Autor Tema: Gasi cigaretu!!!!  (Pročitano 111438 puta)

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #120 poslato: Novembar 14, 2010, 10:53:33 pre podne »
Ostavimo cigarete, bićemo zdravi kao Finci
Vesna Marić Brajković  14. 11. 2010.

U Srbiji se svakog dana popuši 70 miliona cigareta, za šta pušači izdvajaju oko tri miliona evra dnevno. Srbija dnevno dobije oko 70 miliona opušaka, a samo jedan, u proseku, ozbiljno zatruje više od deset litara vode.
- Šteta je u ekonomskom smislu i po kućni budžet, po životnu sredinu, ali štetne posledice po zdravlje su nemerljive i dalekosežne. U duvanskom dimu nije nađena nijedna korisna materija, ali je zato dokazano prisustvo 4.000 štetnih, od kojih sedamdesetak kancerogenih.

- Neko bi mogao reći: “Preterane su sve te brojke i sve je to malo prenaglašeno, poznajem ljude koji puše i dugo žive”. Međutim, nauka pobija ovakve stavove, a tome u prilog svedoči primer Finske. Finska je bila zemlja sa velikim brojem srčanih i moždanih udara i svih oblika raka. Nikom nije bilo jasno šta se događa, ali istraživanjem se uspostavilo da 76 odsto muškaraca puši i zato je vlada donela odluku da smanji broj pušača, u čemu je nakon desetak godina i uspela. Sa 76 odsto broj pušača sveden je na 26 odsto. Danas Finska beleži pad raka pluća za 63 odsto, a zemlja je sa najmanje procenata obolelih od raka pluća u Evropi, raka želuca, debelog creva, bubrega - navodi dr Borović.

Kod nas broj srčanih i moždanih udara raste za više od 65 odsto. Lečenje pušača obolelog od raka bronha košta preko 25.000 evra i svi oboleli umiru. Da duvan ni sa jednog aspekta nije koristan po zdravlje govori i podatak da od 17 žena koje ostare pre vremena, 16 su pušači.

ceo tekst: BLIC

Van mreže Jaca_Le

• Član
  • **
« Odgovor #121 poslato: Novembar 14, 2010, 04:04:30 posle podne »
Nemojte da bacate pare uzalud i da kupujete preparate za odvikavanje od pusenja
Kazem vam iz iskustva,jer sam sve to prosla...
Jednog dana sam rekla: necu vise da pusim,iii bila sam upodna,istrajna,tvdoglava...
I mogu ponosno da vam se pohvalim da nepusim vec 3 god.
Inace sam pusila 2 kutije dnevno,a nekad mi je i to bilo malo.
Pojedinci nemogu da poveruju da sam ostavila cigarete
Samo recite NE VISE  :ye1:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #122 poslato: Novembar 14, 2010, 04:13:33 posle podne »
Jaco bravo,isto kao i ja.Kad kažem ne to znači NE.Ja ne palim već 7 godina. :ye1:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #123 poslato: Januar 04, 2011, 10:26:59 pre podne »
Kako cigarete uništavaju vaš izgled
| 04. 01. 2011.

BEOGRAD - Kada bi vam posle svake popušene cigarete izašla bubuljica, cigarete biste verovatno ostavili odmah. Iako to i nije baš tako svakodnevno očigledno, pušenje uništava fizički izgled.

Psorijaza
Prema istraživanju iz 2007, ako pušite kutiju cigareta na dan, posle 10 godina šanse da obolite od psorijaze rastu 20 odsto, posle 11 do 20 godina rizik se povećava za 60 odsto, a kod onih koji puše duže od 20 godina rizik se udvostručuje.
Prerano starenje
U proseku pušači izgledaju 1,4 godine starije od nepušača. Zašto se bore pojavljuju? Pušenje ometa dotok krvi u tkivo lica zbog čega brže dolazi do propadanja kože.
Tanja kosa
Muškarci koji puše imaju dvostruko veću šansu da oćelave od nepušača.

