Sutra oko 15h ako se nista ne promeni,tj. ako njemu ne iskrsne neki hitan slucaj.Inace je i ovde u pitanju prijatelj, ali izuzetno veliki strucnjak na polju radiologije, nacelnik radiologije jedne od bolnica u Beogradu.U svakom slucaju rec je o osobi koja voli izazove !
Sto se tice dileme Taurusa oko procenta onih koji imaju probleme sa venama a ujedno su i MS-ovci, mislim da je dr Zamboni u intervju-u sa kanadskom novinarkom naglasio da je 100% pregledanih pacijenata koji imaju dijagnozu MS imalo i problem stenoze vena ! A 100% onih koji su bili u njegovoj studiji a nisu imali MS ili su oboleli od neke druge bolesti, nisu imali stenozu vena !
E sad ovaj procenat od 90% koji se pominje me navodi da pomislim da onih 10% koji fale nisu ni bolesni od MS tj. pogresno im je nalepljena ta dijagnoza sto nimalo nije retko u neurologiji !
Licno sam se upoznao i razgovarao sa covekom koji je 5 godina vodjen i lecen kao siguran slucaj MS da bi se na kraju ispostavilo da to tako nije.Na kraju je imao otvorenu operaciju vrata gde mu je otklonjen problem (ko zna mozda su u pitanju bile vene, to mi tada nije bilo toliko bitno da bi ga detaljnije ispitao).
Kada razmisljam o svemu sto sam ovih dana saznao i procitao,narocito na sajtovima gde ljudi koji su prosli celu pricu sa CCSVI intervencijom opisuju svoja iskustva , dolazim do moguce formule da svako ko ima MS ima i stenozu vena tj. onaj kod koga ne nadju stenozu nema ni MS. Sta vi mislite o tome ?
Isto tako me zanima sta vise mi mozemo uciniti po pitanju nekog grupisanja i zahtevanja da se na nekoj nasoj klinici obave makar pregledi neke kontrolne grupe , ne mora tu biti ne znam koliki broj ljudi,ali da se makar nesto zakotrlja. U svakom slucaju mislim da pojedinacno ne mozemo uraditi nista,jer sve ce se svesti na raspravu i ubedjivanje sa neurolozima koji ce,cast izuzecima, postupati isto kao i njihove kolege sirom sveta,ako ne i gore !