Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 798032 puta)

Van mreže Feanor

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #1575 poslato: Mart 10, 2010, 04:13:03 posle podne »
 Biće biće ;)

Van mreže mzsmomic

• Novi član
  • *
    • www.mzsmomic.com
« Odgovor #1576 poslato: Mart 10, 2010, 04:56:53 posle podne »
Umirujuće!Dr.Živić.
Postovani, kao sto je receno u tekstu u toku su pripreme za pocetak klinicke studije u kc nis koja bi obuhvatila 100 pacijenta sa ms-om. Cilj ove studije je da utvrdimo stvarni procenat pacijenata sa msom koji imaju ccsvi ili jednostavnije receno koliko je teorija o venskom zastoju tacna i koliko on utice na razvoj ms. Ovo svi nasi pacijenti sa msom zasluzuju! Nesumnjivo je jedno - ms je multifaktorijalna bolest! U planu je, da pored 100 pacijenata koji budu ukljuceni u studiju i praceni narednih najmanje godinu dana, "obradimo" kako dijagnosticki tako i terapeutski i druge pacijente koji se budu javili (i pacijenti iz inostranstva) . Nacin prijavljivanja pacijenata ce biti naknadno objavljen, a koliko pacijenata se moze nedljno obraditi zavisi ne samo od lekara koji su ukljuceni u studiju, ali svakako ce se ceo tim potruditi da taj broj bude sto veci.

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #1578 poslato: April 12, 2010, 04:52:36 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #1579 poslato: April 25, 2010, 01:17:40 posle podne »

Van mreže Benćo

• Član
  • **
« Odgovor #1580 poslato: Maj 05, 2010, 01:25:37 posle podne »
A sta cekaju nasi neurolozi? Sto nas ne zovu da nas salju na preglede? Pa zato sto su najveci protivnici i nevernicu u CCSVI - bas oni!

Van mreže Daca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #1581 poslato: Jun 21, 2010, 09:43:02 posle podne »
Dobila sam upravo informaciju:sutra u 17h.u ul.Djordja Kratovca br.50 (na Vozdovcu blizu poste) bice predavanje na temu CCSVI.Predavaci ce biti vaskularni hirurg sa urgentnog i neurolog.Pokusala sam da dodjem do imena istih,nazalost eskivirali su me.Ako ima zainteresovanih,mislim da se mogu dobiti inf. u udruzenjima u jutarnjim satima pa...   :m1:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #1582 poslato: Jun 24, 2010, 04:54:38 posle podne »
Prof. Nadj o CCSVI

Poštovani oboleli od MS, poštovane kolege!

Ovo moje oglašavanje je iznudjeno spominjanjem mog imena u majlu u kontekstu koje ne odražava moj stručni stav i može dovesti u zabludu obolele od multiple skleroze, koje cirkuliše izmedju MS društava i obolelih od MS u Srbiji.

Do sada se nismo oglasili u javnosti o istraživanjima dr Zambonija i CCSVI fenomenu, jer smo ubedjenja da većini naših bolesnika ne bi prijalo da stvore lažnu nadu da je prombelem multiple skleroze rešen jer nakon toga sledi još veće razočarenje.

Naši dosadašnji napori su bili usmereni da usvojimo prototokole koji se koriste utvrdjivanju CCSVI pri ultrazvučnom ispitivanja i MR snimanju. Ovladali smo ovim metodoma, i možemo dijagnostifikovati CCSVI.

A kada se dokaže da se MS može lečiti interventnim provedurama na krvnim sudovima, objavićemo to sa zadovoljstvom, i sa Vama zejedno založiti da one budu što pre dostupno u Srbiji.

Ubeđen sam da ćemo naići na razumevanje svih nadležnih, posebno giospodje Svetlane Vukajlović, direktorke RZZO.

Sa poštovanjem

Prof dr Čongor Nadj

Molim Vas, budite slobodni da prosledite moju informaciju i na mailove na koje je upućena informacija u kojoj se spominjem u pogrešnom kontekstu!

Kratka informacija za obolele od MS :

Hronična Cerebrospinalna Venska Insuficijencija - Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency (CCSVI).

