Autor Tema: Pitanje za one koji znaju više o operaciji na jugularki  (Pročitano 28644 puta)

Van mreže papi

• Novi član
  • *
Odg: Pitanje za one koji znaju više o operaciji na jugularki
« Odgovor #15 poslato: Mart 04, 2010, 11:07:42 posle podne »
dal cete se vi podvrgnuti ovoj intervenciji

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #16 poslato: Mart 04, 2010, 11:11:54 posle podne »
da, ako nadju suzene vene i to jugularke, kod azigos je to vec teze ili nemoguce zasad

Van mreže vbswolf

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #17 poslato: Mart 05, 2010, 10:24:39 posle podne »
A S J A je genije i dobar i pametan covek....iz reci se vidi covek,spremna,obavestena,hoce da pomogne i prenese informacije.....evo posle nekih 10tak dana da se javim jer nisam mogao da se konektujem na sajt zbog necega sto sam stelovao.......javljam se iz ovog sveta po kome se krecem u 2 dimenzije bez promene viisinske razlike........u zdravlje

Van mreže martina

• Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Novembar 21, 2010, 03:56:14 posle podne »
I ja bih da pitam:koji su argumenti doktora neurologa da osporavaju CCSVI?Koliko sam razumela, intervencijom nista ne moze da se pogorsa, vene jedino mogu da se ponovo suze posle izvesnog vremena  :sad: A ni to nije obavezno!?! Moje bele lezije na mozgu su pocele da se povlace, nikad nisam koristila interferon, jedino pulsnu 3 puta do sada.Sada sam u nekoj vrsti dileme da li da se prijavim za intervenciju, mada imam mnogo vise razloga ZA nego PROTIV.Pokretna sam i u globalu nisam u nekom teskom stanju, imala sam 2-3 blaza ispada za ovih 7 godina od kada me je prvi put "napalo".Bas zbog toga bih da uradim intervenciju sada, bez obzira sto je po MR doslo do nekog poboljsanja bez ikakve terapije.Ali, ja ne bih da cekam da mi bude gore, pa tek onda da uradim intervenciju, koja je, kako kapiram bezazlena?Zato bih volela da cujem sta to ti neurolozi koji su toliko protiv, imaju kao argument?

Van mreže Nesli

• Moderator
  • Quidquid latine dictum sit, altum videtur :D
  • Grad: Novi Sad
« Odgovor #19 poslato: Novembar 21, 2010, 04:07:38 posle podne »
pogledaj ovde, imas njihove primedbe, a u isto vreme i odgovore na njih

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #20 poslato: Novembar 21, 2010, 04:17:27 posle podne »
a,sta se desava kad je problem u azigos veni?Da li ima nekih novijih rezultata?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: Novembar 21, 2010, 06:03:26 posle podne »
mozda je martina kod tebe doslo do spontanog povlacenja ms-a

sto se tice azigos vene 4% msovaca ima problem sa ovom venom
kako kazu dosadsnja saznanja nikada ne dolazi do restenoze kada je azigos u pitanju

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #22 poslato: Novembar 21, 2010, 07:59:54 posle podne »
koji su argumenti doktora neurologa da osporavaju CCSVI?Zato bih volela da cujem sta to ti neurolozi koji su toliko protiv, imaju kao argument?

AKTUELNI STAVOVI O HCSVI U MS

Stav Udruženja neurologa Srbije o Hroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji (HCSVI) kod bolesnika obolelih od multiple skleroze (MS)
Stav Udruženja neurologa Srbije o Hroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji

sa sajta:

http://neurologija.bg.ac.rs/aktuelnosti/aktuelnosti.html

Van mreže martina

• Član
  • **
« Odgovor #23 poslato: Novembar 21, 2010, 08:56:51 posle podne »
Mnogo vam hvala! Uzgred,@ Nesli, ta strana ne moze da se otvori, bar kod mene.Pise da sadrzaj nije trenutno dostupan.
@ Naca-procitala sam i sad mi je jasno sta ce mi moja dr reci u cetvrtak kad joj budem pomenula (idem na redovnu kontrolu).

Van mreže martina

• Član
  • **
« Odgovor #24 poslato: Novembar 21, 2010, 08:58:06 posle podne »
@ Asja, mozda, ali sta to zapravo znaci???

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #25 poslato: Novembar 21, 2010, 09:05:43 posle podne »
Mnogo vam hvala! Uzgred,@ Nesli, ta strana ne moze da se otvori, bar kod mene.Pise da sadrzaj nije trenutno dostupan.
martina ovde to možeš pročitati.http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,3337.45.html :)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #26 poslato: Novembar 21, 2010, 11:07:04 posle podne »
@ Asja, mozda, ali sta to zapravo znaci???

jedna od osobina ms-a je spontana remisija, tj. ne mozemo reci izlecenje jer to medicina ne priznaje
kod tebe lezije vise nisu aktivne, tj. upalni proces vise nije u toku
postoji mogucnost da se one potpuno povuku

dijagnostika ms-a se zasniva na postojanju lezija u mozgu bilo da su aktivne ili ne
medjutim, iskustva su pokazala da to nije siguronsni pokazatelj bolesti jer broj lezija i njihova aktivnost ne odgovara simptomima
ali uzmimo kod tebe da jeste jer ti se osecas dobro sto se poklapa sa smirivanjem zarista
a to se desava bez upotrebe uobicajenij lekova za ms