ceo tekst:
BLIC

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #124 poslato: Januar 04, 2011, 01:09:43 posle podne »
Sto se ovog"poroka"tice,njega sam se resila cim sam saznala da sam trudna,mada sam bila strastveni pusac od srednje skole  ;) ..Samo sam imala jednu krizu,posle par godina(cak sam i povukla po koji dim),ali sam tada shvatila da ako nastavim tako da se zezam,ponovo postajem pusac i rekoh odlucno-NE..i tako sad mi cak i smeta miris .. :n11: ..a, moja tetka je gutala cigarete 30 god i probudila se jednog jutra i rekla da vise ne pusi..Mi smo se smejali,prognozirali,kladili se kad ce poceti opet,al evo vec par godina  ne pusi n32 ..znaci,samo treba odluciti  :n14:

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #125 poslato: Januar 04, 2011, 05:22:04 posle podne »
 :m3:
nisam pusila u trudnoci ali sam posle toga cvrsto odlucila da cu ponovo biti pusac i do dana danasnjeg nisam pogazila obecanje
 :m1: :)hah  n31

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #126 poslato: Januar 04, 2011, 06:59:58 posle podne »
 :)hah barbi nasmeja me. :ye1:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #127 poslato: Januar 04, 2011, 07:50:07 posle podne »
barbi u to ime :n1: vidis da samo treba odluciti  :n11:

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #128 poslato: Januar 07, 2011, 10:44:34 posle podne »
Ja sam covek od reci- :ye1:
u to ime ajmo u kafanu kod Andje da zapalimo i popijemo po koju !!! :n1: (tamo je dozvoljeno pusenje)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #129 poslato: Januar 27, 2011, 01:03:09 posle podne »
Potrebno je pet godina i sedam pokušaja da se potpuno odviknete od cigeta
M.I. | 27. 01. 2011.

Istraživači otkrili da je prosečnom pušaču potrebno pet godina i sedam pokušaja da se u potpunosti odrekne cigareta. Prva nedelja je najteža, a tek nakon tri meseca počinjete da se osećate kao nepušač.

Istraživanje u kome je testirano 3000 bivših i stalnih pušača, pokazalo je da prosečnom pušaču treba pet godina i sedam pokušaja da se u potpunosti odrekne cigareta.

Stručnjaci ističu da je prestanak pušenja vrlo teško i stresno vreme, posebno prve nedelje.

Tada je dobro da pored vas bude prijatelj nepušač koji ima slično iskustvo tako da može da vas podrži i ohrabri.
Ono što je najbitnije da zapamtite jeste da određeno doba dana može biti teže od drugih, pa je poželjno da pronađete novi hobi ili vežbu koja će vas okupirati, posebno u doba dana kada biste obično išli na piće ili kafu.
O sebi treba razmišljati kao o nepušaču, a ne kao bivšem pušaču.

Zapamtite potreba za cigaretama traje samo nekoliko minuta, zato nemojte odustati.

ceo tekst:
BLIC

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #130 poslato: Januar 31, 2011, 01:19:23 posle podne »
Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima :n14:

Blic

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #131 poslato: Avgust 04, 2011, 08:12:57 posle podne »
nisam batalila,nit imam nameru,kad je prvi put uzeh u ruke pre xxx god,skoro ko barbi čvrsto reših da dimim do poslednjeg daha  :n19:

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #132 poslato: Avgust 04, 2011, 11:04:44 posle podne »
Isto i ja,Naco,isto... ](*,)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #133 poslato: Avgust 05, 2011, 03:03:30 posle podne »
me too  :-[

Van mreže Brat

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • MS
  • Dg: M S
  • Grad: Doboj, BiH
« Odgovor #134 poslato: Avgust 05, 2011, 08:45:05 posle podne »
Ja sam, sredinom oktobra prošle godine, bacio cigarete poslijke 30 i više godina pušenja. Malko sam udebljao, ali će i to doći na svoje. Nisam niklad bio neki pasionirani pušač, ali mi se sviđa što sam, konačno, nepušač. Zasad ne mogu zamisliti da ponovo počnem.
Ne mogu nikome ništa pametno savjetovati, ali se slažem sa naslovom ove teme.
Svako mora sebi da komanduje i/ili pomaže, ja sam samo naveo svoj primjer. (kao u onom vicu:"Ništa ne tražim, samo se hvalim!").  :m1:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.