Dobio sam 1. stepen, od komisije NSZ za listom poslova koje mogu da obavljam.
Mislim da je ovo još jedan oblik i produženje diskriminacije, zato što su moja iskustva sledeća:
Firma 1, koja je želela da me zaposli, dala bi mi da minimalac tj. platu kolika je njihova obaveza prema državi (bez prevoza, toplog obroka, regresa) rekli su mi da im je bolje da daju nekom, ko im je tu, odradjuje tu platu, sa mogućnošću da dobijem kasnije veću, dok ne savladam sve "veštine" tog radnog mesta, bez punog opterećenja za to radno mesto. Bili su najpošteniji u svojoj ponudi i izlaganju.
Firma 2, takodje mi je ponuđen minimalac (gde posedujem potrebno znanje - rad u struci), kolege u odeljenju na istim poslovima sa istom odgovornošću, opterečenošću, imaju od 2-3 puta veću platu za isti posao.
Iz ova dva pokušaja, zaključio sam, da bi me primili samo iz razloga da izvrše tu obavezu prema državi.
Kada sedim tamo i radim, svojim radom nešto doprinosim i zarađujem, zar ne bi bilo dobro, da budu fer i deo te zarade dodaju na taj minimalac, ako su se već tako zalepili za njega.
Tako da sam odlučio, kada konkurišem za nova radna mesta da prećutim informaciju o svom statusu, ako se dogovorim za platu i ostalo mogu im ponuditi benificiju.
Ima li neko slična iskustva?