivih problema ... :m1:

Van mreže david

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: nema mi spasa...
  • Grad: underworld
« Odgovor #65 poslato: Septembar 25, 2011, 06:03:55 posle podne »
hvala na odgovoru,ali sta se desava ako odes normalno "sa rukama u dzepovima"?ja nemam nikakvih vidljivih problema ... :m1:

e to i mene muci...to sto nemam vidljivih promena...

Van mreže srkilavs

• Novi član
  • *
« Odgovor #66 poslato: Novembar 21, 2011, 07:00:16 posle podne »
Cao ja sa Srdjan!Ovaj sajt je super.Ja sam epilepticar od 2000-te.Isao sam na invalidsku prosle godine i odbili su me za invalidsku penziju.Imam VII stepen telesne ostecenosti i glave 50%.Sad sam predao svu dokumentaciju NSZ u Pozarevcu,posto sam ja iz Pozarevca,za procenu radne sposobnosti.Pa me zanima da li vec ima nekog za epilepsijom da dobije invalidsku penziju ili da dobije neku ocenu radne sposobnosti u NSZ?

Van mreže srkilavs

• Novi član
  • *
« Odgovor #67 poslato: Novembar 21, 2011, 07:37:25 posle podne »
Ja se izvinjavavam napisao sam VII stepen telesnog ostecenja,ali ustvari imam VI stepen telesnog ostecenja ](*,)

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
« Odgovor #68 poslato: Novembar 21, 2011, 09:54:11 posle podne »
PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU TELESNIH OŠTEĆENJA -("Sl. glasnik RS", br. 105/2003) - tu tačno stoji kako se bolesti kategorišu i koji je procenat tel.oštećenja.

Ovo je c/p iz tog Pravilnika:

Epilepsije (klinički i elektroencefalografski dokazane, zavisno od oblika,
učestalosti kriza i psihičkih promena):

1) bez izraženih psihičkih promena 40%

2) sa lakšim psihičkim promenama 50 do 60%

3) sa težim psihičkim promenama 70 do 90%

Inače, ja nemam epilepsiju, imam cerebralnu paralizu-hemiparezu + niz ortopedskih bolesti + još nešto neuroloških bolesti + 3 psihičke dijagnoze i u Institutu za med.rada dobila sam 80 posto tel.oštećenja.

Sada čekam odgovore-Rešenja iz PIO Fonda, o penziju, stepenu invalidnosti i eventualno o nekoj novčanoj nadoknadi.

Da, ukoliko se gledaju rezultati iz Instituta za med.rada -imam III stepen tel.oštećenja.

Van mreže nadezda

• Član
  • **
  • Grad: Ns
« Odgovor #69 poslato: April 11, 2012, 11:23:33 posle podne »
Da  li  mi  neko  moze  reci  kako  izgleda  procena  radne  sposobnosti ?
Sta  komisija  pita  ? Sutra  idem  na  procenu  pa  me  interesuje  :m3:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #70 poslato: April 11, 2012, 11:42:16 posle podne »
Pita malo. Papire gleda puno.

Van mreže nadezda

• Član
  • **
« Odgovor #71 poslato: April 11, 2012, 11:52:16 posle podne »
Sta  pita   i  jel  pregleda   na  komisiji ?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #72 poslato: April 12, 2012, 12:00:23 pre podne »
Pita koje su tegobe u pitanju a pregled i nije bio nešto velik. Video je kako hodam a imao je i punu fasciklu moje dokumentacije.

Van mreže nadezda

• Član
  • **
« Odgovor #73 poslato: April 12, 2012, 12:01:48 pre podne »
Jel  pitao  za  licni  zivot , kako  i  sa  kim  zivis  ?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #74 poslato: April 12, 2012, 12:03:50 pre podne »
Nije.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.