1. Sa pažnjom smo pratili publikacije Dr Zambonija od sredine 2009 godine. Prvi utisak nam je bio: “Bilo bi dobro da je tako kao što dr Zamboni tvrdi, ali nam nije sve ločićno imajući u vidu sva naučna otkrića i znanja o multiploj sklerozi”

2. Započeli smo ultrazvučno ispitivanje naših bolesnika /dr Branka Vitić/ u novembru po protokolu zambonija, i utvrdili smo da postoje smetnje cerebrospinalne venske cirkulacije u oko 2/3 naših bolesnika, i do sada je ispitano manje od 100 bolesnika.

3. Kasnije je započeto ispitivanje i u MR Centru u Sremskoj Kamenici /Prod dr Miloš Lučić/ in a MR venografiji i počebnoj SWI sekvenci smo videli promene u venama vrata i ali nažalost i glave.

4. Bilo bi dobro da su tačni početni rezulatati i stavovi dr Zambonija ali smo bili nepoverljivi jer su bili suviše dobri.

5. Kasnije je i sam dr Zamboni ublažio svoje tvrdnje i u februara 2010 u Njujorku izjavio „..ako dalje činjenice potrde vezu izmedju CCSVI i MS, terapija CCSVI možemo dodati arsenalu terapija za MS. Založio se za dalje istraživanje ove hipooteze, i istakao da još uvek nije potrdjeno da je CCSVI uzro MS ili je u nekoj drugoj vezi sa MS. Takođe je rekao da oboleli i posle intervenciji na veni treba da nastave sa imunomodulatornom terapijom, kao što to čini i njegova žena.“

6. Rezulatai doktora Roberta Živadinova iz Bafala saopšteni na Kongresu američkih neurologa u umereniji /promene prisutne u 62% bolesnika od MS ali i kod 22% zdravih/.

7. Očekujemo dalje rezulatae na kongresu istraživača MS ECTRIM u Švedskoj oktobra meseca 2010.

8. Od ovog meseca započinju 7 istraživanja koje zajedno sa 2,400.000 $Ms udruženja SAD i Kanade.

Naš zaključak

Poznato je:

1. Sigurno je da su promene na cerebrospinalnim/glave i vrata/ venama tri puta češće nego obolelih od MS nego kod zdravih, i prisutne su kod 2/3 obolelih od MS, odnosno kod 2/3.

1. Do sada nije (još?) potvrdjeno da intervencija na vratnim venama doprinosi izlečenju ili barem poboljšanju toka multiple skleroze.

2. Kod 1/3 obolelih nema takvih promena.

3. Svaki 5 zdrav pojedinac ima promene – CCSVI- na venama, identične onima vidjenim kod obolelih od MS

Otvorena pitanja

4. Ako je CCSVI uzrok MS, šta je uzrok MS kod 1/3 obolelih, koji imaju uredne vratne vene?

5. Šta je raulog da se Ms nije javio kod 20% ljudi koji imaju CCSVI, a kod njih te promene nisu izazvale MS? / samo u srbiji preko 1,5 miliona/

6. Kod mnogih pacijenata podvezane su ove vene u predelu vrata / tokom operacije zbog tumora u vratu ili povreda/ i noko nije dobio MS i nemaju promene na venama mozga ?

DO SADA NIJE DOKAZANO NA VALJAN NAČIN DA ŠRENJE VENA U VRATNOM DELU MOŽE DA REŠI PROBLEM MULTIPLE SKLEROZE/ TO NE TVRDI NI DR ZAMBONI U SVOJIM SKORIJIM IZJAVAMA, KAO NI DR ŽIVADINOM/ALI IMA RAZLOGA DA SE ISPITA UČESTALIJA POJAVA CCSVI KOD OBOLELIH OD MS NEGO ZDRAVIH.

DO TADA NIKO PA NI MI NE PREPORUČUJEMO NIKAKVU HIRURŠKU INTERVENCIJU RADI LEČENJE MULTIPLE SKLEROZE.

Potrebno je šačekati rezulatat ispitivanja koje če sigurno dovesti da boljeg razumavanja MS i CCSVI.

Nezahvalno je davati prognoze, ali nam se čini da će ona pre ukazati na povezanost CCSVI i MS nego razrešti uzroke ili način lečenja MS. I ukazati na porebu da se pored svih parametara značajnih u procesu lečenja multiple skleroze ubuduće pratimo i promene na venama.

Postoje istraživanja koja ukazuju da bolesti krvnih sudova /srca i mozga/utiču na raniju pojavu onesposobljenosti kod kod obolelih od MS.

