Mičio Kuši
„ Gospodin Kuši je je bio prefinjen, otmen gospodin, vitak, visok, obučen u elegantno, tamno plavo odelo. Zračio je smirenošću. Njegov miran duh je ispunjavao sobu.... Odjednom je svaka ćelija u mom telu bila energizovana. Ovaj skromni čovek vibrantnog duha je već rasterao sve sumnje i strah.“...
„ Opipao mi je puls, dodirnuo dlanove, ispitivao ramena i kičmu, gledao mi oči, jezik i stopala. „ Vrlo dobro, biće teško, ali kroz godinu dana vi ćete biti zdravi.“...
„ Dao nam je crnu listu : ne meso, ne piletinu, mleko i mlečne proizvode, jaja, šećer, tropsko voće, sveže voće, veštačke zaslađivače, kafu, alkohol, sokove, farbe za hranu, konzervisanu hranu i sveže povrće, alkohol, gazirani napici, đusevi, ne povrće koje raste noću : paradajz, krompir, patlidžan, paprike i ne povrće sa visokim procentom kalijuma i sa oksalskom kiselinom kao što je spanać. Moja dnevna ishrana sadržavala je : 50 % integralnih žitarica, 5% proteina, 5% algi, 25-45% povrća, miso supu jednom dnevno, 2% kiselih krastavaca i svakih 10 dana pola šolje kuvanog voća. Mogla sam da koristim jednu čajnu kašičicu soja sosa u jednom jelu, lekovita ukiseljena umeboši šljiva je preporučena četiri puta nedeljno. So je bila zabranjena četiri meseca. Žitarice je trebalo da budu kuvane zajedno s komb u algom i pola kašičice začina od propržene morske soli sa proprženim susamovim semenkama zvanim gomašio, koje se prosipalo preko kuvanih žitarica.
Jedna šolja kuvanog pirinča je išla uz svaki obrok. Primarna žitarica je bio integralni pirinač, potom integralni ječam, proso. Leti sam mogla da jedem svež kukuruz svakodnevno i integralni pririnač dugog zrna, dva ili tri puta mesečno. Žitarica mora biti celog zrna i prirodno gajena. Nisam smela da jedem prerađenu i rafinisanu hranu šest meseci, kao što su hleb sa kvascem, rezance od integralnog brašna i peciva. Jedino sveže povrće je mogla da bude presovana fermentisana salata od povrća. Fermentacija proizvodi enzime. Bez ulja četiri meseca, šest meseci bez ribe. Protein je bio ograničen. Smela sam da pojedem samo pola šolje dnevno lekovitih mahunarki : azuki, leblebije, tamno zeleno sočivo, crnu soju i jednom nedeljno tempeh i tofu, od svakog parčeta dva santimetra. Pre svakog obroka trebalo je da pojedem dve šnite daikon repe ukiseljene u pirinčanim mekinjama i morskoj soli- vrsta turšije. Daikon je mogao biti zamenjen našom crnom rotkvom. Pored toga, prepisana su i četiri lekovita napitka : napitak od šargarepe i daikon repe, slatki napitak od povrća, čaj od azuki pasulja i čaj od crne soje, čaj od suvih šitake pečurki, kao i banča čaj. „
„Pričali smo i o mentalnom stavu bolesne osobe. Za zdrav život je važno da oprostiš i da ti bude oprošteno, sve treba da se prihvati sa neograničenom zahvalnošću i radošću, izražavajući zahvalnost, treba biti spreman za razumevanje i prihvatanje svega što se događa. Kuši je probudio našu prirodnu, inherentnu svest o zdravlju. Svakog dana je trebalo da pevamo. Podižući svoje ruke ka nebu uzviknula sam vrlo teatralno : „ Ja volim svoj život! Moj život je kao Feniks!“
„Sledećeg jutra smo krenuli kući sa šest kofera punih hrane, koje tada nije bilo kod nas. Dvadeset sati leta su proleteli kao treptaj. Meditiram. Iz oblaka čujem šapat :Mi smo Jedno. Samo je ljubav energija Jednog. Dozvoili joj da te blagoslovi i isceli. Ptice, biljke, životinje, sve što se kreće na ovoj planeti, pokorava se univerzalnom zakonu..sve osim čoveka. Sunce, vazduh, voda su u stalnom procesu promena u prirodi. Moja nova perspektiva gledanja na život pokreće u meni ponovno buđenje i još dublje uvažavanje moćne sile koja sve ovo pokreće. Sve počinje da dobija smisao. Univerzalni zakon promene; centrifugalna i centripetalna sila ili jin i jang, osnovni je princip života. Svaki fenomen predstavlja udruživanje ove dve sile, kao dan i noć, vruće i hladno, mokro i suvo. Sve je relativno, ništa nije neutralno u reci života koju zovemo svet. “
„ Moj novi životni režim počeo je 28.februara 1987. Svako pravilo koje je napisao g. Kuši moralo je tačno da se sprovede. Moj dnevni raspored je diktirao novi način življenja :
5.30 ustajanje, trljanje tela vrelim peškirom namočenim u vrelu vodu sa đumbirom.
6.00 – 6.30 joga, samo-masaža
6.30-7.00 vizuelizacija
7.00 – 8.00 pripremanje doručka i priprema dece za školu
8.00 – 9.00 doručak, žvakanje svakog zalogaja po dvesta puta
9.00 – 9.30 šetnja, užina, medicinski napitak
9.30 – 12.00 kuvanje ručka
12.00 – 13.00 ručak, žvakanje svakog zalogaja 200 puta
13.30 – 15.30 čitanje makrobiotičkih i drugih knjiga, vreme sa porodicom
15.30 – 17.30 kuvanje večere
17.30 – 18.30 večera
18.30 – 19.00 vreme sa porodicom, borazovanje, trljaje tela peškirom praćeno sa 17 sekundi tuširanja
22.00 vreme za spavanje, molitve sa porodicom“
„Posle druge nedelje života pod ovim režimom, moje telo je počelo da daje odgovore.Bilo mi je teško da hodam, noge su mi bile olovne, ali ništa me nije pokolebalo. To je bio početak otpuštanja nagomilanih telesnih otrova.“...