Autor Tema: Roditeljska kuća za decu obolelu od malignih bolesti  (Pročitano 3695 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Roditeljska kuća za decu obolelu od malignih bolesti
« poslato: Februar 04, 2010, 03:13:26 posle podne »
Konačno otvorena Roditeljska kuća
IVAN MIŠKOVIĆ | 04. 02. 2010.

Prva Roditeljska kuća za decu obolelu od malignih bolesti otvorena je juče u Institutu za majku i dete. Dve godine nakon što je na ovu ideju došla Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prvi mali pacijenti sa svojim roditeljima od juče mogu da se usele i tu provode dane dok su na ambulantnom lečenju.

Svake godine u Srbiji 200 dece oboli od malignih bolesti. Deca iz unutrašnjosti koja nisu na bolničkom, već na ambulantnom lečenju suočavaju se sa problemom smeštaja u vanbolničkim, sanitarnim uslovima. Za vreme trajanja lečenja roditelji su prinuđeni da iznajmljuju stanove u blizini Isntituta, za šta mnogi nemaju novca. Zato je u martu 2008. godine Svetlana Vukajlović organizovala humanitarnu izložbu i aukciju svojih autorskih fotografija, kako bi prikupila sredstva za izgradnju prve Roditeljske kuće.

Objekat u kom je smeštena Roditeljska kuća izgrađen je na pomoćnoj zgradi Instituta na površini od 864 kvadrata. Ima 12 apartmana, dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, ostave, prostorije za pranje, sušenje i peglanje veša... Nakon otvaranja Roditeljska kuća je predata na upravljanje Institutu za majku i dete, a organizacionu i tehničku podršku pružaće domaćini kuće, Udruženje roditelja dece obolele od raka „Zvončica“.

ceo tekst : Blic

Van mreže angely

• Član
  • **
  • ***ja imam problem za svako resenje***
Odg: Roditeljska kuća za decu obolelu od malignih bolesti
« Odgovor #1 poslato: Februar 04, 2010, 10:37:46 posle podne »
To je jako dobar potez
Secam se moj pok .brat od tetke kad je dobio leukemiju tetka je spavala u fotelji u sobi kraj kreveta,zena je unistena za tih nekoliko meseci dok je on primao terapiju,mislila sam da cemo i nju posle toga morati da smestimo u bolnicu.
Srecom pa necija majka to nece morati da prodje ipak bar nesto da im olaksa muke oko bolesnog deteta.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Roditeljska kuća za decu obolelu od malignih bolesti
« Odgovor #2 poslato: Decembar 12, 2011, 08:50:34 posle podne »
Na Senjaku otvorena treća Roditeljska kuća za decu obolelu od raka
 M. Leskovac | 12. 12. 2011.

Kuću koju čine dva stana ukupne površine oko 230 kvadrata prošle godine je u humanitarne svrhe zaveštao arhitekta u penziji Miodrag Stanojević. Ovaj prostrani dom raspolaže sa pet soba, tri kupatila, dve kuhinje i jednom zajedničkom dnevnom sobom, a u adaptaciju prostora uloženo je oko 1.2 miliona dinara.

- U Srbiji se godišnje od raka leči oko 500 dece, a otvaranje roditeljske kuće omogućava im da ne moraju da stalno borave u bolnicama, već u porodičnoj atmosferi - istakla je Žana Korolija iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

U Beogradu postoje još dve roditeljske kuće, u okviru Instituta za majku i dete i na Bežaniji.

sve na : Blic

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.