Detaljnija informacija o CCSVI i drugim informacijama o multiploj sklerozi na srpskom jeziku sledi na našem WEB sajtu /koji je u izradi/ CSEECMSC.org za nekoliko nedelja.

Izvor: http://www.blogovanje.com/desetka

Van mreže elis

• Član
  • **
« Odgovor #1583 poslato: Jun 24, 2010, 05:12:23 posle podne »
Znaci nista od ccsiv_a?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #1584 poslato: Jun 24, 2010, 05:14:04 posle podne »
Čeka se rezultat istraživanja.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #1585 poslato: Jun 25, 2010, 10:04:13 pre podne »
Sve ovo zvuci logicno..a i CCSVI je nekako logicno..

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #1586 poslato: Jun 25, 2010, 11:44:18 pre podne »
... a i postovani dr Nadj je neurolog :)

Van mreže busybee

• Član
  • **
« Odgovor #1587 poslato: Jun 25, 2010, 06:25:26 posle podne »
Meni ovo zvuci kao slobodno izvodjenje zakljucaka na koje ne treba obracati paznju. Ima i dosta toga neistinitog, kao npr. da Zambonijeva zena uzima interferon ili tako nesto, kao i to da dr. Zamboni preporucuje da se nakon intervencije uzimaju imunomodulatori. Kao i to da niko ne preporucuje hirursku intervenciju. Dr Nadj je trebao da izvede mnogo siru studiju, sa mnogo vecim brojem ucesnika da bi mogao da istupa sa bilo kakvim procentualnim zakljucima. Takodje, ne treba se mnogo uzbudjivati oko toga sta o toj temi ima da kaze neurolog specijalizovan za MS koji ocigledno ima predrasude. Treba cuti sta na tu temu kazu radiolozi i vaskularni hirurzi koji su obradili i pratili dovoljan broj pacijenata da bi mogli nesto da kazu.

Van mreže musoki

• Član
  • **
« Odgovor #1588 poslato: Jun 26, 2010, 01:29:50 pre podne »
Uz svo poštovanje za brigu koju pokazuje prema pacjentima prof.Nadj "da većini naših bolesnika ne bi prijalo da stvore lažnu nadu da je prombelem multiple skleroze rešen jer nakon toga sledi još veće razočarenje" nikako se ne mogu oteti utisku da je to stav jednog neurologa koji ne razumije da je CCSVI do sada jedina nada. Takođe imam utisak da on misli da ima vremena za istraživanja. Ja više nemam. Nakon 19 godina jako mi je dosadilo boriti se sa ovom dosadom. A i sa neurolozima. Naročito sa onakvim kao moja doktorka koja mi na zadnjoj kontroli napiše da imam benigni oblik, a relapsi se nižu kao na traci. Ne bih da griješim dušu, ali imam utisak da se radi o nekakvim novim imunomodulatorima da bi ih objeručke prihvatili i počeli da nas pumpaju njima. Čisto zlu netrebalo. Postoji li li makar jedan neurolog koji je slušao dr.Živića kad je rekao da od 32 tretirana pacijenta samo njih dvoje nije imalo poboljšanja i da će kod njih procedura biti ponovljena. Ako postoji, ja za njega još nisam čuo.  Jako sam razočaran.

Van mreže midnightman

• Član
  • **
« Odgovor #1589 poslato: Jun 26, 2010, 02:50:39 pre podne »
Ja nisam razočaran, ni šokiran. U poređenju sa nekim drugim facama sa zapada - koji su na poziciji s koje mogu da prospu mnogo zaguljenije argumente - ovo je kilavo..

Dakle - neurolozi (ovi novosadski barem) NISU motivisani ni toliko da ispoštuju neki etički minimum, a tek što nisu otvoreni ili "experimentalno radoznali" (!?!) Poslednji slobodniji momenat u komunikaciji s njima bila je Svankova dijeta, na koju sam dobio komentar: "još jedna od onih 'Internet' dijeta?"  Jbt, šta je za njih "internet"??? Siroto, jako siroto kontanje za nekog u čije ruke mi je prepušten život (donekle, srećom). Još samo da dodam kako su mi na poslednjoj otpusnoj listi (prošla zima) nažvrljali kako sam imao 4. pogoršanje, bilo je drugo (!)

Oglušujem se o savet Dr-a Nađa; bio mi je OK, sad je skroz pao.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.