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #27 poslato: Novembar 22, 2010, 08:21:58 pre podne »
AKTUELNI STAVOVI O HCSVI U MS

Stav Udruženja neurologa Srbije o Hroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji (HCSVI) kod bolesnika obolelih od multiple skleroze (MS)
Stav Udruženja neurologa Srbije o Hroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji

sa sajta:

http://neurologija.bg.ac.rs/aktuelnosti/aktuelnosti.html

koji odvratno tendeciozni text protiv ccsvi, ne zasluzuje ni komentar,

uzgred, martina, neurolozi ne mogu da osporavaju ccsvi jer to, apsolutno nema veze sa njihovom strukom [iako, nazalost neki i to dozvoljavaju sebi], oni pokusavaju da osporavaju to kao nacin lecenja ms, sto mene licno izludjuje sto postoji neko ko sebe naziva lekarom, polozio je hipokratovu zakletvu, a moze da dozvoli sebi da pokusava da spreci da pacijentu bude bolje...

izvini zbog pogresnog linka, martina, prenecu ceo text ovde, cim dobijem dozvolu od osobe koja ga je prevela sa italijanskog

Van mreže martina

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Novembar 22, 2010, 09:58:14 pre podne »
Hvala, hvala, hvala, hvala  sys A gde se u telu nalaze jugularne vene?Ja sam shvatila da su na vratu, a sada mi je jedna doktorka (zubarka, nema veze sa celom pricom o ccsvi) kaze da su to plucne vene i da se nalaze sa prednje strane tela, ispred pluca.

Van mreže Nesli

• Moderator
Odgovori prof. Paola Zambonija
« Odgovor #29 poslato: Novembar 22, 2010, 01:04:58 posle podne »
martina, evo sadrzaja onog linka uz veliku zahvalnost ireni antic na prevodu!

Otvoreni odgovori prof. Paola Zambonija na naučne primedbe iznete na sajtu
http://www.sardegnasalute.it/index.php?xsl=313&s=153158&v=2&c=3436   

1) Primedbe iznete kao odgovor na vaskularnu hipotezu su brojne: ukoliko su uzrok lezija promene u protoku krvi zašto se one manifestuju posle 25-30 godina?

O: Kod svih oštećenja tkiva koje su posledica hroničnih promena u venskom protoku krvi potrebne su godine kako bi se manifestovala klinički. Naprimer lezija koja je posledica insuficijencije u donjim ekstremitetima ispoljava se posle najmanje 20-30 godina i šanse da se ona pojavi povećavaju se sa dužinom bolesti. Prihvaćeno je da se ovakva mogućnost značajno smanjuje, ukoliko je moguće popraviti narušenu hemodinamiku.

2) Zašto ne postoje znaci multiple skleroze kod pacijenata kojima se podvezuju krvni sudovi u vratu ili dolazi do njihovog zatvaranja usled tromboze?

O: Zato što je životni vek u slučaju raka larinksa (grkljana) kod pacijenata ili u slučajevima podvezivanja obe jugularne vene veoma kratak. Procene su ispod 18 meseci. Tako da iz razloga navedenih u odgovoru pod 1 ne postoji dovoljno vremena da dođe do oštećenja tkiva.

3) Zašto se histološki lezije kod bolesti (zapaljenski proces i demijelinizacija) razlikuju od onih koje su posledica venske okluzije?

O: Upravo je suprotno. Kod životinjskog modela psa koji je objavio Putnam u “Arch Neur Psych”, on posmatra šta se odigrava pošto su venske okluzije stvorene eksperimentalno: U kasnijim fazama (do 10 dana) lezije se sastoje od demijelinizacijskih plakova sa praktično očuvanim telima aksona i stvorene guste fibrozne mase glijalnih ćelija (pomoćne ćelije u CNS, između ostalog učestvuju u ishrani mozga) u beloj masi.
Sličnost između ovih lezija i mnogih koje su viđene kod slučajeva multiple skleroze kod ljudi je tako zapanjujuća da je zaključak gotovo neizbežan, da su venske opstrukcije ključni neposredni prethodnik u formiranju tipičnog skleroznog plaka.

4) Zašto distribucija lezija ne odgovara “geografski” lokalizaciji suženja vena?

O: Zbog prisustva šantova (otvora) koji se stvaraju ili kolateralnih tokova koji imaju različite puteve. Ovo je jako dobro objašnjeno u članku u JNNP (Žurnalu neurologije) iz 2009. godine. U istom članku je za venske lezije na području distralnog dela azigos vene dokazana veza kolateralnih intervertebralnih tokova sa lezijama na podrucju medule (kičmene moždine).

5) Zašto kako vreme prolazi, što je pokazano na veoma jakoj MRI (magnetnoj rezonanci), dolazi do smanjenja malih vena koje okružuju lezije, kada bi u slučaju opstrukcije one trebalo da postanu brojnije i veće po dimenzijama?

O: Postoji nekoliko hipoteza u mnogim centrima koji pokušavaju da objasne ovaj fenomen. To nije sve, zbog zastoja postoje fenomeni poput kasnog razvoja tromba. Ali sve je to rad koji je u toku.

prevod: Irena Antic

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.